ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρευνα: Η «κενή» περίοδος του ευρωπαϊκού τουρισμού

Μια ματιά στο χαμένο καλοκαίρι του κλάδου, σε αριθμούς και διαγράμματα\

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και ο φόβος της πανδημίας αποτελούν τους κύριους λόγους που κράτησαν πολλούς Ευρωπαίους μακριά από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και από τα συνηθισμένα ταξίδια πέραν των συνόρων της χώρας τους.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Euronews από τα μέσα Ιουλίου 2020, το αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν χώρες της Ε.Ε. που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, να έρθουν αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις.

Στην έρευνα που παρουσιάζει το Politico, γίνεται μια εκτενής αναφορά στα στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν από τα μεγάλα αεροδρόμια των «27» και του Ηνωμένου Βασιλείου, των θέσεων εργασίας άμεσα συνδεδεμένων με τον τουρισμό αλλά και από την πληρότητα στους κυριότερους θερινούς προορισμούς της Ευρώπης.

Ευρωπαϊκές διακοπές, στο σπίτι

Η πλειοψηφία των πολιτών από τα τέσσερα μεγαλύτερα πληθυσμιακά Κράτη-Μέλη (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι λόγω της πανδημίας, αναφέρεται στην έρευνα. Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία εκείνων που είχαν ήδη σχεδιάσει τις διακοπές τους, δήλωσαν ότι δεν θα διέσχιζαν τα σύνορα της χώρας τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σημειώνεται ότι πριν από την έξαρση και εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, μόνο το 32% των ατόμων σε αυτές τις τέσσερις χώρες δήλωσαν ότι δεν είχαν πρόθεση να ταξιδέψουν.

Χαμηλά ποσοστά πτήσεων

Ταυτόχρονα στην έρευνα γίνεται αναφορά στα αεροδρόμια της Ευρώπης τα οποία όπως αναφέρει το Politico, απέχουν πολύ από την ανάκαμψη και την επιστροφή στα προ «lockdown» επίπεδα.

Στις αρχές Αυγούστου 2020, σύμφωνα με το Eurocontrol, ο αριθμός των επιβατών ήταν 69% χαμηλότερος από αυτό του 2019. Παράλληλα, ο αριθμός των πτήσεων βρισκόταν σε ποσοστό 55% του περσινού, αλλά σταθεροποιήθηκε κατά την διάρκεια του μήνα καθώς αρκετά από τα Κράτη-Μέλη ήραν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός της Ε.Ε.

Σχετικά με τον παγκόσμιο αριθμό πτήσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι και τις 27 Αυγούστου, το Politico σημειώνει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απαγόρευσε τις πτήσεις από και προς αρκετές χώρες της Ε.Ε. στις 11 Μαρτίου 2020.

Ο αριθμός των πτήσεων παγκοσμίως ήταν κατά μέσο όρο 14% χαμηλότερος τον Αύγουστο σε σύγκριση με τις αρχές του έτους ενώ ο αριθμός των εμπορικών πτήσεων, που σημείωσαν σταθερή μείωση κατά τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ήταν 35% χαμηλότερος.

Η περίπτωση της Ισπανίας

Σε ότι αφορά την χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, η οποία ήταν και μια από τις πλέον πληγείσες της Ευρώπης από την πανδημία, η έρευνα κατέδειξε ότι περίπου 200.000 τουρίστες επισκέφτηκαν την Ισπανία τον Ιούνιο του 2020, σε σύγκριση με τα 8,8 εκατ. άτομα που είχαν εισέλθει για διακοπές στη χώρα ένα χρόνο πριν.

Το Politico σημειώνει ότι από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, οι συνολικές διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ισπανία, μειώθηκαν κατά 72% σε σύγκριση με το 2019.

Πανευρωπαϊκή η μείωση

Στην έρευνα επίσης γίνεται εμφανής η μείωση στην πληρότητα των ευρωπαϊκών ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία, που όπως σημειώνει το Politico, είχαν περίπου 60% λιγότερη πληρότητα τον Μάιο του 2020, σε σχέση με το 2019.

Σημειώνεται παράλληλα ότι οι νότιες χώρες της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία και η Κροατία, είδαν μείωση στην πληρότητα με ποσοστά τάξης του 99.5%, 98.6%, 93% και 96.6% αντίστοιχα.

Η έρευνα σημειώνει πως για άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, δεν υπάρχουν στοιχεία για την αντίστοιχη περίοδο.

Tα δεδομένα της θερινής περιόδου Ιουνίου-Αυγούστου δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί για ολόκληρη την Ε.Ε.

Για το 2019 το Politico αναφέρει ότι το ένα τρίτο των συνολικών διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα (32%) καταγράφηκαν την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου

Γράφημα: Ο αριθμός διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα από ντόπιους και ξένους τουρίστες κατά τη διάρκεια του Μάιο. Το εν λόγω γράφημα λαμβάνει υπόψη πως στη χώρα μας οι ξενοδοχειακές μονάδες παρέμειναν κλειστές.

Τουριστικός τομέας και ΑΕΠ

Παρά το ότι ο τουριστικός τομέας συνέβαλε στο 9,5% επί του συνολικού ΑΕΠ των «27» για το 2019, το δημοσίευμα, υπογραμμίζει πως σε χώρες όπως η Κροατία και η Ελλάδα, ο τουρισμός αναλογούσε στο 25% και 20.8% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Στη χώρα μας, η συνολική συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ ανήλθε στο 13.8% για το 2019 και στο 14.2% για το 2018.

 

Όπως αναφέρει το Politico, ο τουριστικός τομέας αναλογούσε στο 11,2% όλων των θέσεων εργασίας στα 27 Κράτη-Μέλη της Ένωσης για το 2019, αλλά σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κροατία άγγιζε το 21.7% και 25.1% αντίστοιχα.

Αναφορά γίνεται σε αυτό το σημείο στο Βέλγιο και την Πολωνία, όπου οι θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από τον τουριστικό τομέα είναι κάτω από το 5% επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού των χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση