ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο μικροσκόπιο της διυπουργικής, αυστηρότερα μέτρα

Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ανοίγει θέμα για το κατά πόσο τα υφιστάμενα μέτρα διακίνησης είναι επαρκή

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Διυπουργική συνάντηση υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο Προεδρικό ούτως ώστε να γίνει μία ακόμη διαβούλευση για το ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων μετά τις τελευταίες εξελίξεις αύξησης των κρουσμάτων.

Ένα déjà vu

Η «Κ» είχε αποκαλύψει το βράδυ της Κυριακής πως τα αυξημένα επιβεβαιωμένα κρούσματα (που έφτασαν τα 35 σε μία μέρα) ενέτειναν τις ανησυχίες εντός της κυβέρνησης για το κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος την περασμένη Δευτέρα και κατά πόσο υπάρχει περιθώριο για πιο αυστηρά μέτρα. Υπενθυμίζεται πως παρόμοιο σκηνικό εξελίχθηκε και την περασμένη Δευτέρα, πριν αποφασιστούν περιορισμοί στη διακίνηση. Και όταν λέμε παρόμοιο περιστατικό, είχε προηγηθεί το Σαββατοκυρίακο όπου πολλοί προσέφυγαν στον Μόλο Λεμεσού, σε εκδρομικούς χώρους και στις Λαϊκές αγορές, ενώ τα κρούσματα είχαν φτάσει από τα 11 ημερησίως τα 21. Σήμερα η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί το μεγάλο αριθμό των 35 κρουσμάτων σε μία μέρα, αλλά και το γεγονός ότι βάσει καταγγελιών κάποιοι από τους πολίτες έφευγαν από την πόλη και πήγαιναν σε Αγία Νάπα και Πρωταρά για το διήμερο.

Οι προειδοποιήσεις

Τη βολή για αυστηρότερα μέτρα, είχε ρίξει πρώτος ο Πρόεδρος την περασμένη Τρίτη, όταν κατέρρευσε το σύστημα sms κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας του. Όμως εξαιτίας του αριθμού μηνυμάτων που είχαν σταλεί το Σάββατο για μετακινήσεις αλλά και εξαιτίας παραβάσεων, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, είχε αναφέρει στο κρατικό ραδιόφωνο ότι ίσως υπάρξουν αλλαγές επειδή γίνεται κατάχρηση των μετακινήσεων. Στο ίδιο πλαίσιο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, είχε αναφέρει πως έγιναν 318 καταγγελίες παραβίασης του διατάγματος μετακίνησης καθώς κάποιοι φέρονται «εγωιστικά». Το ζήτημα ωστόσο που συζητείται έντονα, είναι κατά πόσο, το γεγονός ότι μία μικρή μειοψηφία παραβιάζει το διάταγμα και η συντριπτική πλειοψηφία πειθαρχεί στους νέους κανονισμούς, είναι αρκετό για την εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων. Ερώτημα εγείρεται και κατά πόσο η μεγάλη πλειοψηφία θα δεχτεί νέους αυστηρούς περιορισμούς. Αυτό που φαίνεται να μελετάται, είναι πιο αυστηρό πρόστιμο στους παραβάτες και όσους δεν αυτοπεριορίζονται όπως φάνηκε στην περίπτωση της Κυριακής, αλλά και να περιοριστούν οι επιλογές στις μετακινήσεις.

Οι φόβοι

Ήδη ο ανεπαρκής εξοπλισμός στα νοσηλευτήρια, μαζί με το γεγονός ότι το ένα μετά το άλλο νοσοκομείο κλείνουν, λόγω εξάπλωσης στους επαγγελματίες υγείας, είναι αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση. Καθόλου τυχαία η αναφορά του Προέδρου στο μοντέλο της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας, αν λάβει υπόψη τα βίντεο που κυκλοφορούν, με τους εξουθενωμένους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς να ξαπλώνουν στους διαδρόμους των νοσηλευτηρίων. Αυτό για το οποίο ελέγχεται η κυβέρνηση είναι ότι αρχικά φέρεται να υποτίμησε το θέμα του εξοπλισμού των νοσηλευτών. Η μία άποψη που υπάρχει θέλει να είχε γίνει κακή εκτίμηση του αριθμού αλλά και της αποτελεσματικότητας των στολών. Η άλλη άποψη θέλει επαγγελματίες υγείας να είχαν προχωρήσει σε κατάχρησή τους. Αυτό δηλώνει άλλωστε ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στην «Κ». Το σίγουρο πάντως είναι πως όπως ανέφερε η «Κ» ήρθαν την Κυριακή με δωρεά της Κίνας 1000 στολές, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξει να αποσταλεί cargo μετά από διαβούλευση Χριστοδουλίδη- Καρούσου για επιπλέον ιατρικό εξοπλισμό. Σημαντική ένεση στο ευάλωτο σύστημα υγείας θεωρείται και η παραλαβή 50 αναπνευστήρων από το Ισραήλ.

Το αγκάθι στην Πάφο

Την κυβέρνηση πάντως, προβληματίζει ιδιαίτερα, η εξάπλωση του ιού σε συγκεκριμένες πόλεις και ιδιαίτερα στην Πάφο, που όπως υποστηρίζεται λαμβάνει μεγάλες προεκτάσεις η εξάπλωση. Υπενθυμίζεται ότι στις κατεχόμενες περιοχές, έχει επιβληθεί καραντίνα σε περιοχές της Καρπασίας, και αυτό ακριβώς το μέτρο δεν πέρασε απαρατήρητο από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το τι θα κάνουν τελικώς, θα διαφανεί σύντομα και το σίγουρο είναι πως κυβερνητικοί κύκλοι δεν αποκλείουν κι άλλα μέτρα.

Τα αεροδρόμια στη Βρετανία

Αγκάθι για την κυβέρνηση που προκαλεί τεράστιες πολιτικές πιέσεις αποτελεί ωστόσο και το ζήτημα επαναπατρισμού των φοιτητών. Η «Κ» είχε καταγράψει τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από γονείς ενώ μέλη του υπουργικού συμβουλίου δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα και από φοιτητές που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπενθυμίζεται ακόμη και το γεγονός ότι η Πρωτοπορία του Ηνωμένου Βασιλείου είχε λάβει το ποσοστό του 51% στις φοιτητικές εκλογές που έγιναν στις 7 Μαρτίου, λίγες μέρες πριν την εξάπλωση του ιού στην Κύπρο και αυτό έχει τη δική του πολιτική σημασία για τις πιέσεις που δέχεται η παράταξη της Δεξιάς. Πάντως ο Πρόεδρος έχει ήδη αναφέρει στο διάγγελμά του πως θα επαναξιολογηθεί η απόφαση για σταδιακό επαναπατρισμό όσων το επιθυμούν, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες. Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους γίνεται ήδη εξέταση του θέματος, ωστόσο η αύξηση κρουσμάτων, δεν ευνοεί την όλη κατάσταση. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Κ», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη μιλήσει με τον Βρετανό ομόλογό του αλλά και με τον Ύπατο Αρμοστή, με τον τελευταίο να διασφαλίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπέρ της πολιτικής των ανοικτών αεροδρομίων και συνεπώς δεν υπάρχει η όποια ανησυχία για εγκλωβισμό των φοιτητών στην Βρετανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε και με τις παρατάξεις των φοιτητών μέσα στο Σαββατοκυρίακο, ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση. Από την Τρίτη, 31 Μαρτίου, τίθεται σε λειτουργία ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας όλοι οι Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, θα κληθούν να κάνουν εγγραφή για σκοπούς διευκόλυνσης της άμεσης επικοινωνίας και ενημέρωσης των χρηστών για σημαντικά θέματα που τους αφορούν. Λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη.
Από την Κυριακή, που πέρασε, η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου εγκαινίασε πρόγραμμα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, για αποστολή δωρεάν πακέτου βασικών ειδών διατροφής, που περιλαμβάνει κυρίως κυπριακά προϊόντα, σε φοιτητές που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δόθηκαν συγκεκριμένα τηλέφωνα και ιστοσελίδες, για όσους φοιτητές, χρειάζεται να λάβουν φαρμακευτική αγωγή ή να δουν γιατρό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X