ΚΥΠΕ
Η 25η Μαρτίου 1821 παραμένει η κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας του ελληνικού έθνους, αφού σήμανε την παλιγγενεσία του, και έγινε πηγή έμπνευσης και θάρρους στον αγώνα των Κυπρίων του 1955-59 για αποτίναξη του αποικιακού ζυγού και αυτοδιάθεση, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, σε πανηγυρικό λόγο, με την ευκαιρία των εορτασμών για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, που έγιναν στο Ακάκι.
«Το έπος του 1821 είναι ένα μεγαλούργημα πάνω από τη λογική, είναι το ξεκίνημα μιας αδυσώπητης πορείας που αψήφησε τη λογική των αριθμών, που σημαδεύτηκε και καθαγιάστηκε από τα κατορθώματα των επωνύμων και ανωνύμων ηρώων του, που παραμένουν ακόμη και σήμερα ασύλληπτα για τον ανθρώπινο νου», πρόσθεσε.
Ο κ. Δαμιανός είπε ότι "ο κυπριακός Ελληνισμός, 200 και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, δεν αναζητά θαύματα, αλλά την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία θα τερματίσει την κατοχή και θα επανενώσει την πατρίδα μας".
«Μια λύση λειτουργική που να έχει τα εχέγγυα ότι θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Μια λύση δημοκρατική, μια λύση δίκαιη που να στηρίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Μια λύση προς όφελος όλων των Κυπρίων, που θα εξασφαλίζει την ευημερία και την πρόοδο ολόκληρου του λαού», υπογράμμισε.
Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «είκοσι χρόνια μετά την ένταξη της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλέον ένας αξιόπιστος εταίρος, με ενεργό συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και με απόλυτη προσήλωση στην επανένωση και την επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα κατοχυρώνει τα βασικά δικαιώματα και θα είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».
«Η Κύπρος, μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, με πρωτοβουλίες, συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες, πέτυχε τον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι «δεν τρέφουμε αυταπάτες και δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις».
Έχουμε όμως χρέος, επεσήμανε, «να εργαστούμε μεθοδικά προκειμένου να διασφαλίσουμε την επανέναρξη των συνομιλιών.
«Με ενότητα, ομοψυχία, διεκδικητικό ρεαλισμό και συλλογικότητα οφείλουμε να πορευθούμε για τερματισμό των τετελεσμένων που δημιουργεί η πάροδος του χρόνου», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι «έχουμε χρέος απέναντι στην Ιστορία μας, στο παρελθόν, στο μέλλον και στους ήρωες του Ελληνισμού, οι οποίοι πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τα πανανθρώπινα ιδανικά».
Επιπλέον, ο κ. Δαμιανός είπε ότι η εξέγερση που κηρύχθηκε στις 25 Μαρτίου, δεν υπήρξε ένα ακαριαίο ξέσπασμα ενός καταπιεσμένου λαού, αλλά «αποτέλεσε την κατάληξη μιας πολύχρονης διαδικασίας εθνικής αφύπνισης».
Ανέφερε ότι «η μικρή μας πατρίδα Κύπρος, δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη στο μεγάλο εθνικό ξεσηκωμό έχοντας τη δική της της σημαντική συμβολή στον αγώνα» και πρόσθεσε ότι «ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της Φιλικής Εταιρείας για την προετοιμασία του αγώνα, ενώ σύμφωνα με επίσημα αρχεία, χίλιοι περίπου Κύπριοι είχαν συμμετάσχει σε διάφορες μάχες της επανάστασης».
Ο Υπουργός Υγείας είπε, ακόμη, ότι «στην ίδια τη χώρα μας, η αντίδραση των Τούρκων ήταν σκληρή και απάνθρωπη», και πρόσθεσε ότι «με τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και άλλων ιερωμένων μερικούς μόνο μήνες μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, την 9η Ιουλίου 1821, όπως και τις σφαγές πολλών προυχόντων και δημογερόντων, με λεηλασίες, δημεύσεις περιουσιών και άλλες μορφές καταπίεσης, η Κύπρος πλήρωσε βαρύ τίμημα και οι Τούρκοι δεν άφησαν να εκδηλωθεί άλλη επαναστατική κίνηση».
«Το ελληνικό γένος αν σώθηκε ως τα σήμερα, αν επέζησε ύστερα από τόσους αιώνες σκλαβιάς, το οφείλει στην ακοίμητη σπίθα που καίει μέσα στα σωθικά της Ελλάδας», κατέληξε.