ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαφωνεί η Ε.Ε. για τα διαβατήρια εμβολιασμού

Ο ΠΟΥ διεμήνυσε αργά χθες το βράδυ ότι ένα τέτοιο πιστοποιητικό δεν θα μπορούσε να αποτελεί προαπαιτούμενο για ταξίδια καθώς δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια

Kathimerini.gr

«Ανησυχία» προξενεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η προώθηση των διαβατηρίων εμβολιασμού από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε». «Εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε στην εφημερίδα ότι τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει σε κοινή γραμμή όσον αφορά τα ταξίδια από τρίτες χώρες και αυτή δεν προβλέπει διευκολύνσεις για άτομα που έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε.

Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διεμήνυσε αργά χθες το βράδυ ότι ένα τέτοιο πιστοποιητικό δεν θα μπορούσε να αποτελεί προαπαιτούμενο για ταξίδια καθώς δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια.

Τον Ιανουάριο η Κομισιόν και η πλειονότητα των κρατών-μελών είχαν χαρακτηρίσει τις συζητήσεις περί διαβατηρίου εμβολιασμών «πρώιμες». Αυτή τη στιγμή και για το ορατό μέλλον, το κριτήριο εισόδου στην Ε.Ε. για τουρίστες προερχόμενους από τρίτες χώρες είναι η υγειονομική κατάσταση των κρατών και όχι οι εμβολιασμοί. Έτσι, επιτρέπεται η είσοδος στη ζώνη Σένγκεν σε τουρίστες προερχόμενους μόνο από έξι χώρες, στις οποίες τις τελευταίες 14 ημέρες ο δείκτης μολύνσεων δεν ξεπερνά το 25 ανά 100.000 κατοίκους.

Στο Ισραήλ, παρά τη μεγάλη πρόοδο στους εμβολιασμούς, ο δείκτης βρίσκεται λίγο κάτω από το 100. Επειδή οι μετακινήσεις στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν είναι ελεύθερες, η Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου τουριστών σε όλη την Ευρώπη.

Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με την Κύπρο, ο πρόεδρος της οποίας, Νίκος Αναστασιάδης, υπέγραψε την Κυριακή αντίστοιχη συμφωνία με το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επισημαίνει ότι το σύστημα των διαβατηρίων εμβολιασμού δεν θα τεθεί σε λειτουργία σύντομα, ενώ και μόνο η ύπαρξή του λειτουργεί ως κίνητρο για τον πληθυσμό ώστε να προσέλθει το ταχύτερο στα εμβολιαστικά κέντρα.

«Τουριστικούς διαδρόμους» ζητούν και άλλα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ εφαρμογή που μοιάζει με το διαβατήριο εμβολιασμών αναπτύσσουν η Δανία και η Σουηδία. Σε επίπεδο Ε.Ε. σχεδιάζεται ένα ηλεκτρονικό διαβατήριο εμβολιασμών που θα αφορά όλους τους πολίτες. Η εφαρμογή αυτή, ωστόσο, θα χρησιμοποιηθεί για υγειονομικούς σκοπούς και όχι για το άνοιγμα του τουρισμού.

«Κάποιου είδους» διαβατήρια εμβολιασμού βλέπει και ο εντεταλμένος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Νταβίντ Ναμπάρο. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τους προσεχείς μήνες θα δούμε εξελίξεις ως προς τις προϋποθέσεις για την ελεύθερη μετακίνηση. Αναμφίβολα, κάποιου είδους πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παίξει σημαντικό ρόλο», σημείωσε ο Ναμπάρο μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyNews.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση