Kathimerini.com.cy
Η αλήθεια είναι πως πλέον οι περισσότερες ταινίες τρόμου βασίζονται στα λεγόμενα jump scares για να κερδίζουν κοινό, στη βία και στο αίμα. Μία καλή ταινία τρόμου, όμως, είναι αυτή που αντέχει στον χρόνο, που όποτε και να την δεις προκαλεί τα ίδια συναισθήματα. O ''τρόμος'' σαν κινηματογραφικό είδος, διαπρέπει εδώ και 100 χρόνια ανάμεσα στους λάτρεις των ταινιών, παρόλο που συνήθως οι κριτικοί το υποτιμά. Το Variety κάνει μια αναδρομή στα 100 χρόνια ταινιών τρόμου, και παρουσιάζει 1 ταινία από κάθε δεκαετία, που αντικατοπτρίζει καλύτερα την εν λόγω δεκαετία αλλά και τα κινηματογραφικά δρώμενα.
1920s - ''Nosferatu''
Η Γερμανική βουβή ταινία, σε σενάριο του Henrik Galeen, ήταν μια ανεπίσημη μεταφορά του μυθιστόρημα ''Dracula'', του Bram Stoker. Όταν κυκλοφόρησε, ο κόσμος προσπαθούσε να συνέλθει αφενός από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και αφετέρου από την Ισπανική γρίπη. Το στόρι ακολουθεί τον Κόμη Orlok - την προσωποποίηση του θανάτου - να καραδοκεί μια πόλη γεμάτη αρρώστους, και έμεινε στην ιστορία κυρίως για την εμβληματική σκηνοθεσία του.
1930s - ''Frankenstein''
Η εμβληματική ταινία με πρωταγωνιστή τον Boris Karloff, παρόλο που διαφέρει από το μυθιστόρημα της Mary Shelley εξακολουθεί να έχει σαν πυρήνα την υπεροψία του ανθρώπου. Το κοινό των '30s ζούσαν τη Μεγάλη Ύφεση, και οι ταινίες του τότε είχαν σαν ''κακούς'' πλάσματα που το κοινό συμπαθούσε γιατί ήταν περιθωριοποιημένοι (π.χ. το τέρας του Frankenstein και ο ''King Kong'' της ίδιας δεκαετίας).
1940s - ''Cat People''
Στη δεκαετία του 1940 υπήρχαν λιγότερες ταινίες τρόμου από ποτέ, γιατί το Hollywood εστίαζε σε υπαρκτά πρόσωπα, όπως οι Nazi της ''Casablanca''. Ωστόσο οι ταινίες τρόμου του τότε ξεχώριζαν. Η ερωτική ταινία τρόμου ''Cat People'', σε σκηνοθεσία Jacques Tourneur, ακολουθεί την νιόπαντρη Irena Dubrovna, απόγονο των Cat People που μεταμορφώνονται σε γάτες όταν ερεθίζονται.
1950s - ''Godzilla''
Τα '50s ανακλούσαν ξεκάθαρα τα τραύματα πραγματικά γεγονότα, με τον ''Godzilla'' και άλλες ταινίες του είδους, να έρχονται λίγα χρόνια μετά τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στη Ναγκασάκι. Μετά τον ''Godzilla'' (ή ''Gojira'' οπως είναι το αυθεντικό, Ιαπωνικό του όνομα) ακολούθησαν οι ''Mothra'', ''Rodan'', ''Ghidorah'' και ''Gamera'' όλες στις ίδιες γραμμές της πρώτης ταινίας.
1960s - ''Rosemary's Baby''
Ο πόλεμος του Βιετνάμ αλλά και υποψίες πως η κυβέρνηση έλεγε ψέματα για τις δολοφονίες της δεκαετίας πέρασε και στον κινηματογράφο, με το ''Rosemary's Baby'' του Roman Polanski να αποτελεί ένα παράδειγμα. Ο καθένας γύρω σου μπορεί να αποτελεί κίνδυνο, και δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανένα. Αυτά είναι και τα μηνυματα που έπαιρνε ο λαός από την πραγματικότητα γύρω του, και αυτά που περνούσαν μέσα από την ταινία.
1970s - ''Halloween''
Πριν μερικές δεκαετίες μιλούσαμε για κακούς που στόχευαν στη συμπάθια του κοινού. Στα '70s οι εχθροί ήταν απρόσωποι, χωρίς συνείδηση. Παράδειγμα αυτού, το ''Halloween'', το ''Friday the 13th'' και το ''Texas Chansaw Massacre'' ξεκίνησαν μια νέα τάση στις ταινίες τρόμου, όπου τα τέρατα δεν ήταν φανταστικά, δεν ήταν πλάσματα εξωπραγματικά αλλά οι άνθρωποι! Στο Halloween, ένας άντρας καταφέρνει να αποδράσει από το ψυχιατρείο όπου μπήκε για τη δολοφονία της αδερφής του, και επιστρέφει στην πόλη του με στόχο μια νταντά και τις φίλες της.
1980s - ''The Fly''
Στα τέλη των '70s και στις αρχές των '80s, ο κόσμος αντιμετώπιζε ασθένειες όπως το AIDS και η έμπολα και οι θεωρίες συνωμοσίας έδιναν και έπαιρναν. Αν οι επιστήμονες ανακάλυπταν νέους τρόπους να μολύνουν τους ανθρώπους, τι άλλο να περιμέναμε; Η ταινία του David Cronenberg εξερευνά το πώς ένα σώμα χαλάει ενώ παράλληλα είναι και ένα υπαρξιακό δράμα. Στο επίκεντρο, ένας επιστήμονας που αρχίζει να παραμορφώνεται όταν ένα πείραμα πάει τρομακτικά λάθος.
1990s - ''Scream''
Η ταινία που προσέφερε τα βασικά μιας ταινίας τρόμου ενώ ταυτόχρονα διέφερε. Δημιουργήθηκε με κοινό τη γενιά που μεγάλωσε με την τηλεόραση και έχει δει όλες τις ταινίες τρόμου και που πλέον δεν του κάνει εντύπωση ένα σκοτεινό δωμάτιο, όπως παλιά. Το ''Scream'' όχι μόνο παραμένει μια εμβληματική ταινία τρόμου, αλλά η συγκεκριμένη μάσκα έχει γίνει πλέον συνώνυμη με τον τρόμο και την απειλή.
2000s - ''Kairo, Pulse''
Στον 21ο αιώνα όλοι αρχίζουν να εξοικειώνονται με την τεχνολογία και κάποιοι ανησυχούν για τις συνέπειες στην όραση, στην ακοή και στον εγγέφαλο μας. Το Ιαπωνικό ''Kairo'' μπλέκει τους κινδύνους του διαδικτύου με τον κόσμο των πνευμάτων.
2010s - ''Get Out''
Η δεκαετία των 2010s σημαδεύτηκε από διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού με κινήματα όπως το #OscarsSoWhite και το Black Lives Matter. Οι ταινίες, φυσικά, ανακλούσαν αυτό τον αναβρασμό και πολλές εστίασαν με μαεστρία σ' αυτό. Το ''Get Out'' του Jordan Peele, που κυκλοφόρησε το 2017, είναι ακριβώς αυτό. Τα στερεότυπα, οι έμμεσες ρατσιστικές κινήσεις (ή και οι πιο άμεσες) και κουβέντες και η όλη πλοκή της ταινίας, είναι ένας σχεδόν ακριβής παραλληλισμός με την πραγματικότητα.
Πηγή: Must