ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυστηροποιούνται οι ποινές για τις πυρκαγιές - Οι αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας

Το αποτέλεσμα σημερινής ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Αποφάσεις οι οποίες θα εξορθολογίσουν, εκσυγχρονίσουν και αυστηροποιήσουν το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ποινές συνεπεία αδικημάτων από την πρόκληση πυρκαγιών, ήταν το αποτέλεσμα σημερινής ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης. Σε αυτήν συμμετείχαν, πέραν από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κ. Σάββα Αγγελίδη, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  κ. Κώστας Καδής, η Υπουργός  Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Στέφη Δράκου, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και λειτουργοί των αρμόδιων Υπηρεσιών.

Η σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία σε συνέχεια σχετικής επιστολής που απεστάλη στις 9 Ιουλίου 2021 από τον Γενικό Εισαγγελέα προς τα αρμόδια Υπουργεία Γεωργίας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, με αφορμή τη μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας στις αρχές Ιουλίου, και αφού η Νομική Υπηρεσία προέβη σε διαπιστώσεις ότι, τα αδικήματα που αφορούν σε εμπρησμό, άναμμα φωτιάς, πρόκληση πυρκαγιάς και άλλα συναφούς φύσεως αδικήματα βρίσκονται διάσπαρτα σε σειρά νομοθεσιών, με κάποιες από τις εν λόγω αξιόποινες συμπεριφορές να αλληλοκαλύπτονται, με διαφορετικές μάλιστα ποινές σε κάποιες περιπτώσεις.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της σύσκεψης ο Γενικός Εισαγγελέας, σημειώνοντας πως ζήτησε την πραγματοποίηση της σημερινής συνάντησης αφού προηγουμένως θα είχαν μελετηθεί οι διαπιστώσεις της Νομικής Υπηρεσίας. «Οι ελλείψεις, τα κενά και οι συγκρούσεις που διαπιστώθηκαν μεταξύ των νομοθεσιών, δημιουργούν πρόβλημα στο Δίκαιο και στη δυνατότητα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με ικανοποιητική προώθηση των υποθέσεων στα Δικαστήρια», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε πως στο μεσοδιάστημα μεταξύ της ημερομηνίας αποστολής της επιστολής του έως και σήμερα, συνεστήθη από τα συναρμόδια Υπουργεία ομάδα εργασίας η οποία, αφού μελέτησε τις υφιστάμενες νομοθεσίες, κατάρτισε πίνακα με τα διάφορα προβλήματα που απορρέουν από αυτές. Ταυτόχρονα, από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας κατεγράφησαν τα κενά, οι ελλείψεις  και οι συγκρούσεις που υπάρχουν στη νομοθεσία. «Έγινε μια πολύ σοβαρή δουλειά», είπε ο κ. Σαββίδης, για να συνεχίσει λέγοντας: «Πήραμε σημαντικές, πιστεύω, αποφάσεις σήμερα, αφού φάνηκε ότι η πολιτική βούληση όλων των εμπλεκομένων Υπουργών είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα είναι και πολύ αυστηρό, αλλά ταυτόχρονα ευέλικτο και άμεσο, έτσι ώστε οι δραστηριότητες οι οποίες προκαλούν τις καταστροφικές πυρκαγιές να τιμωρούνται πριν καν δημιουργήσουν θέμα πυρκαγιάς. Ως Νομική Υπηρεσία θα βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

Από σήμερα, η Επιτροπή που συστάθηκε από τα τρία Υπουργεία, θα ενισχυθεί από Ανώτερο Δικηγόρο της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ έχει ήδη συμφωνηθεί ότι η επόμενη τους συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021. Σκοπός είναι να προχωρήσουν στο θέμα της ανάλυσης του νομοθετικού πλαισίου και της υποβολής εισηγήσεων για βελτίωση και διόρθωση του όλου συστήματος, στη βάση των κατευθύνσεων που δόθηκαν από όλους μας. Επίσης, επειδή όλοι μας πιστεύουμε ότι το θέμα είναι και σοβαρό και επείγον, συμφωνήσαμε να ξανασυναντηθούμε στην παρούσα σύνθεση στις 9 Νοεμβρίου 2021, για να μας παρουσιάσει η Επιτροπή την πρόοδο που έχει επιτύχει. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να κατατεθούν τα νομοσχέδια στη Βουλή. Η προσπάθεια όλων μας είναι να δουλέψουμε πάνω σε αυτή τη βάση ώστε να έχουμε ένα νομοτεχνικά ελεγμένο κείμενο το ταχύτερο, για να μπορέσουμε να το προωθήσουμε στη Βουλή.»

Αναφερόμενος στα  θέματα που κατά τη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «τέθηκαν θέματα από Υπουργούς για αυστηροποίηση των ποινών, τέθηκε το θέμα της μελέτης και της ένταξης της δυνατότητας για κοινοτική εργασία ως μέρος της ποινής, τέθηκαν θέματα επέκτασης του φάσματος των ποινών ώστε να καλύπτουν και πλήρη αποζημίωση για όλες τις ζημιές που ενδεχομένως να προκληθούν από πυρκαγιές, τέθηκε θέμα διαβάθμισης των πυρκαγιών βάσει των συνεπειών τους, με αυξανόμενες ποινές ανάλογα με τις συνέπειες που θα επιφέρει η κάθε πυρκαγιά.

Πολύ σοβαρό και πιστεύω και πολύ πιο σημαντικό, που εκτιμώ ότι συμμερίζονται και οι παριστάμενοι Υπουργοί, είναι το θέμα της θέσπισης ποινικού αδικήματος αυστηρής ευθύνης για ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές, λ.χ. καψάλισμα ή χρήση μηχανημάτων που προκαλούν φωτιά. Δηλαδή, έστω και αν δεν προκληθεί πυρκαγιά από τέτοιας φύσεως δραστηριότητες, η ενέργεια αυτή να είναι ποινικό αδίκημα αυστηρής ευθύνης και να υπάρχει η δυνατότητα εξώδικης ρύθμισης, με πολύ αυστηρές ποινές, κατά το πρότυπο που υπάρχει στο θέμα της θήρας και του παράνομου κυνηγίου, ώστε να προλάβουμε τις πυρκαγιές εν τη γενέσει τους. Δηλαδή, εάν κάποιος θα προχωρήσει σε καψάλισμα θα απαιτείται να λαμβάνει άδεια. Εάν κάποιος θα προβεί σε εργασία που θα χρησιμοποιεί εργαλεία που προκαλούν σπίθα, ανεξαρτήτως του εάν θα προκληθεί ή όχι πυρκαγιά, θα έχει την υποχρέωση να εξασφαλίσει άδεια. Αν δεν εξασφαλίσει άδεια, οι ποινές θα είναι πολύ σοβαρές. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να καταστείλουμε την πυρκαγιά προτού δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Είμαι ευτυχής διότι υπήρξε πλήρης συμφωνία σε όλα τα θέματα. Το χρωστάμε στον τόπο μας να προχωρήσουμε σε κάποιο καλύτερο πλαίσιο για να προστατεύσουμε τους πολίτες, τον τόπο, τις περιουσίες από τη μάστιγα των πυρκαγιών», υπέδειξε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής σημείωσε σχετικά πως, στόχος είναι μέχρι τα Χριστούγεννα τα νομοσχέδια να κατατεθούν στη Βουλή και να εγκριθούν πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου, ώστε να είναι σε εφαρμογή όταν θα υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X