ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έιντε: Δεν θα παρουσιαστεί κοινό έγγραφο

Δείπνο εργασίας παραθέτουν τα Ηνωμένα Έθνη σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές το βράδυ της Τρίτης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα ανεπίσημο δείπνο εργασίας το οποίο θα λάβει χώρα απόψε στο Κραν Μοντάνα, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς εκεί αναμένεται να  γίνει μία πρώτη προσπάθεια διερεύνησης του εδάφους εν όψει της έναρξης των επίσημων συνομιλιών την Τετάρτη.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής του διάσκεψης στο παλάτι των Εθνών,  ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, το δείπνο θα παραθέσουν τα Ηνωμένα Έθνη και σε αυτό θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και των εγγυητριών δυνάμεων. Όπως εξάλλου ανέφερε ο κ. Έιντε, σε αυτό θα παρακαθίσει από πλευράς Βρετανίας ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπόρις Τζόνσον.

Χωρίς κοινό έγγραφο η Διάσκεψη

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής του διάσκεψης ο κ. Έιντε ανέφερε ότι δεν θα παρουσιαστεί κοινό έγγραφο στη διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα, μετά και από επικοινωνία του με τον Αντόνιο Γκουτιέρες, έτσι, οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν στη βάση των συγκλίσεων στη Νέα Υόρκη.

Σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία γιατί είναι εφικτό να επιλύσουμε το Κυπριακό μετά από δεκαετίες, πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές έρχονται με πρόθεση να βρεθεί λύση.

Κληθείς να σχολιάσει τους κίνδυνους σε περίπτωση που δεν βρεθούν οι  βασικές αρχές λύσης ο κ. Έιντε ανέφερε ότι χάθηκε πολύς χρόνος και το γεγονός ότι ερχόμαστε εδώ τον Ιούνιο έχει να κάνει με εξελίξεις στην Κύπρο. Ερχόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους Κύπριους να βρουν μια λύση, στο στόχο να επανενώσουν το νησί και στο όραμα επανενωμένης Κύπρου.

Κανένας ηγέτης στο παρελθόν δεν προχώρησε τόσο πολύ ούτε ακόμη στο σχέδιο Ανάν ανέφερε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ο οποίος ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για κυπριακής ιδιοκτησία συνομιλίες, χωρίς την επιδιαιτησία των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στο έγγραφο,  είπε ότι «ήταν κάτι πολύ φιλόδοξο γιατί προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε θέσεις των δύο πλευρών από το Μοντ Πελερέν. Δεν πετύχαμε ένα κοινό έγγραφο γιατί περισσότερες από μία πλευρές εξέφρασαν τη θέση ότι δεν το θεωρούν δεσμευτικό.
Δεν έχει στάτους κοινού εγγράφου αλλά δεν πρέπει να υποτιμάται η προετοιμασία».

«Παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις, τα Ηνωμένα Έθνη δεν υπέβαλαν προτάσεις», επισήμανε ο κ. Έιντε, προσθέτοντας ότι «το έγγραφο ήταν μια προσπάθεια να δομηθεί μια δύσκολη συζήτηση».

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας γιατί εξαρτάται από τον κάθε εμπλεκόμενο, μπορείς αποτύχεις μόνος σου αλλά να πετύχεις συλλογικά.

Όσο αφορά το χρονοδιάγραμμα της συμμετοχής των εγγυήτριων δυνάμεων ο κ. Έιντε ανέφερε ότι «ο τρόπος που οργανώθηκε η διάσκεψη ήταν με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν παράλληλες συζητήσεις με εγγυήτριες δυνάμεις και την ΕΕ ως παρατηρητή. Οι συζητήσεις θα είναι χωριστές αλλά αλληλένδετες, ανέφερε, εξηγώντας ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα είναι σε ένα τραπέζι. Όλες οι αντιπροσωπείες θα είναι εδώ, είτε μέσω Υπουργού Εξωτερικών είτε μέσω αντιπροσώπου» κατέληξε.

Απαντώντας ερώτηση για τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη διαδικασία ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε ότι είναι δύσκολο να δώσει ποσοστά για σμίκρυνση διαφορών στο κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων. «Εκτιμούμε την ισχυρή στήριξη της Κυβέρνησης Ομπάμα και Τραμπ. Εκτιμούμε την στήριξη του αντιπροέδρου Μάικ Πενς», ανέφερε.

Υπάρχουν έξι κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις ανέφερε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σημειώνοντας ότι το τελευταίο είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Όπως ανέφερε στα άλλα κεφάλαια, που αφορούν στον διαμοιρασμό εξουσιών στο περιουσιακό, το κεφάλαιο ΕΕ και της οικονομίας,υπάρχουν ένα δύο εκκρεμούντα ζητήματα, τα οποία όπως ανέφερε «αφήσαμε επί σκοπού εκκρεμούντα».

Υπογράμμισε δε το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία Ε/κ ηγέτης και Τ/κ ηγέτης αντάλλαξαν χάρτες. Σημείωσε ώστόσο ότι υπάρχει το θέμα της ακριβούς χαρτογράφησης της γραμμής.

Ο κ. Έιντε εξέφρασε την στήριξη του ιδίου και του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Διάσκεψη. «Αυτή αποτελεί μια μοναδική  ευκαιρία για να επιλύσουμε το Κυπριακό μετά από δεκαετίες. Να μην χαθεί η ευκαιρία γιατί όλα τα μέρη ζητούν λύση. Υπάρχουν κίνδυνοι αλλά ερχόμαστε εδώ με στόχο να βρεθεί να επανενωθεί το νησί και να συμφωνηθεί ένα κοινό έγγραφο ασφάλειας. Ήρθαμε εδώ με πρόθεση να βοηθήσουμε τους Κύπριους και να πετύχουμε», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι απόψε η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Φρανς Τίμμερμανς αναμένονται στο Κραν Μοντάνα ενώ ο κ. Τίμμερμανς θα παραμείνει στο ελβετικό θέρετρο όλη την εβδομάδα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) και στην αναβάθμιση ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ