Της Μαρίνας Οικονομίδου
Ο Κληρίδης είναι ο ιδρυτής του ΔΗΣΥ και όχι κάποιος τυχαίος ηγέτης. Το όραμά του και οι διαχρονικοί του αγώνες έχουν συνεχιστές, λέει ο Γιώργος Λυσανδρίδης κληθείς να απαντήσει γιατί δεν έχουν απογαλακτιστεί από αυτόν. Απαντά για την πολυφωνία στον ΔΗΣΥ και αν εξαιτίας της θέσης του στο κόμμα, ο κομματικός μηχανισμός θα δουλέψει υπέρ του.
–Υιοθετείτε και εσείς τη θέση πως ο ΔΗΣΥ είναι ο Κληρίδης;
– Ο ΔΗΣΥ είναι δημιούργημα του Γλαύκου Κληρίδη. Οι παρακαταθήκες που άφησε είναι η πυξίδα της νέας γενιάς. Οι διάδοχοί του στην ηγεσία του κόμματος, αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα, εκσυγχρονίζοντας τον ΔΗΣΥ, σε ένα ευρωπαϊκό σύγχρονο κόμμα, στηριγμένο στη βάση όλων των περγαμηνών του Γλ. Κληρίδη.
–Γιατί τα νέα πολιτικά πρόσωπα έχουν την ανάγκη να τον επικαλούνται; Δεν είναι καιρός για απογαλακτισμό από πρόσωπα και φιγούρες του παρελθόντος;
–Ο Κληρίδης είναι ο ιδρυτής του ΔΗΣΥ και όχι κάποιος τυχαίος ηγέτης. Το όραμά του και οι διαχρονικοί του αγώνες έχουν συνεχιστές. Μετά τον Γλαύκο Κληρίδη ο Νίκος Αναστασιάδης έχει αφήσει το δικό του στίγμα και τώρα στο πηδάλιο του ΔΗΣΥ ο Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχίζει να εκσυγχρονίζει το κόμμα χωρίς να αποκλίνει από τη βάση του, τις αρχές, τα ιδεώδη και ιδανικά.
–Ανήκετε στη φιλελεύθερη τάση του Συναγερμού ή σε αυτήν που ονομάζεται συντηρητική Δεξιά;
–Ανήκω στη δεξιά χωρίς ταμπέλες και χαρακτηρισμούς. Σέβομαι και αφουγκράζομαι την προσφορά της συντηρητικής δεξιάς, ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων η φιλελεύθερη τάση κερδίζει έδαφος στη νέα γενιά πολιτικών.
–Ο ΔΗΣΥ επικρίνεται για πολιτικές σουπερμάρκετ. Πού σταματά για σας η πολυφωνία στο κόμμα σας και πού ξεκινά η Βαβέλ;
–Δεν το υιοθετώ απόλυτα, αλλά θεωρώ πως η πολυφωνία και οι ποικίλες απόψεις είναι χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας που σέβεται και εφαρμόζει απόλυτα ένα πολυταξικό κόμμα όπως ο ΔΗΣΥ. Η διαφορετικότητα απόψεων και προσεγγίσεων δεν είναι κατ’ ανάγκη Βαβέλ ειδικότερα όταν αυτές εκφράζονται στα συλλογικά όργανα. Δεν είμαστε κόμμα που «φιμώνει» τα στελέχη του, για να βγαίνει η ομοφωνία προς τα έξω.
–Αν η τουρκική πλευρά εξαγγείλει αύριο άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ διοίκηση, τι θα συμβουλεύσετε τους Βαρωσιώτες;
–Θα τους συμβούλευα να μην αντιδράσουν συναισθηματικά, να αντιμετωπίσουν ορθολογιστικά τα όποια νέα δεδομένα και κυρίως να μην πέσουν σε παγίδες που τεχνηέντως προσπαθεί να στήσει η Άγκυρα, ποντάροντας στη δίψα των προσφύγων για επιστροφή. Έχουμε ακόμα μία ανοιχτή πληγή με τα τελευταία τεχνάσματα στην κλειστή πόλη.
–Σε τρεις γραμμές, ποια είναι η ιδανική λύση που θέλετε; Ίσως να πρέπει να βάλουμε κάτω στο τραπέζι και νέες ιδέες;
–Η λύση δεν μπορεί να είναι διαφορετική από τη συμφωνημένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Νέες ιδέες δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για λύση. Μετά τη λύση θα μπορούσαν κάποιες νέες ιδέες να ενισχύσουν την εφαρμογή της συμφωνίας, για μια βιώσιμη λύση που να διασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή βαρών, την ειρηνική συνύπαρξη με τους Τ/κ και ένα μέλλον σε συνθήκες ασφάλειας χωρίς στρατό κατοχής.
–Μέχρι σήμερα, ήσασταν στο παρασκήνιο, αναλαμβάνοντας τις εκλογικές μάχες του ΔΗΣΥ, σήμερα βγαίνετε για πρώτη φορά στο προσκήνιο ως υποψήφιος. Ποιος ρόλος είναι τελικά ο πιο δύσκολος;
–Κάθε ρόλος έχει το βαθμό δυσκολίας του. Το να εκτίθεσαι στο εκλογικό σώμα ως υποψήφιος είναι πολύ πιο δύσκολο, καθώς κρίνεσαι καθημερινά για τις θέσεις, τις απόψεις και φιλτράρεται η κάθε πρόθεση και συμπεριφορά. Το να είμαι υποψήφιος είναι πρόκληση και συνάμα πολύτιμη εμπειρία.
–Έχετε συνεργαστεί στενά τόσο με τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Η διαφορά φιλοσοφίας και νοοτροπίας των δύο είναι τόσο μεγάλη όσο λέγεται;
–Πρόκειται για δύο ισχυρές προσωπικότητες με διαφορετικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας, αλλά πάντα με τις ίδιες έγνοιες. Οι διαφορετικές προσωπικές προσεγγίσεις τους κάποιες φορές σε φλέγοντα ζητήματα και ο διάλογος μόνο τα βέλτιστα αποτελέσματα πετυχαίνουν. Στις κρίσιμες όμως ώρες ενώνονται σαν μια γροθιά και αγωνίζονται για το καλό του τόπου και των πολιτών του. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, στην ώρα των σημαντικών αποφάσεων.
–Η μεγάλη πλειοψηφία όπως φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις καταλογίζει σε κυβέρνηση και ΔΗΣΥ την κύρια ευθύνη για όλη αυτή τη διαφθορά που παρατηρείται. Ένας νέος άνθρωπος που κατέρχεται με τον ΔΗΣΥ νιώθει αυτό το βάρος;
–Είναι άδικο να καταλογίζεται η κύρια ευθύνη για τη διαχρονική διαφθορά στην παρούσα διακυβέρνηση, από την άλλη κατανοώ ότι είναι βολικό για κάποιους να χτυπούν μόνο την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ. Μια παράταξη που δεν δίστασε να σταθεί απέναντι στη διαφθορά και να δρομολογήσει διαδικασίες ακόμα και φυλάκισης σε κρούσματα διαφθοράς. Το βέβαιο ότι δεν στήσαμε λαϊκά δικαστήρια σε καμία των περιπτώσεων.
–Είθισται στην πολιτική ο οργανωτικός ή διευθυντής του κόμματος να κατέρχεται στις εκλογές; Να υποθέσουμε πως ο κομματικός μηχανισμός θα δουλέψει υπέρ σας;
–Ο κομματικός μηχανισμός θα συμπεριφερθεί ισότιμα και ισάξια έναντι όλων των υποψηφίων όπως ο πρόεδρός του, αλλά και εγώ εκ της θέσεώς μου πράξαμε σε άλλες εκλογικές διαδικασίες. Είμαι στην κρίση του κομματικού μηχανισμού. Αν με εμπιστεύεται να με στηρίξει ανάλογα.
–Ποιο είναι το βιβλίο στο οποίο επανέρχεστε;
–Το «Ηγέτης δίχως τίτλο» του Robin Sharma. Πραγματεύεται τρόπους με τους οποίους μια προσωπικότητα βελτιώνει τη συνεργασία της με τους πολίτες, με θετική επιρροή στην κοινωνία, είτε κατέχει κάποιο τίτλο είτε όχι.
–Ποια ήταν η πιο σημαντική εκλογική μάχη που λάβατε μέρος;
–Η δεύτερη εκλογική μάχη του Αναστασιάδη το 2018, για την οποία λειτούργησε όλος ο μηχανισμός υποστηρικτικά να δοθεί συνέχεια στην υλοποίηση του έργου που δρομολογήθηκε.
–Ποια θα είναι η πρώτη σας πολιτική πράξη στο ενδεχόμενο εκλογής σας τον Μάη;
–Να δώσουμε ξανά ζωή στην Αμμόχωστο. Θα εξαρτηθεί βέβαια από το αποτέλεσμα της νέας προσπάθειας που γίνεται στο εθνικό ζήτημα. Δεν μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από τη στήριξη του προσφυγικού κόσμου, στα όποια νέα δεδομένα, με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι.