Η υγειονομική κρίση που ξέσπασε σε παγκόσμιο επίπεδο ανέδειξε την ανάγκη για περισσότερη χρήση των τεχνολογιών που έχουμε στην διάθεσή μας. Η τεχνολογία και η τεχνογνωσία που υπάρχει στην Κύπρο έστρεψε δεκάδες εθελοντές στην χρήση σύγχρονων μηχανημάτων, ακόμα και για την κατασκευή προστατευτικού εξοπλισμού για τους επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής και γενικότερα, αλλά και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, όπως τους αστυνομικούς και τους υπαλλήλους δημοτικών συμβουλίων και φαρμακείων. Αριθμός εθελοντών βρήκε σύμμαχο τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), ο οποίος παρέχει τον χώρο και τα μηχανήματα του «Youth Makerspace» στην Λάρνακα. Στον χώρο αυτό δημιουργήθηκαν μέχρι και ειδικά κουτιά νοσηλείας, κατόπιν αιτήματος ομάδας νοσηλευτών, όπως και χιλιάδες προστατευτικές ασπίδες προσώπου.
Επαγγελματίες υγείας από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λάρνακας, επικοινώνησαν πρόσφατα με τον ΟΝΕΚ και ζήτησαν δύο κουτιά για τις ανάγκες διασωλήνωσης ασθενών. Τα κουτιά κατασκευάστηκαν στο Youth Makerspace στην Λάρνακα χωρίς τη χρήση γόμας έτσι ώστε να είναι πιο ευκολη η απολύμανσή τους.
Μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος του ΟΝΕΚ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, είπε ότι τα άτομα τα οποία αποτελούν την ομάδα των εθελοντών που εργάζεται για την κατασκευή των ασπίδων, είναι ως επί το πλείστον νέοι που στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό του «Youth Makerspace», τον τρισδιάστατο εκτυπωτή και το μηχάνημα κοπής με laser, για να υλοποιήσουν πιλοτικά δικές τους προηγούμενες ιδέες. Ο «εκδημοκρατισμός της τεχνολογίας» αποτελούσε και στόχο του ΟΝΕΚ, συμπλήρωσε, ο διευθυντής του Οργανισμού, Μενέλαος Μενελάου, αφού ο εξοπλισμός που βρίσκεται στους χώρους του «Youth Makerspace» δεν είναι προσιτός στον καθένα για να τον αγοράσει.
Σύμφωνα με τον κ. Μενελάου, οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους δημιουργήθηκε ο χώρος αυτός είναι οι εξής: ο εξοπλισμός του χώρου, η εκπαίδευση μέσω προγραμμάτων στην χρήση του εξοπλισμού και η δικτύωση των νέων για να αναπτύξουν τις ιδέες τους με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτοί οι βασικοί πυλώνες σήμερα βρίσκουν εφαρμογή, καθώς εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, προέκυψε η ανάγκη μέσα από την κοινωνία η οποία αυτο-οργανώθηκε, με αποτέλεσμα οι ομάδες των εθελοντών που συστάθηκαν να δώσουν αυτά τα σημαντικά εργαλεία στην ίδια την κοινωνία, για να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά την πανδημία. Τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν πρωτίστως στους νέους εθελοντές, τόνισε ο κ. Μενελάου, αφού ο ρόλος του ΟΝΕΚ ήταν να παρέχει τον χώρο, το έμψυχο δυναμικό και τον εξοπλισμό, προκειμένου το σημαντικό αυτό έργο να διεκπεραιωθεί. Επιπρόσθετα, στο «Youth Makerspace» υλοποιούνται και διάφορες άλλες ιδέες, πρόσθεσε ο κ. Μενελάου. Μια ομάδα εθελοντών εργάζεται πάνω στην παραγωγή αντισηπτικών για τα χέρια και για την απολύμανση των ίδιων των ασπίδων προσώπου και άλλη ομάδα έχει κατασκευάσει κάποια καλύμματα για τα πόμολα, ώστε να μπορεί κάποιος να ανοίγει την πόρτα με ασφάλεια.
Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία, είναι το ότι λειτούργησαν τα αντανακλαστικά της ίδιας της κοινωνίας, εκτός από αυτά των αρχών του κράτους. Όταν άλλοι πολίτες, οι οποίοι επίσης διαθέτουν τον εξοπλισμό, πληροφορούνταν ότι στο «Youth Makerspace» ήταν σε εξέλιξη αυτή η προσπάθεια, συνειδητοποιούσαν ότι μπορούσαν να συμβάλουν κι οι ίδιοι και ρίχνονταν στον αγώνα. Ως λαός έχουμε το αίσθημα της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, πρόσθεσε ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης, και φαίνεται ότι έχει περάσει στην νέα γενιά. Μέσα από αυτή την προσπάθεια που καταβάλλεται στο «Youth Makerspace» πολλοί νέοι άνθρωποι αντάλλαξαν ιδέες και ο ένας μετέφερε στον άλλο γνώσεις, ώστε το εγχείρημα να υλοποιηθεί, είπε ο κ. Αλαμπρίτης.
Εφαλτήριο η κρίση
Η κοινωνία αλλάζει και μεταβαίνει σταδιακά προς την ψηφιοποίησή της, αλλά η υγειονομική κρίση η οποία έχει κλείσει τους πολίτες στα σπίτια τους, αναμένεται ότι θα συμβάλει στην επίσπευση των διαδικασιών, πιστεύει ο πρόεδρος του ΟΝΕΚ. Η τεχνογνωσία και ενδεχομένως ο εξοπλισμός που απέκτησαν οι πολίτες για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για επικοινωνία, αλλά και εργασία από το σπίτι, θα μείνει ως παρακαταθήκη. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά την τεχνολογία και τα άτομα μεγαλύτερων ηλικιών που ίσως να αρνούνταν αρχικά να το πράξουν, πλέον θα διαπιστώσουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει, σημείωσε ο κ. Αλαμπρίτης. Επίσης, πολλές εταιρείες οι οποίες σχεδίαζαν να μεταβούν στην ψηφιακή εποχή ή άλλες που ίσως να δίσταζαν να το πράξουν, πλέον υποχρεούνται από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, πρόσθεσε. Παρακαταθήκη μας θα πρέπει να είναι και ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία αντέδρασε αμέσως και αυτο-οργανώθηκε κατά της πανδημίας, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους σε εξοπλισμό και έμψυχο υλικό, είπε στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΝΕΚ. Γι’ αυτό όταν θα παραστεί ξανά η ανάγκη για να λειτουργήσουν αμέσως τα αντανακλαστικά της, η κοινωνία και η νεολαία θα είναι σε θέση να το κάνει, με εφαλτήριο την υγειονομική κρίση, είπε, τέλος.