ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μήνυμα ΕΝΙ σε Λευκωσία: Κανονικά οι γεωτρήσεις σε ΑΟΖ

Συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με το CEO της εταιρείας στην Ρώμη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με μια ξεκάθαρη διαβεβαίωση ως προς το τι προτίθεται να πράξη η ΕΝΙ, με το πρόγραμμα γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, επιστρέφει στη Λευκωσία ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Διαβεβαίωση που αποκτά ιδιαίτερη αξία, την παρούσα χρονική περίοδο που η τουρκική επιθετική συμπεριφορά παραμένει αμείωτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από την ιταλική πρωτεύουσα, κατά τη συνάντηση που είχε ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον CEO της ΕΝΙ, ο Κλαούντιο Ντεσκάλτσι τον διαβεβαίωσε πως οι τουρκικές προκλήσεις δεν θα επηρεάσουν το γεωτρητικό πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί με την κυβέρνηση, για τον επόμενο χρόνο. Η διαβεβαίωση του Ιταλού CEO της ΕΝΙ, κρίνεται σημαντική και ουσιαστικά έρχεται να ισοφαρίσει, από πλευράς εντυπώσεων, παλαιότερες απόψεις του ιδίου με τις οποίες είχε διατυπώσει ενστάσεις για την διεξαγωγή γεωτρήσεων εν μέσω κλίματος έντασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατά τη συνάντηση, ο κ. Ντεσκάλτσι εμφανίσθηκε έντονος με τις παράνομες κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, απόψεις τις οποίες η ΕΝΙ έχει μεταφέρει στην ιταλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα γεωτρήσεων, η γαλλοιταλική κοινοπραξία αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει ερευνητικές εργασίες στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως έχει γράψει η «Κ», η γεώτρηση έχει καθυστερήσει για μικρό χρονικό διάστημα, καθυστέρηση η οποία οφείλετε στο γεωτρύπανο που θα χρησιμοποιήσει η κοινοπραξία το οποίο θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο του, σε Αίγυπτο και Λίβανο.

Πέντε μέτρα

Και σε πολιτικό επίπεδο, λένε οι πληροφορίες της «Κ», πως οι επαφές Χριστοδουλίδη στη Ρώμη απέδωσαν τα αναμενόμενα . Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» κατά τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών αποφασίσθηκαν πέντε μέτρα τα οποία θα ανακοινώνονται σταδιακά και όταν αυτά θα εφαρμόζονται. Ένα από τα μέτρα ήταν το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στη Ρώμη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο. Κωδικοποιώντας το κοινό ανακοινωθέν η Ιταλία:
-Εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο, σε σχέση με τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην

Ανατολική Μεσόγειο.

-Χαιρέτησε την πρόσκληση που απηύθυνε στην Άγκυρα, το περασμένο καλοκαίρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για οριοθέτηση ΑΟΖ. Η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω διαλόγου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο αναφέρεται στο ανακοινωθέν.
-Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν την επίσπευσης υλοποίησης της απόφασης της ΕΕ, οριστικοποιώντας τον κατάλογο σχετικά με το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων εναντίον όσων είναι υπεύθυνοι ή εμπλέκονται στην παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι επαφές με την Ιταλία θα συνεχισθούν και σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας με τη συνάντηση των ΥΠΑΜ Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας.

Για Λιβύη

Η κρίση στη Λιβύη, σε συνδυασμό με το σύμφωνο που υπεγράφη με Τουρκία απασχόλησε τους δυο ΥΠΕΞ με τους Ιταλούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι με τα όσα αφήνει πίσω του, του Τουρκολιβυκό σύμφωνο στην παραγωγή πετρελαίου. Οι δυο ΥΠΕΞ συμφώνησαν πως πρόκειται για απαράδεκτη συμφωνία, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. «Μόνο μέσω μιας γνήσιας συνεργασίας με καλή πίστη, οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα ωφελήσουν όλους τους λαούς που διαβιούν στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σταθερή η Γαλλία

Στο άλλο κομμάτι συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ, αυτό της TOTAL η γαλλική πλευρά παραμένει σταθερά στο πλευρό της Κύπρου. Σε πολιτικό επίπεδο ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την στήριξή του στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου καταδικάζοντας παράλληλα την τουρκική προκλητικότητα. Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη π Γάλλος πρόεδρος δήλωσε. «Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης». Σημαντική χαρακτηρίζεται και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον CEO της Total Patrick Pouyanné. Ήταν η πρώτη φορά που συναντάται ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Total και η κουβέντα αφορούσε θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση και θεωρείται αυτόνομος παίκτης στην περιοχή. Με τον κ. Pouyanné συζητήθηκαν συγκεκριμένα οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα. Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να έχει ίδια αντίληψη για το πως βλέπει η Τοtal τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβύη και Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  Γαλλία  |  ΑΟΖ  |  Τουρκία  |  Ασία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση