ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

GZERO: «Διαβατήριο παρακαλώ», για το εμβόλιο

Τα συν και τα πλην της ιδέας για ταξίδια με πιστοποιητικό εμβολιασμού

Kathimerini.gr

Το ενδεχόμενο να γίνει πραγματικότητα το διαβατήριο εμβολιασμού, με το οποίο θα γίνονται τα ταξίδια διεθνώς, σχολιάζει το Gzero Media, παρουσιάζοντας τα αρνητικά και τα θετικά ενός τέτοιου σεναρίου

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, υπάρχει η πιθανότητα να σας σταματήσουν στο αεροδρόμιο και εκτός από το κανονικό διαβατήριο να σας ζητήσουν και το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στην περίπτωση που δεν έχετε εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού να βρείτε τα σύνορα κλειστά.

Όπως γράφει το Gzero, σύντομα αυτή η σκηνή θα μπορούσε να γίνει πράξη σε πολλά μέρη του πλανήτη, καθώς χώρες και αεροπορικές εταιρείες αρχίζουν να εκδίδουν – ή να απαιτούν – «διαβατήρια εμβολίου» που αποδεικνύουν ότι ο κάτοχος έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή έχει προσκομίσει αρνητικό τεστ.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι απλώς θέμα των διακοπών που έχετε βάλει στόχο από τότε που η πανδημία «μπλόκαρε» τα πάντα. Πολλοί εργοδότες θα μπορούσαν να απαιτούν απόδειξη εμβολιασμού προτού σας προσλάβουν – ή ακόμη και να σας επιτρέψουν την είσοδο στο κτίριο για μία συνέντευξη. Παράλληλα, ιατρικές εγκαταστάσεις σε ορισμένα μέρη του κόσμου έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι οι εμβολιασμοί για το προσωπικό τους θα είναι υποχρεωτικοί.

Είναι τα διαβατήρια εμβολίων καλή ιδέα; Άνθρωποι, κυβερνήσεις και εταιρείες θέλουν να μάθουν ποιος μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα της πανδημίας και ποιος είναι ασφαλής. Μήπως όμως βαδίζουμε προς έναν «Νέο Κόσμο» όπου οι κάτοχοι «διαβατηρίων εμβολίων» γίνονται αδίκως μια προνομιούχα τάξη ανθρώπων;

Τα επιχειρήματα υπέρ του νέου «διαβατηρίου» είναι προφανή. Οι κυβερνήσεις θέλουν να γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι που εισέρχονται στις χώρες τους είναι απίθανο να εξαπλώσουν τον ιό εντός των σύνορων τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μεγάλους διεθνείς κόμβους όπως το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ, καθώς και για νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς, αλλά και για μεγάλες οικονομίες όπως, για παράδειγμα, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, την Ελλάδα ή το Μεξικό, όπου οι θέσεις εργασίας, η οικονομική ανάπτυξη και τα έσοδα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ταξιδιώτες και τους τουρίστες.

Και δεν ενδιαφέρονται μόνο οι κυβερνήσεις για το «διαβατήριο εμβολίων». Οι αεροπορικές εταιρείες θέλουν οι άνθρωποι να αισθάνονται αρκετά ασφαλείς για να πετάξουν. Οι παραγωγοί εκδηλώσεων, οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων – που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία – θέλουν οι πελάτες να μπορούν να επιστρέψουν χωρίς να φοβούνται για τον ιό.

Την ίδια ώρα υπάρχουν και ισχυρά αντεπιχειρήματα. Πρώτον, δεν θα είναι εύκολο να οικοδομηθεί ένα τόσο περίπλοκο σύστημα και ο κίνδυνος πλαστοπροσωπίας είναι μεγάλος. Δεδομένου του διακυβεύματος, πιθανότατα θα προκύψει μια μαύρη αγορά ψεύτικων διαβατηρίων – τροφοδοτώντας τη διαφθορά και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη σε δημόσιες συγκεντρώσεις, ειδικά εάν ορισμένοι κάτοχοι «διαβατηρίων εμβολίων» αποδειχθεί ότι μεταδίδουν λοίμωξη.

Δεύτερον, ακόμη και αν το σύστημα λειτουργεί καλά, αναπόφευκτα θα κάνει διακρίσεις εις βάρος ατόμων που, χωρίς δικό τους λάθος, εξακολουθούν ναμην έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως νέοι και υγιείς άνθρωποι που δεν είναι ακόμη επιλέξιμοι στη διαδικασία διανομής εμβολίων ή εκείνοι που είναι επιλέξιμοι αλλά δεν έχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες, μένουν πίσω. Και όσοι αποφασίζουν να μην εμβολιαστούν επειδή πιστεύουν ότι είναι επικίνδυνο θα πληρώσουν επίσης ένα τίμημα όσον αφορά την κινητικότητα και την απασχόληση σε ένα σύστημα σαν αυτό.

Συμπέρασμα: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντιτίθεται στο σχέδιο «διαβατηρίου εμβολίων», αλλά χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία, το Ισραήλ και άλλες έχουν ήδη αναπτύξει παρόμοια σχέδια. Επιπλέον, η αυστραλιανή Qantas Airways δεν θα σας «πετάξει», χωρίς να αποδείξετε ότι έχετε λάβει το εμβόλιο, ενώ μεγάλος αριθμός κυβερνήσεων και εταιρειών σκέφονται σοβαρά να βάλουν «σε τροχιά» ένα τέτοιο σύστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση