Οι παραβιάσεις των διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας από πλευράς επαναπατρισθέντων τις τελευταίες μέρες, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι ένας μικρός αριθμός εξ αυτών είχαν πρώτο αρνητικό και στην συνέχεια θετικό αποτέλεσμα στο τεστ COVID-19, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες και στις αρχές. Το γεγονός ότι τέσσερις επαναπατρισθέντες, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, είχαν εντοπιστεί να παραθερίζουν σε κέντρα αναψυχής και σε παραλίες, ανάγκασε τους επιστήμονες να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου και το Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης να λάβει ακόμα πιο αυστηρές αποφάσεις σε σχέση με τον έλεγχο της συμπεριφοράς και των κινήσεων των ατόμων αυτών.
Από αρνητικοί, θετικοί
Αυτό είναι ένα από τα πλέον μεγάλα ζητήματα, με τα μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής να εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους. Το γεγονός ότι μια εξέταση ενός επαναπατρισθέντος μπορεί να είναι κατ’ αρχάς αρνητική, όσον αφορά στον ιό, αλλά στην συνέχεια να θετικοποιηθεί και ο ασθενής να εκδηλώσει συμπτώματα, αποδίδεται στην χρονική διάρκεια που χρειάζεται ο ιός για να επωαστεί στον οργανισμό τους. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης στην «Κ», αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή τονίζει επανειλημμένως την ανάγκη να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό οι επαναπατρισθέντες, καθώς αν έχουν εκτεθεί στον ιό μία με δύο ημέρες προτού ταξιδέψουν, υπάρχει πάντα η πιθανότητα η εξέταση στην οποία θα υποβληθούν όταν φτάσουν στην Κύπρο να είναι αρνητική. Είτε εκδηλώσουν συμπτώματα, είτε όχι, πρέπει να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, μέχρι να εξαλειφθεί ο κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα και να υπάρξει η δυνατότητα να εντοπιστούν εάν νοσήσουν.
Ο κ. Καραγιάννης υπενθύμισε ότι η περίοδος επώασης του ιού είναι από δύο ημέρες, μέχρι δεκατέσσερις ημέρες –δώδεκα κατ’ ακρίβεια- γι’ αυτό και θεωρείται ότι η περίοδος των δεκατεσσάρων ημερών σε αυτοπεριορισμό είναι αρκετές, ώστε να φανεί στο τέλος αν κάποιος θα εκδηλώσει συμπτώματα. Κάποιος ο οποίος έχει εκτεθεί στον ιό, μπορεί να προκύψει ότι είναι θετικός μετά από δύο μέχρι και ένδεκα ημέρες, ωστόσο επειδή είναι μια ευρεία χρονική περίοδος, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή προτείνει ότι ο μέσος όρος των ημερών κατά τις οποίες μπορεί να διαφανεί ότι είναι θετικός στον ιό είναι περίπου οι έξι μέρες. Για παράδειγμα, εξήγησε ο κ. Καραγιάννης, αν κάποιος εκτεθεί στο ιό την Πέμπτη, μέχρι την επόμενη Τρίτη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποβληθεί σε μοριακό τεστ το οποίο θα είναι θετικό.
Οι τουρίστες
Τέλος, σε σχέση με τους τουρίστες οι οποίοι θα αφικνούνται πλέον στην Κύπρο, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι πρέπει να προσκομίζουν τα αρνητικά τους αποτελέσματα από μοριακό τεστ COVID-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν ταξιδέψουν. Ο ίδιος, λέει, πιστεύει ότι το χρονικό περιθώριο θα έπρεπε να ήταν μέχρι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους, ώστε να είναι πιο πρόσφατη η εξέταση και να μειώνονταν τα περιθώρια έκθεσής τους στον ιό.