ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με μέτρα και πρωτόκολλα μέχρι τον Ιανουάριο

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, ενόψει Φθινοπώρου και επιστροφής στα σχολεία και στις εργασίες

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί τις τελευταίες μέρες, μετά την σταθεροποίηση σε χαμηλό επίπεδο του αριθμού των κρουσμάτων που ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας. Αυτή είναι η αίσθηση που προκαλούν οι δηλώσεις μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι προτρέπονται οι πολίτες να εγκαταλείψουν ξανά τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, επιθυμεί να μείνουν σε εφαρμογή κάποια μέτρα που ισχύουν σήμερα, μέχρι τις αρχές του 2021, οπότε αναμένεται να είναι έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του ιού Sars-CoV-2. Το να γίνει βίωμα στους πολίτες η συμβίωση με τα μέτρα αναμφισβήτητα θα συμβάλει στην διαμόρφωση ενός πιο σωστού σχεδιασμού για την επιστροφή στα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θέμα το οποίο «καίει» τους αρμόδιους χιλιάδες μαθητές και γονείς.

Μέτρα μέχρι Ιανουάριο

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και ο Υπουργός Υγείας θα έχουν νέα τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη, ώστε να συζητήσουν τα δεδομένα και την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου έχει στείλει στα μέλη της Επιτροπής επιστολή μέσω της οποίας προτείνει να εξεταστεί η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2021, καθώς περί τις αρχές του νέου έτους αναμένεται ότι θα έχουμε στην διάθεσή μας το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού. Συγκεκριμένα:

- Συναθροίσεις: μέγιστος αριθμός ατόμων τα 50
- Γάμοι/βαφτίσεις: μέγιστος αριθμός ατόμων τα 350
- Εστιατόρια: 150 άτομα σε εσωτερικό χώρο – 250 άτομα σε εξωτερικό χώρο
- Χώροι εστίασης: κλείσιμο στη 01:00 π.μ.
- Κλειστά παραμένουν τα clubs
- Θέατρα – σινεμά: αριθμός ατόμων βάσει τετραγωνικών μέτρων και νοουμένου ότι τηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων
- Συναυλίες, φεστιβάλ, πανηγύρια απαγορεύονται

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης στην «Κ», η εν λόγω επιστολή που εστάλη από τον Υπουργό Υγείας δεν έχει την μορφή κατευθυντήριων οδηγιών. Περισσότερο είναι θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης, είπε, προσθέτοντας ότι αν θα υπάρξει κατάληξη, θα γίνουν οι ανακοινώσεις από πλευράς του Υπουργείου Υγείας.

Φθίνουσα πορεία

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων διαγράφει μια φθίνουσα πορεία, ενώ εκτιμά ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας κυμαίνεται πλέον γύρω στο 1, σε σύγκριση με το 1,5-2 που βρισκόταν πριν από μερικές ημέρες. Το γεγονός ωστόσο ότι εντοπίζονται κρούσματα από τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους, δείχνει ότι πρέπει να οι πολίτες να είναι προσεκτικοί, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος των ασυμπτωματικών. Με ενδιαφέρον, πρόσθεσε, αναμένεται το τέλος της εβδομάδας ώστε να διαφανεί εάν υπήρξαν παρεκτροπές κατά το τριήμερο του Δεκαπενταυγούστου.

Τα σχολεία στο επίκεντρο

Από την επιδημιολογική εικόνα όπως αυτή θα διαμορφωθεί λίγες μέρες πριν από το τέλος Αυγούστου, θα εξαρτηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Την Δευτέρα συνεδρίασε η υποεπιτροπή η οποία συστάθηκε στο Υπουργείο Υγείας σε σχέση με το θέμα, ωστόσο δεν υπήρξε κατάληξη σε συγκεκριμένες αποφάσεις. «Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να δημιουργηθεί ένα συνεργατικό πλαίσιο, έτσι ώστε να έχουμε, όπως είχαμε και στην πρώτη φάση, ένα περιβάλλον ασφάλειας στα σχολεία. Λεπτομέρειες τώρα θα συζητηθούν», δήλωσε, εξάλλου, στο ΚΥΠΕ η Δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά. «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ασφάλειας, όπου όλοι θα φέρουν, όπως και σε κάθε χώρο εργασίας, την ευθύνη. Άρα λοιπόν όλοι οι εμπλεκόμενοι, συμπεριλαμβανομένων και των γονέων, πρέπει να τηρούν τα μέτρα» με ευλάβεια, έτσι ώστε «να έχουμε ως στόχο να διασφαλίσουμε αφενός την απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά μας και αφετέρου το καλύτερο δυνατό, ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας», κατέληξε.

Εισηγήσεις εκπαιδευτικών

Την Δευτέρα ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, είχε συνάντηση με τις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, με τις οποίες συζήτησε θέματα που αφορούν στην επαναλειτουργία των σχολείων. Μιλώντας στην «Κ» ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, είπε ότι τα θέματα τα οποία έθεσαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις στο τραπέζι του διαλόγου και χρήζουν διευθέτησης είναι τα εξής:

- Να μην υπάρχουν κοινά διαλείμματα
- Να οριστούν διαφορετικοί χώροι ανά τάξη για τα διαλείμματα
- Να μην υπάρχουν μετακινούμενα τμήματα
- Να υπάρχει επάρκεια σε μάσκες και διαγνωστικά τεστ

Στην περίπτωση που αποφασιστεί ότι θα εφαρμοστεί η εκ περιτροπής φοίτηση, πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή της διδακτέας ύλης, πρόσθεσε ο κ. Χατζησάββας. Όπως είπε, το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει περί τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, αφού η κατάσταση είναι δυναμική και μεταβάλλεται συνεχώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση