Kathimerini.com.cy
Πριν εκπνεύσει το τρέχον έτος, θέλει ο γ.γ. του ΟΗΕ να έχουν πραγματοποιηθεί τόσο η τριμερής διάσκεψη όσο και η άτυπη πενταμερής, λέει ο Τ/κ ηγέτης στη σημερινή συνέντευξη του στην «Κ», επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρωτοσέλιδο της «Κ» της περασμένης Κυριακής, ότι ο Αντόνιο Γκουτιέρες επιμένει να τους έχει όλους ενώπιόν του και δεσμευμένους στους όρους αναφοράς, αν είναι δυνατόν πριν να υποβάλει την έκθεση του τον προσεχή Νοέμβριο.
Μιλώντας για τα εμπόδια στους όρους αναφοράς ο κ. Ακιντζί ισχυρίζεται ότι και την 9η Αυγούστου 2019, ο Νίκος Αναστασιάδης όπως έκανε τα τελευταία δυο χρόνια, δεν αποδέχθηκε το έγγραφο της 30ης Ιουνίου 2017, λες και υπάρχει άλλο. Αναφερόμενος στην κρίση στην ΑΟΖ ο κ. Ακιντζί λέει ότι η Τουρκία και οι Τ/κ δεν πρόκειται να παραμείνουν με τα χέρια δεμένα, ενώπιον των εργασιών που διεξάγουν ξένες εταιρίες για λογαριασμό των Ε/κ στη θάλασσα και θα ήταν καλό να υπάρξει πρόοδος στα ζητήματα αυτά πριν τη λύση. Λέει επίσης ότι εμείς οι Κύπριοι, πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον.
Πρέπει να παραιτηθούμε από παιχνίδια εντυπώσεων και να επεξηγήσουμε στις κοινότητες μας τις πραγματικότητες. Μιλά περί ισχυρισμών ότι η Τουρκία ζητά την πολιτική ισότητα και ο Ακιντζί οπισθοχωρεί και θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι μια μεγάλη αδικία προς τον τ/κ λαό. Επίσης λέει ότι η εκ περιτροπής προεδρία βρίσκεται στο προσκήνιο από την περίοδο Ταλάτ-Χριστόφια. Ο κ. Αναστασιάδης, συζήτησε μαζί του τα ποσοστά της διασταυρωμένης ψήφου επειδή η λύση θα συμπεριλάμβανε την εκ περιτροπής προεδρία. Προσθέτει ακόμα ότι στο Μον Πελεράν «συμφωνήσαμε το 7-4 για το υπουργικό συμβούλιο και τη μια θετική ψήφο. Την αποδοχή αυτού του όρου ανακοίνωσε στην εναρκτήρια ομιλία του Κραν Μοντάνα, ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης».
Κατά τον κ. Ακιντζί «υπάρχουν 22 καθορισμένες ομοσπονδιακές εξουσίες, θα μπορούσαμε λ.χ. να τις μειώσουμε στις 12. Σε κάθε περίπτωση όμως για να προχωρήσουμε πρέπει να αποδεχθούμε με ξεκάθαρο τρόπο τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα». Καταλήγει σημειώνοντας ότι, πλέον οι διαδικασίες ανοιχτού τέλους ανήκουν στο παρελθόν: «Ενώπιον μας έχουμε μια διαδικασία που επείγει και που θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα. Οι εκθέσεις του γ.γ. εστιάζουν πια σε μια στρατηγική συμφωνία. Εμείς ζητήσαμε να ενταχθούν και αυτά τα ζητήματα στους όρους αναφοράς», καταλήγει ο Τ/κ ηγέτης.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Στέλγια στην έντυπη έκδοση της «Κ».
Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.