ΚΥΠΕ
Την κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο σε σχέση με το κράτος δικαίου και στα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου διαλόγου για το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη της ΕΕ, η οποία γίνεται ανά ομάδες σε ξεχωριστά Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η σημερινή συζήτηση εστίασε εκτός από την Κύπρο στην κατάσταση στη Λετονία, τη Λιθουανία και το Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο πλαίσιο του ετήσιου διαλόγου για το κράτος δικαίου και μετά από τη σχετική παρουσίαση από την αρμόδια αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα, ο κ. Κόμπος παρουσίασε την κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο σε συνέχεια της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο για το 2023.
Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε όλους τους τομείς, καθώς και στα μέτρα που λαμβάνονται από τη Δημοκρατία προς εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ. Γιούροβα και τα άλλα κράτη μέλη «εξέφρασαν ικανοποίηση για τα σημαντικά βήματα στα οποία έχει προβεί η Κύπρος για τη βελτίωση του κράτους δικαίου, ιδιαίτερα στους τομείς της απονομής δικαιοσύνης και του θεσμικού πλαισίου για αντιμετώπιση της διαφθοράς» και τόνισαν τη σημασία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.
Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονταν επίσης η διαδικασία του Άρθρου 7 για το κράτος δικαίου στην Πολωνία σε συνέχεια της πρότασης της Κομισιόν για κλείσιμο της διαδικασίας μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα. Οι Υπουργοί συζήτησαν ακόμα τις σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τις προετοιμασίες για την επόμενη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί μετά τις ευρωεκλογές, στις 27 και 28 Ιουνίου.
Κατά τη συζήτηση για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για το σχέδιο συμπερασμάτων, δίνοντας έμφαση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, θέματα ασφάλειας και άμυνας, την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών σε εθνικό επίπεδο, την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας 2024 – 2029, καθώς και το μέλλον της Ευρώπης βάσει εγγράφου της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Όπως προστίθεται, πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου οι Υπουργοί είχαν άτυπο πρόγευμα εργασίας, με την αναπληρώτρια Πρωθυπουργό της Μολδαβίας, Κριστίνα Γκερασίμοφ.