Με συγκεκριμένο πλάνο και μακροπρόθεσμη στρατηγική θα βρεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή (21/8) ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου με φόντο τα νέα μέτρα που θα αποφασιστούν για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο αρμόδιος Υπουργός το πρωί της Τετάρτης (19/8) με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, οι επιστήμονες κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους σε σχέση με τον περαιτέρω χειρισμό της κατάστασης και τα νέα μέτρα που θα ληφθούν, ενώ συζητήθηκαν οι προτάσεις που έστειλε ο Υπουργός Υγείας στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.
Ο Υπουργός Υγείας θα θέσει υπό το μικροσκόπιο του όλες τις εισηγήσεις και θα καταλήξει στο τελικό πλάνο το οποίο θα παρουσιάσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την ίδια ημέρα, ενώ μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» συγκεκριμένα μέτρα.
Ωστόσο, όπως πληροφορείται η «Κ», το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην επέκταση των μέτρων και σε άλλες πόλεις όπως εφαρμόστηκε στη Λεμεσό. Συγκεκριμένα, στο πλάνο που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η πρόταση του αρμόδιου Υπουργού για επέκταση σε όλες τις πόλεις του μέτρου για αριθμό 50 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις. Ο αριθμός των 50 ατόμων θα ισχύει και στην περίπτωση εκθέσεων, συνελεύσεων, ενώ επικρατέστερο σενάριο για φεστιβάλ και πανηγύρια είναι ότι δεν επιτρέπονται.
Σε ότι αφορά στους γάμους και τις βαπτίσεις, ο μέγιστος αριθμός αναμένεται να κλειδώσει στα 350 άτομα σε δείπνο, ωστόσο χωρίς να επιτρέπεται η πραγματοποίηση δεξίωσης.
Η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους αναμένεται να βρίσκεται μέσα στο προσχέδιο του Υπουργείου καθώς όπως πληροφορούμαστε υπήρξε ομοφωνία από όλες τις πλευρές στην τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Υγείας με τους ειδικούς.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης η πρόταση για το κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ το αργότερο στη μία τα ξημερώματα ωστόσο για το θέμα υπάρχουν αντιδράσεις εκ μέρους του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής ενώ οι απόψεις των ειδικών για το εάν θα ήταν τελικά ωφέλιμη μία τέτοια απόφαση φαίνεται ότι διίστανται.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή εκπνέει το διάταγμα του Υπουργού Υγείας με το οποίο βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί για τον κορωνοϊό περιλαμβανομένου και όλα όσα αποφασίστηκαν για την πόλη της Λεμεσού.
Μακροπρόθεσμη στρατηγική
Όπως αναφέρουν μέλη της επιστημονικής ομάδας, αν και η επιδημιολογική εικόνα δεν θεωρείται αυτή τη στιγμή ανησυχητική, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται ότι θα ενταχθεί και η εφαρμογή των μέτρων με ισχύ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μέχρι τον Ιανουάριο. Αυτό έχει άμεση σχέση με τη διάθεση του εμβολίου καθώς πρόκειται για μία στρατηγική η οποία ακολουθείται βάσει προγραμματισμού και πρόληψης ενόψει και της έξαρσης του αριθμού των κρουσμάτων σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Πλέον η στρατηγική της Κύπρου αλλάζει και στρέφεται προς έναν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ώστε η αναχαίτιση οποιασδήποτε έξαρσης να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Οι εκτιμήσεις από την ΕΕ σε σχέση με το εμβόλιο, αναφέρουν ότι θα είναι έτοιμο σε ότι αφορά στην αποτελεσματικότητα και διαθεσιμότητα το πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο του 2021. Άρα, η έκδοση μακροπρόθεσμου διατάγματος στο οποίο όπως πληροφορούμαστε προσανατολίζεται το Υπουργείο Υγείας, θα γίνει ώστε να μην χρειάζεται τακτική αναθεώρηση, αλλά σταδιακή αποκλιμάκωσή του σε βάθος χρόνου.
Είχε συμπτώματα αλλά έκανε τεστ μετά από 16 ημέρες
Στο μεταξύ, οι αρμόδιοι βρίσκονται σε εγρήγορση σε σχέση με ενδεχόμενη αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας. Αναμένεται ακόμη η ολοκλήρωση των 10 χιλιάδων δειγματοληπτικών ελέγχων, ενώ οι επόμενες ημέρες θα καταδείξουν με μεγαλύτερη ακρίβεια εάν τα μέτρα λήφθηκαν όπως θα έπρεπε και κατά την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου χωρίς ν' αλλάζουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα οποία δεικνύουν σταθεροποίηση.
Πάντως, ο αριθμός των κρουσμάτων το απόγευμα της Τετάρτης (19/8) ο οποίος έφθασε τα 26, με 11 εκ αυτών να είναι μετανάστες. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου 10,000 ατόμων, όπου διεκπεραιώθηκαν 435 εργαστηριακές διαγνώσεις δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.
Στο μεταξύ το Υπουργείο Υγείας απευθύνει έκκληση στους πολίτες, να επικοινωνούν με τον προσωπικό τους Ιατρό αμέσως μόλις εκδηλώσουν συμπτωματολογία του κορωνοϊού (βήχας, πυρετός, δύσπνοια, αοσμία, δυσγευσία, αγευσία), καθώς όπως σημειώνεται η καθυστέρηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού σε άλλα άτομα. Ενδεικτικά, τα έξι από τα 26 κρούσματα που ανακοινώθηκαν εκ των οποίων τα 2 έχουν πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό, έκαναν ιδιωτικά το τεστ για τον κορωνοϊό. Σε μία εκ των περιπτώσεων το άτομο εκδήλωσε συμπτώματα από τις 2 Αυγούστου, ωστόσο έκανε το τεστ ιδιωτικά έπειτα από 16 ημέρες.