ΚΥΠΕ
Αν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αποσύρει το νομοσχέδιο που δημιουργεί νέα δικαιοδοσία στα Επαρχιακά Δικαστήρια (Περί Δικαστηρίων τροποποιητικός νόμος) για εξέταση χρηματοοικονομικών διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, η Βουλή θα προχωρήσει αύριο στην ψήφιση των αλλαγών στο πλαίσιο των εκποιήσεων, προειδοποίησαν σήμερα Βουλευτές.
Όπως ανέφεραν Βουλευτές έπειτα από την έκτακτη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, στη Βουλή εκκρεμούν σειρά προτάσεων νόμου που αφορούν τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των εκποιήσεων. Αν το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποσύρει το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Δικαστηρίων νόμου, οι προτάσεις αυτές θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια, αφού πολλές από αυτές καλύπτονταν από τροπολογίες που επέφερε η επιτροπή Νομικών στο κυβερνητικό νομοσχέδιο.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών, τρέχει η διαδικασία για τον Περί Δικαστηρίων Νόμου, όπου έχουμε επιφέρει μια σειρά από αλλαγές και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες τροπολογίες για να προστατευθούν δικαιώματα των δανειοληπτών και πρώτα απ’ όλα να αποκατασταθεί το δικαίωμα για νομική αρωγή και για να μπορεί να ζητήσει αναστολή των διαδικασιών εκποίησης μέχρι που να εκδικαστεί η υπόθεσή του, αποκαθιστώντας τη ισορροπία έπειτα από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των εκποιήσεων μετά την τροποποίησή του το 2018.
«Και ευχόμαστε ότι η Κυβέρνηση δεν θα αποσύρει το νομοσχέδιο, ότι θα συζητηθεί αύριο και ότι θα υπερψηφιστούν οι τροπολογίες που εμείς μαζί με άλλα κόμματα συνεργαζόμενοι έχουμε επιφέρει στο νομοσχέδιο έτσι ώστε μπορέσουμε να ενισχύσουμε το δίχτυ προστασίας των δανειοληπτών, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζοντας πως στη Βουλή εκκρεμεί η πρόταση του ΑΚΕΛ για βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο μέσω τροποποιήσεων στον Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμου, ο κ. Στεφάνου είπε πως «από την στιγμή που θα ψηφιστεί ο περί Δικαστηρίων νόμος, με τις τροπολογίες τις οποίες καταθέτουμε, δεν θα επιμένουμε αύριο να συζητηθεί η πρόταση νόμου η συγκεκριμένη διότι ένα πολύ μεγάλο μέρος από αυτή την πρόταση νόμου καλύπτεται από τον Περί Δικαστηρίων νόμο, αλλά θα παραμείνει στο πινάκιο της Επιτροπής Οικονομικών, έτσι ώστε με την σύγκληση της νέας Βουλής να συζητηθούν μαζί με τις άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί».
Είπε τέλος ότι παράλληλα στην αυριανή Ολομέλεια θα συζητηθεί ξεχωριστή πρόταση κόμματος για παράταση της αναστολής εκποιήσεων λόγω της πανδημίας για κύρια κατοικία μέχρι €350.000 και της μικρής επαγγελματικής στέγης μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, είπε πως στη συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών συζητήθηκαν οι προτάσεις νόμο για τροποποίηση στον Περί Μεταβιβάσεως νόμου.
«Και ελπίζω η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην απόσυρση του νομοσχεδίου για τα Δικαστήρια και βεβαίως υπάρχει μία διαδικασία συζήτησης των προτάσεων νόμου όλων των κομμάτων η οποία θα απασχολήσει αύριο την Ολομέλεια», πρόσθεσε.
Εκ μέρους της Αλληλεγγύης, ο Βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας έκανε έκκληση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην αποσύρει μέχρι αύριο το νομοσχέδιο για τη δημιουργία δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια που θα ασχολείται με χρηματοοικονομικές διαφορές.
Είπε πως Αλληλεγγύη και ΕΔΕΚ κατήρτισαν τροπολογίες, που, όπως είπε, στοχεύουν στο να βελτιώσουν την ποιότητα του νομοσχεδίου ώστε να λειτουργεί με ένα τρόπο προς όφελος των δανειοληπτών και όχι να χρησιμοποιηθεί για να εκδικάζονται πολύ πιο γρήγορα κάποιες υποθέσεις.
«Αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη (απόσυρσης του νομοσχεδίου) είμαστε έτοιμοι με τις υπόλοιπες προτάσεις που αφορούν τον περί μεταβιβάσεως νόμο, είμαστε έτοιμοι και την υστάτη να προχωρήσουμε σε θεσμικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν αυτό το πλαίσιο προστασίας που χρειάζονται σήμερα οι δανειολήπτες», είπε.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι θα στηρίξουν την πρόταση για πάγωμα των εκποιήσεων και πρόσθεσε ότι το Κίνημα επιμένει ότι η Βουλή πρέπει επαναφέρει τον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμο όπως ήταν το καλοκαίρι του 2018 και ότι οι Οικολόγοι θα επιμένουν στη συζήτηση της πρότασής τους στην αυριανή Ολομέλεια.
«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ των κομμάτων να μην επιτρέψουν ουσιαστικά να τεθεί προς κρίση αυτή η πρόταση νόμου, αλλά εμείς θα επιμένουμε να κριθεί στην Ολομέλεια αυτή η πρόταση νόμου που επαναφέρει την κατάσταση το νομικό πλαίσιο όπως ήταν τον Ιούλιο του 2018», κατέληξε.