ΚΥΠΕ
Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην ξεχαστεί το θέμα των αγνοουμένων, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Αμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας ύστερα από δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και Τρισάγιο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής καθώς και προσκλητήριο αγνοουμένων, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.
Οι συγγενείς έστειλαν για άλλη μια φορά το μήνυμα ότι ο χρόνος είναι εχθρός και ότι όσο τα χρόνια περνούν χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να μην ξεχαστεί ένα θέμα που πολλούς βολεύει να αγνοούν.
Η εκδήλωση εντασσόταν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 38ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων και παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρέσβης της Ελλάδας, βουλευτές, άλλοι επίσημοι και η ηγεσία Εθνικής Φρουράς και ΕΛΔΥΚ, και συγγενείς αγνοουμένων. Παιδιά από το Δημοτικό Σχολείο Δευτεράς κατέθεσαν λουλούδια στους τάφους των αγνοουμένων και απήγγειλαν το ποίημα «Διαβάτη στάσου προσοχή», του Βασίλη Ρώτα.
Μάχη ενάντια στις πιθανότητες να μην βρεθούν ποτέ οι αγνοούμενοι μας, είπε ο ΥΠΑΜ
Ο ΥΠΑΜ Μιχάλης Γιωργάλλας στο χαιρετισμό του είπε ότι η διακρίβωση της τύχης των δικών μας ανθρώπων που αγνοούνται για δεκαετίες μπορεί να θεωρηθεί η τραγικότερη πτυχή όλων των δεινών και με αυτούς πλήττονται ανεπανόρθωτα και οι οικογένειές τους που βιώνουν τραγικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Ανέφερε ότι διαρκής μας στόχος είναι όχι μόνο η ανέρευση των αγνοουμένων μας, αλλά και μάχη ενάντια στις πιθανότητες να μην βρεθούν ποτέ. Πρόσθεσε ότι έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα να γνωρίζουμε και υποχρέωση να συνεχίσουμε τον αγώνα.
Πρόσθεσε ότι αυτό τον στόχο έχουν οι άοκνες ενέργειες της ομάδας ειδικών επιστημόνων, που δρουν στο πλαίσιο της αποστολής της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο.
«Ως κυβέρνηση δηλώνουμε απερίφραστα ότι ουδέποτε θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια μέχρι την ανεύρεση και του τελευταίου αγνοούμενου συμπατριώτη μας. Απαιτούμε από το διεθνή παράγοντα να ασκήσει όλη την επιρροή του προς τις κατοχικές αρχές και την Τουρκία για να συνδράμουν την προσπάθεια ανεύρεσης των αγνοουμένων της Κύπρου και να τερματισθεί άπαξ διά παντός το δράμα και η αγωνία των συγγενών τους», ανέφερε.
Ο κ. Γιωργάλλας είπε επίσης ότι εκδηλώσεις όπως η σημερινή, υπενθυμίζουν το βαρύ χρέος που έχουμε απέναντι στην ιστορία και τις παραδόσεις μας, στους ηρωικώς πεσόντες και αγνοουμένους μας, που επιδεικνύοντας αυταπάρνηση και αυτοθυσία προασπίστηκαν μέχρι τέλους την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Υπενθυμίζουν ιδιαίτερα, είπε, την ευθύνη και το χρέος που έχουμε απέναντι στα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές.
Χαιρετισμοί από συγγενείς Κυπρίων και Ελλήνων αγνοουμένων και ισχυρά μηνύματα
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης είπε ότι με τον πρέποντα σεβασμό υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της θυσίας των πεσόντων μας και εναποθέτουμε στους τάφους τους αμάραντα λουλούδια. Τιμούμε, είπε, αυτούς που αν και γνώριζαν το αποτέλεσμα της άνισης μάχης, παρέμειναν στις επάλξεις του χρέους για να σταματήσουν την προέλαση των Τούρκων, δίνοντας το δίδαγμα ότι τιμιότερο και αγιότερο όλων είναι η πατρίδα.
Ανέφερε ότι οι ήρωές μας διέσωσαν την προδομένη μας αξιοπρέπεια και πέραν από τις τιμές η σημερινή εκδήλωση αποτελεί και ένα αναβάπτισμα του αγωνιστικού φρονήματος και ανανέωση υπόσχεσης για ελευθερία και δικαίωση.
«Όσο εξαρτάται από εμάς, τους συγγενείς, θα συνεχίσουμε με σύνεση και αγωνιστικότητα για επανένωση και αποκατάσταση των ελευθεριών και δικαιωμάτων και για επιστροφή των προσφύγων και δικαίωση του αγώνα των συγγενών αγνοουμένων μας. Αυτό αποτελεί ανθρωπιστική και πατριωτική επιταγή και υποχρέωση προς τους ήρωες και τις οικογένειες τους», είπε. Ο κ. Σεργίδης ανέφερε ότι έχουμε με το μέρος το πιο ισχυρό όλων, το δίκαιο και την την αταλάντευτη ψυχική δύναμη και επιμονή και πίστη ότι θα δικαιωθούμε.
Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Μαρία Καλμπουρτζή είπε ότι ο μαραθώνιος αγάπης αγνοουμένων καθιερώθηκε στη συνείδηση συγγενών σε Κύπρο και Ελλάδα και κάθε χρόνο ανανεώνουμε την υπόσχεση για τα αυτονόητα του αγώνα μας.
Ανέφερε ότι προσεγγίζοντας μισό αιώνα διεκδίκησης και άρνησης της Τουρκίας για συνεργασία, οι συγγενείς εξακολουθούν να το δικαίωμα στην αλήθεια.
Κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί και τη διεθνή κοινότητα να ενώσει δυνάμεις ώστε το αυτονότητο να γίνει πράξη. Ανέφερε επίσης ότι η ανοχή στον εμπαιγμό και την αδιαλλαξία, συντηρεί τον πόνο. Η κ. Καλμπουρτζή είπε ότι όσο ο χρόνος περνά και οι γενιές αλλάζουν, υπάρχει ο κίνδυνος της κόπωσης, της λήθης και της ματαιότητας και απαιτείται πολλαπλάσια προσπάθεια να συντηρηθεί ένα θέμα θέμα που κάποιους βολεύει συνειδητά να αγνοούν.
Επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, λέγοντας ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η ανταλλαγή εμπειριών και μέσων για μελέτη κάθε αρχείου με στοιχεία για αγνοούμενους.
Να διδάσκονται οι νέες γενιές είπε ο Επίσκοπος Γρηγόριος
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι τέτοιες στιγμές σε αυτό το ιερό χώρο διδασκόμαστε όλοι και ιδιαίτερα οι μαθητές μας.
Διδασκόμαστε την ιστορία και την παράδοσή μας, και τον πολιτισμό και ευχήθηκε ποτέ τέτοιο κακό να μην ξαναβρεί το τόπο μας καλώντας όλους να θυμόμαστε και να μνημονεύουμε όπως κάνουμε σήμερα.
«Ο Θεός να δίνει δύναμη και σοφία στους άρχοντες μας να αντιστέκονται και στους εγγύς και στους μακράν για τα δίκαια του τόπου μας», ανέφερε ο Επίσκοπος Γρηγόριος.