Αν και το ζήτημα της μη μάσκας σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 δεν έχει ακόμη συζητηθεί ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) του Υπουργείου Υγείας, δεν αποκλείεται να βρεθεί σύντομα επί τάπητος. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί όπως ανέφερε στην «Κ», το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) του Υπουργείου Υγείας, Δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά. «Θα το δούμε. Δεν συζητήθηκε στη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή αλλά σε πηγαδάκια παρακολουθώντας τι γίνεται από πλευράς μελετών και χάραξης πολιτικής κάποιων χωρών. Βλέπουμε ότι πιθανότητα να πάμε σε κάποιες χαλαρώσεις σε εμβολιασμένους διότι η μεταδοτικότητα μειώνεται μεταξύ όσων έχουν εμβολιαστεί».
Υπενθυμίζεται ότι τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) στις αναθεωρημένες οδηγίες τους ανέφεραν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και μπορούν να αποφύγουν τη χρήση της σε εσωτερικούς χώρους στα περισσότερα μέρη, σε ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.
Αυτό που φαίνεται ότι βάζει φρένο στην περαιτέρω συζήτηση του θέματος στην Κύπρο είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Όπως τονίζει η Δρ Πανά εάν θα γινόταν κάτι τέτοιο θα έπρεπε να διαχωρίζονταν οι χώροι στους οποίους οι εμβολιασμένοι δεν θα φοράνε μάσκα προστασίας.
«Θέλουμε να αναχαιτίσουμε και στην Κύπρο τη διασπορά πιο μεταδοτικών, μεταλλαγμένων στελεχών και επίσης θα πρέπει να διαχωρίσουμε τους χώρους. Το πρώτο βήμα θα ήταν μόλις αυξηθεί λίγο το επίπεδο ανοσίας μας να εφαρμοζόταν σε χώρους χαμηλού κινδύνου που είναι οι εξωτερικοί ενώ ενδεχομένως οι κλειστοί χώροι ή συγχρωτισμού να θέλουν περαιτέρω αξιολόγηση διότι υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς μεταλλαγμένων στελεχών», σημειώνει η Δρ Πανά.
Πάντως, η ίδια τονίζει επίσης ότι η ανοσία δεν είναι ένας απόλυτος αριθμός αλλά μια δυναμική κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τις 4 Ιουνίου, ποσοστό 54,9% έλαβε την 1η δόση του εμβολίου (393,724 άτομα) και ποσοστό 34,9% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα (250,447 άτομα)
Υπαρκτός ο φόβος για 4ο κύμα
Στο μεταξύ, ακόμη ένας παράγοντας που προκαλεί προβληματισμό ως προς τη συγκεκριμένη χαλάρωση είναι ο φόβος που υπάρχει για τη 4ο κύμα του ιού το χειμώνα. Παγκοσμίως, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο κτίσιμο αλλά και στη διατήρηση ενός υψηλού τείχους προστασίας με τη συνέχιση των εμβολιασμών και την προσεκτική διαχείριση της κατάστασης σε ό,τι αφορά στις χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν.
«Θέλει προσοχή. Έχουμε σταθερά καλή εικόνα, τώρα πρέπει να κινηθούμε έξυπνα να προβάλουμε το κράτος ως ελκυστικό και ασφαλές για τουρισμό να διατηρήσουμε διαχρονικά ένα υψηλό τείχος προστασίας με το να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε αλλά και το να επιτηρούμε την κατάσταση συνεχόμενα ώστε εάν κάτι συμβεί να δράσουμε γρήγορα. Το καλοκαίρι ενδείκνυται να προετοιμαστούμε για την επόμενη χρονιά. Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται παγκόσμια στο να μην αφήσουμε να δημιουργηθεί 4ο κύμα. Παρακολουθούμε στενά το τι γίνεται για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο εμβολιασμός δεν θα μας φέρει πίσω στις εικόνες που βιώσαμε πέρυσι αλλά σίγουρα για τις χαλαρώσεις χρειάζεται συνεχής επιτήρηση της κατάστασης. Ο εμβολιασμός είναι το όπλο που θα μας βγάλει από τη μη κανονικότητα που βιώσαμε πέρυσι».
Έντονη συζήτηση για την 3η δόση
Στο μεταξύ, η πιθανότητα χορήγησης της 3ης δόσης συζητείται στο εξωτερικό αλλά και στην Κύπρο. Όπως αναφέρει η Δρ Πανά, τα ερωτήματα που χρήζουν πρωτίστως απάντησης είναι πότε είναι η κατάλληλη χρονική φάση, εάν θα την λάβουν όλοι οι εμβολιασμένοι ή αν θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.
«Άρα αυτά θα καθορίσουν και την στρατηγική της κάθε χώρας, ενώ ήδη συλλέγονται στοιχεία από τους εμβολιασμούς αλλά και από μελέτες με στόχο να διαπιστωθεί εάν ο επαναληπτικός εμβολιασμός είναι απαραίτητος σε όλο τον πληθυσμό.