ΚΥΠΕ
Αν και η πανδημία του νέου κορωνοϊού (Covid-19) έχει επιφέρει θετικές και θεαματικές αλλαγές στον πλανήτη σε σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση, εντούτοις η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι «η εικόνα αυτή είναι προσωρινή».
Η ενθαρρυντική σημερινή εικόνα θα έχει μικρή επίπτωση στη συνολική πορεία του κλίματος, αναφέρει, ωστόσο, σημειώνει πως είναι στο χέρι των ανθρώπων την επόμενη μέρα της πανδημίας, να περιορίσουν κατά το δυνατόν, αχρείαστες εκπομπές τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα.
Αναλύοντας στο ΚΥΠΕ πόσο θετική είναι για το περιβάλλον η μείωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, λόγω του περιορισμού των πολιτών, με σκοπό την αναχαίτιση του ιού, η κ. Βασιλείου είπε πως «αν υπάρχει κάτι θετικό από όλο αυτό είναι σίγουρα οι θεαματικές -αν και προσωρινές επιπτώσεις- της μείωσης των ρύπων και του αστικού θορύβου», για να σημειώσει ότι «είναι προς το συμφέρον όλων την επόμενη μέρα της πανδημίας να περιορίσουμε κατά το δυνατόν αχρείαστες εκπομπές τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα.
Οι πρώτες καταγραφές δίνουν σπουδαία αποτελέσματα
Σε ερώτηση αν ο περιορισμός των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη θα αρχίσει να "καθαρίζει" σιγά σιγά την ατμόσφαιρα παγκόσμια, η Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε ότι «ήδη οι πρώτες διεθνείς καταγραφές τόσο από τη NASA, όσο και την ESA, με πρώτα και τρανταχτά παραδείγματα της Κίνας Ιταλίας και Ινδίας, έχουν δώσει σπουδαία αποτελέσματα, αν και η Κίνα ως κατεξοχήν βιομηχανική χώρα, ξεκίνησε ήδη δειλά τις παραγωγικές της μηχανές.
Όπως ανέφερε, «η ατμόσφαιρα έχει καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό», ωστόσο, επανέλαβε πως αυτό είναι προσωρινό, ενώ για μόνιμα αποτελέσματα θα πρέπει η παγκόσμια κοινότητα να ακολουθήσει συλλογικές πρακτικές σε μόνιμη βάση.
Ήδη οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις αλλαγές
Κληθείσα να αναφέρει εάν οι άνθρωποι θα μπορέσουν να αισθανθούν τις αλλαγές στο περιβάλλον που επήλθαν λόγω της παράλυσης, ουσιαστικά, της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς, που είναι άκρως ρυπογόνα, η κ. Βασιλείου είπε ότι «ήδη αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές», για να σημειώσει ότι «τόσο από την Κύπρο, όσο και από άλλες χώρες, που βλέπουμε φωτογραφίες και απεικονίσεις να έχουν πιο καθαρά φυσικά χρώματα, αφού τα φυσικά στοιχεία δεν βάλλονται τόσο πολύ από ρύπους και σκόνη».
Σε σχέση με τη μείωση του αστικού θορύβου, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή «είναι πιο εύκολο με τον περιορισμό να ακούμε πουλιά να κελαηδούν, παρά όταν οι ήχοι της πόλης σβήνουν τους φυσικούς ήχους».
Με την επιστροφή στην κανονικότητα να εξεταστούν νέες πρακτικές
Η κ. Βασιλείου είπε ότι όταν οι άνθρωποι επιστρέψουν στην κανονικότητα είναι τότε που πρέπει να εξεταστούν νέες κινήσεις και πρακτικές συλλογικά.
«Καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να απαντήσει στην τεράστια πρόκληση της κλιματικής κρίσης, αφού απαιτούνται συνέργειες», είπε η Επίτροπος.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν στοιχεία, που να καταγράφουν μείωση αυτό το διάστημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκόσμια, ανέφερε πως «υπάρχουν στοιχεία εν πρώτοις που καταγράφουν τις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου, που αποτελεί επιβλαβές προϊόν της καύσης αυτοκινήτων, αεροπλάνων, εργοστασίων κ.λπ., τόσο από την Ευρωπαϊκή Αρχή Διαστήματος, τη NASA και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και την Ποιότητα του αέρα, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά».
Για την Κύπρο ανέφερε ότι γίνονται τακτικές καταγραφές και τα αποτελέσματα είναι στη διάθεση των πολιτών καθημερινά από την ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Καταλήγοντας, η Επίτροπος είπε ότι «όντως καταγράφεται μια σημαντική μείωση, αλλά για να είμαστε σωστοί θα πρέπει να περάσει ακόμα κάποιο διάστημα, για να έχουμε ασφαλή συγκριτικά στοιχεία».