ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άμεση Ανάλυση: Δύο όπλα και δύο αγκάθια για την κυβέρνηση

Παράταση των περιοριστικών μέτρων αλλά παράλληλα παράταση στήριξης των επιχειρήσεων μέχρι τον Ιούνιο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Παραμείνετε στα σπίτια, στα καταφύγια σας, και θα τα καταφέρουμε» ήταν η το μήνυμα του Προέδρου στο τρίτο ραντεβού που είχε με τους πολίτες για την μάχη κατά του κορωνοϊού. Το δεύτερο ραντεβού βεβαίως, στο οποίο καθυστέρησε πέραν της μισής ώρας, με κάποιους να θεωρούν πως η καθυστέρηση του Προέδρου έχει πλέον τη δική της σημειολογία στην διαχείριση της πανδημίας.

Πέραν της καθυστέρησης και πέραν των αστοχιών στον συντονισμό της διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε αυτή τη διάσκεψη είχε αλλάξει σαφώς τόνο και ύφος από τις τοποθετήσεις των προηγούμενων ημερών. Και λέμε άλλο τόνο καθώς ενώ στις προηγούμενες καλούσε αυστηρά τους ανυπάκουους να πειθαρχήσουν, περιπολούσε τους δρόμους της Λευκωσίας και προειδοποιούσε πως αν διαπιστώσει καταχρήσεις των μετακινήσεων θα επιβάλει πλήρη απαγόρευση, σήμερα έστελνε το μήνυμα ελπίδας. Παρά την παράταση των μέτρων μέχρι και το τέλος του Απρίλη, φρόντισε να υπογραμμίσει πως υπάρχει αχτίδα ελπίδας, δεδομένου ότι θα ακολουθηθούν τα μέτρα. Ελπίδα που όπως άφησε τόσο ο ίδιος να νοηθεί όσο και ο υπουργός Υγείας δημιουργείται εξαιτίας της πειθαρχίας της πλειοψηφίας των πολιτών.

Η καυτή πατάτα…

Από την ομιλία του Προέδρου διαφάνηκε ξεκάθαρα το μεγάλο πρόβλημα που έχει να διαχειριστεί πολιτικά η κυβέρνηση και δεν είναι άλλο από τον επαναπατρισμό των φοιτητών. Η «Κ» έχει σημειώσει μετά το πρώτο διάταγμα πως ο επαναπατρισμός των φοιτητών μετατρέπεται σε πολιτικό θέμα καθώς η κυβερνώσα παράταξη δέχεται συνεχώς πιέσεις, τόσο από τους φοιτητές αλλά κυρίως από τους γονείς που θέλουν να ξέρουν πότε θα μπορούν να γυρίσουν τα παιδιά τους. Η πίεση επικεντρώνεται στην Πινδάρου αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών το οποίο έχει ήδη δημιουργήσει γραμμή επικοινωνίας με τους φοιτητές και δέχεται κατ επέκταση όλα τα παράπονα αλλά και τις δύσκολες καταστάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών έχει εδώ και καιρό υπογραμμίσει εντός της διυπουργικής και των συσκέψεων του υπουργικού Συμβουλίου ότι πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός για τον επαναπατρισμό. Καθόλου τυχαίο ότι στη διάσκεψη τύπου ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό ξεπερνούν τις 16.000. Το ζήτημα έθεσε επισταμένα και στην διυπουργική της Δευτέρας, με τους εμπειρογνώμονες να εκφράζουν ανησυχίες και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαφωνεί με τον υπουργό Εξωτερικών. Τελικά στη διάσκεψη διαφάνηκε πως υπήρξε η συμβιβαστική λύση εξαγγελίας επαναπατρισμού μεν, αλλά χωρίς σαφές χρονικό διάστημα.

Προτεραιότητα σε πρωτοετείς

Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» την περασμένη Κυριακή θα δοθεί προτεραιότητα όσων διαμένουν σε Πανεπιστημιακές εστίες και συμμετέχουν σε Foundation Courses, ή που βρίσκονται στο πρώτο έτος του πτυχιακoύ κύκλου σπουδών. Θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους βρίσκονται στο εξωτερικό για σκοπούς προσωρινής εργασίας και των οποίων η απασχόληση έχει ανασταλεί ή τερματιστεί εξαιτίας του κορωνοϊού αλλά και σε πολίτες που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού και των οποίων η επιστροφή τους κρίνεται απαραίτητη για ανθρωπιστικής φύσεως λόγους. Θα επιτρέπεται όπως σημειώθηκε κι η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία προσώπων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, η συνδρομή των οποίων, όμως, λόγω της επαγγελματικής ή επιστημονικής τους ιδιότητας κρίνεται απαραίτητη στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η σχέση με τις τράπεζες

Ζήτημα που φέρεται να απασχολεί τόσο την κυβέρνηση όσο και το κυβερνών κόμμα, είναι η εικόνα που στέλνεται περί στήριξης της κυβέρνησης στις τράπεζες μέσω των κρατικών εγγυήσεων. Αυτό διαφάνηκε από τις προσπάθειες του Κωνσταντίνου Πετρίδη να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση «δεν θα δώσει ούτε ένα σεντ» στις τράπεζες αλλά θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις. Μήνυμα που είχε ως παραλήπτες τόσο τους πολίτες αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που απειλούν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις σημειώνοντας πως από αυτό κερδίζουν οι τράπεζες. Ενδεικτική και η αναφορά του ότι σε τέτοιες κρίσεις ανατρέπονται οι οικονομικοί σχεδιασμοί και η προειδοποίησή του ότι δεν είχε χωρίς όριο οι δημοσιονομικές αντοχές.

Ο καθησυχασμός σε επιχειρήσεις

Στα θετικά της διάσκεψης εμπίπτει η παράταση της κρατικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις μέχρι και τον Ιούνιο, αλλά και η επιπλέον παράταση της στήριξης για ακόμη τέσσερις μήνες, νοουμένου ότι οι επιχειρήσεις δεν προχωρήσουν σε απολύσεις. Κίνηση που καθησυχάζει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους πολίτες για ένα ενδεχόμενο τσουνάμι απολύσεων που ίσως να ακολουθούσε της κρίσης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή ήταν θέση που είχε εισηγηθεί και η αντιπολίτευση. 

Ενίσχυση ελέγχων

Στα θετικά των μέτρων εμπίπτει και η ενίσχυση των δειγματοληπτπικών εξετάσεων ανά επαρχία με βάση τις υποδείξεις της εμπιστημονικής ομάδας, καθώς το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων ανησυχεί ιδιαιτέρως. Σε αυτό το πλαίσιο ενίσχυσης των εξετάσεων, θα διεξαχθούν τις επόμενες μέρες 20.000 δειγματοληπτικές εξετάσεις σε άτομα που συνεχίζουν να εργάζονται στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως επίσης και σε όσους επιστρέψουν στην Κύπρο από το εξωτερικό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X