ΚΥΠΕ
Είμαστε ευγνώμονες στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τα 60 χρόνια υπηρεσίας της, αλλά πρέπει σύντομα να σταματήσει η παρουσία της στην Κύπρο και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η λύση του Κυπριακού, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Παλαιό Δημαρχείο Λευκωσίας για την 60ή επέτειο από την ίδρυση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Από την πλευρά του, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ κάλεσε όλους τους αρμόδιους παράγοντες να αδράξουν την ευκαιρία του διορισμού της Προσωπικής Απεσταλμένης από τον Γενικό Γραμματέα και να εργαστούν μαζί της για μια αμοιβαία αποδεκτή πορεία προς μια διαρκή ειρήνη.
Στο χαιρετισμό του, ο κ. Κόμπος απέτισε φόρο τιμής «στους χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν προς όφελος της ειρήνης στην Κύπρο» και εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλου του κυπριακού λαού προς τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και προς τις 43, που σύντομα θα γίνουν 44, χώρες που παρέχουν στρατεύματα».
Αναφερόμενος στο ιστορικό πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στις 4 Μαρτίου 1964, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το ψήφισμα 186, με το οποίο συνιστούσε τη δημιουργία, με τη συγκατάθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης, της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, η οποία είχε ως αποστολή να διαφυλάξει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, να αποτρέψει την επανάληψη των συγκρούσεων και να συμβάλει στη διατήρηση και αποκατάσταση του νόμου και της τάξης και την επιστροφή σε κανονικές συνθήκες.
Η Δύναμη είχε αρχικά τρίμηνη εντολή, ωστόσο έχουν περάσει 60 χρόνια από τότε, συνέχισε ο κ. Κόμπος, προσθέτοντας ότι ειδικά κατά την τουρκική εισβολή του 1974 η συμβολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν εξαιρετικά σημαντική, ενώ απέτισε φόρο τιμής στα 187 μέλη της αποστολής που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας στην Κύπρο.
Πρόσθεσε ότι αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνέδραμε την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, τον Ερυθρό Σταυρό και άλλους διεθνείς οργανισμούς παρέχοντας βοήθεια στα θύματα, διευκολύνοντας τις παραδόσεις ιατρικών και επισιτιστικών προμηθειών και εργαζόμενη για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, καθώς και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, η εντολή για την πρόληψη της επανάληψης των μαχών σήμαινε την εποπτεία μιας νεκρής ζώνης μήκους 180 χιλιομέτρων μεταξύ των γραμμών κατάπαυσης του πυρός και μια διευρυμένη ανθρωπιστική εντολή για την παροχή επείγουσας βοήθειας και ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκτοπισμένους, παραμένοντας ακόμη και σήμερα βασικό σημείο επαφής όσον αφορά στους εγκλωβισμένους.
Πρόσθεσε ότι καθ' όλη τη διάρκεια αυτών των έξι δεκαετιών η ΟΥΝΦΙΚΥΠ υποστήριξε τις προσπάθειες της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ως προς τη συνεχή αναζήτηση μιας ειρηνικής διευθέτησης.
Αναφερόμενος στην έκθεση, είπε ότι αποτελεί ένα στιγμιότυπο της ιστορίας της χώρας και σημείωσε ότι η απεικόνιση της ιστορίας χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε σημαντικές και σοβαρές προκλήσεις, όπως οι πρόσφατες προωθητικές κινήσεις των κατοχικών δυνάμεων, καθώς και οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης, πράξη που η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο.
«Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο. Είμαστε ευγνώμονες στα Ηνωμένα Έθνη για τα 60 χρόνια υπηρεσίας. Είμαστε ευγνώμονες στις χώρες που παρέχουν στρατεύματα και αστυνομικές δυνάμεις, στους 150.000 ένστολους άνδρες και γυναίκες που υπηρέτησαν με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει σύντομα να σταματήσει η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να υπάρξει λύση του Κυπριακού, παραμένουμε για πάντα ευγνώμονες», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών
Από την πλευρά του, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ ανέφερε ότι η ερχόμενη Δευτέρα σηματοδοτεί μια σημαντική αλλά και θλιβερή επέτειο για την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών στο νησί, καθώς πριν από έξι δεκαετίες, στις 4 Μαρτίου 1964, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θορυβημένο από την κλιμάκωση της διακοινοτικής βίας, υιοθέτησε το ψήφισμα 186 και αποφάσισε ότι η κατάσταση απαιτούσε τη σύσταση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και το διορισμό διαμεσολαβητή για το Κυπριακό.
«Δεν φαντάζονταν ότι 60 χρόνια αργότερα, η ίδια ειρηνευτική αποστολή και η πρωτοβουλία διαμεσολάβησης θα ήταν ακόμη ενεργές και ότι το Κυπριακό θα παρέμενε άλυτο», σημείωσε.
Ο κ. Στιούαρτ απέτισε επίσης φόρο τιμής στα 43 κράτη μέλη και στις περισσότερες από 150.000 γυναίκες και άνδρες των στρατιωτικών και αστυνομικών τους δυνάμεων που έχουν υπηρετήσει στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το 1964, καθώς και στα 187 μέλη του προσωπικού «που έκαναν την υπέρτατη θυσία και έδωσαν τη ζωή τους υπηρετώντας την υπόθεση της ειρήνης στην Κύπρο».
«Εξήντα χρόνια είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Με την πάροδο των χρόνων η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει προσαρμόσει το έργο της στις πραγματικότητες του νησιού, από μια δύναμη 6.000 στρατιωτικών και αστυνομικών το 1964, μάλιστα υπήρχαν πολύ λίγες γυναίκες εκείνες τις ημέρες, σε μια λιτή και ολοκληρωμένη ομάδα περίπου 1.100 γυναικών και ανδρών σήμερα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών σε ηγετικούς ρόλους. Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε περαιτέρω συγκρούσεις και να δημιουργήσουμε συνθήκες για διευθέτηση γεφυρώνοντας τις διαιρέσεις μεταξύ των κοινοτήτων και βοηθώντας στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης σε ένα κοινό μέλλον», πρόσθεσε.
Ο κ. Στιούαρτ ανέφερε επίσης ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν πέτυχε σε κάθε πτυχή της εντολής της, προσθέτοντας ότι το έργο των ειρηνευτικών δυνάμεων και των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, πάντα με γνώμονα την αρχή της αμεροληψίας, βοήθησε στην οικοδόμηση και διατήρηση της ειρήνης στο νησί.
Σημείωσε παράλληλα ότι η διατήρηση της ειρήνης δεν αποτελεί λύση και σίγουρα δεν προοριζόταν να παραμείνει για έξι δεκαετίες, με την απουσία λύσης για όλο αυτό το διάστημα να έχει μεταφραστεί σε ένα βαθύ και αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των κοινοτήτων και να έχει αυξήσει τη στρατιωτικοποίηση της νεκρής ζώνης, με εκατοντάδες περιστατικά διαφόρων τύπων κάθε χρόνο.
Πρόσθεσε ότι η επέτειος θα πρέπει να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση σε όλους ότι, ενώ η διατήρηση της ειρήνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της επανάληψης της βίας, κάτι που στην πραγματικότητα έχει επιτευχθεί τα τελευταία 50 χρόνια, η οριστική επίλυση της σύγκρουσης θα απαιτήσει πολιτική βούληση και θάρρος από την πλευρά των ηγετών.
«Το γεγονός ότι το κυπριακό ζήτημα παρέμεινε άλυτο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας για όλους τους Κύπριους και για τους φίλους και εταίρους τους στη διεθνή κοινότητα. Ελπίζω ότι όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες θα αδράξουν την ευκαιρία του διορισμού Προσωπικής Απεσταλμένης από τον Γενικό Γραμματέα για να συνεργαστούν μαζί της με πραγματική δέσμευση και να κάνουν τα θαρραλέα βήματα που απαιτούνται για να βρεθεί ένας αμοιβαία αποδεκτός δρόμος προς μια διαρκή ειρήνη. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», κατέληξε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης χαιρέτισε την πρωτοβουλία που ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών για τον σημαντικό ρόλο της κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, ιδιαίτερα στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. «Ελπίζουμε ότι σύντομα η παρουσία σας δεν θα είναι απαραίτητη, ελπίζουμε, όταν η διαιρεμένη μας πόλη θα είναι και πάλι ελεύθερη και επανενωμένη», πρόσθεσε.
Μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα βασιζόμαστε σε εσάς για να συνεχίσετε την πολύτιμη αποστολή σας, συνέχισε ο κ. Γιωρκάτζης, προσθέτοντας ότι παράλληλα, για την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει συμβάλει και με άλλους τρόπους εκτός από την εποπτεία της Πράσινης Γραμμής, αναφέροντας ως παράδειγμα την υπογραφή το 1980 του γενικού σχεδίου Λευκωσίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), προσθέτοντας ότι πολλά από τα έργα του γενικού σχεδίου δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς την παρέμβαση και σε πολλές περιπτώσεις τη χρηματοδότηση του UNDP και της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNOPS).
Εξήρε επίσης τη βοήθεια στην κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στην κατεχόμενη Μια Μηλιά με τη βοήθεια του UNDP και την επέκταση του γραμμικού πάρκου του Πεδιαίου, το οποίο θα περιλαμβάνει μέρος της νεκρής ζώνης.
«Καθώς γιορτάζουμε τα 60 χρόνια παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη της συνεργασίας και του εποικοδομητικού διαλόγου. Μόνο μέσω της συνεργασίας με εποικοδομητικό διάλογο μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές», κατέληξε ο κ. Γιωρκάτζης.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών απένειμε στον κ. Στιούαρτ αναμνηστική πλακέτα σε αναγνώριση των υπηρεσιών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 60 ετών.
Αξιωματούχοι και άλλοι προσκεκλημένοι προχώρησαν στη συνέχεια στην αίθουσα της έκθεσης, όπου απεικονίζονται σημαντικές στιγμές της ιστορίας της αποστολής στο νησί.