ΚΥΠΕ
Στη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή ατόμων από όλους τους πολιτικούς χώρους, είτε τον στηρίζουν, είτε όχι, δήλωσε ότι θα προχωρήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε περίπτωση που ο λαός τον εκλέξει στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά της επικείμενες προεδρικές εκλογές, ενώ έκανε ειδική μνεία και στους ανένταχτους, αφού το 35% επέλεξε συνειδητά να μην συμμετάσχει στη διαδικασία, όπως είπε.
Σε ομιλία του την Κυριακή ενώπιον των μελών της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, που συνήλθε στη Λευκωσία, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι έχουν κάποιες αποκλίσεις και πρέπει να είναι ειλικρινείς κι από τη στιγμή που αποφάσισαν ότι θα συνεργαστούν αποδέχθηκαν πως είναι αδύνατο να επιβάλουν ο ένας στον άλλο τις θέσεις τους. «Δεν ζήτησα – δεν θα ήθελα να το κάνω άλλωστε – να αυτοαναιρεθεί η ΕΔΕΚ, αλλά ούτε και η ηγεσία της ΕΔΕΚ ζήτησε να αυτοαναιρεθω. Και αντί των αποκλίσεων, εντοπίσαμε και επικεντρωθήκαμε στις συγκλίσεις, οι οποίες είναι πολλές και σημαντικές», ανέφερε.
Αμετάθετος στόχος και διακαής πόθος, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι η επίλυση του Κυπριακού, μέσω διαπραγματεύσεων, κάτω από την ομπρέλα των ΗΕ. «Απορρίπτεται ασυζητητί η διχοτόμηση, είτε κεκαλυμμένη με λύση συνομοσπονδίας, είτε απροκάλυπτη με λύση δύο κρατών. Η υφιστάμενη κατάσταση δεν μπορεί να θεωρείται λύση του προβλήματος». Στοχεύει, συνέχισε, σε μια βιώσιμη λύση που θα παρέχει πολιτική, συλλογική και προσωπική ασφάλεια σε όλους του νόμιμους κατοίκους της Κύπρου.
Υποστηρίζει, είπε, την μετεξέλιξη της ΚΔ σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, μέσα από μια λύση που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία, θα εφαρμόζει τα περί Κύπρου ψηφίσματα και τις πρόνοιες του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, θα εφαρμόζει πλήρως και χωρίς παρεκκλίσεις το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα καταργεί τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα, θα διασφαλίζει την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την εφαρμογή των 4 βασικών ελευθεριών της ΕΕ. Αυτά, πρόσθεσε, είναι το κοινό έδαφος με την ΕΔΕΚ στο Κυπριακό που ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντικό, λέγοντας ότι αυτές οι θέσεις καλύπτουν και την συντριπτική πλειοψηφία των Ε/κ.
Δεν θα παρουσιαστεί ως Μεσσίας, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι στον πολύπλοκο σύγχρονο κόσμο χρειάζονται διαλεκτικές προσεγγίσεις που οδηγούν σε σύνθετες λύσεις, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και ακραίες πολιτικές. «Πιστεύω σε ένα μεικτό οικονομικό σύστημα, στην κοινωνική πτυχή της οικονομίας μας, στον πολιτικό ορθολογισμό». Στο οικονόμο του πρόγραμμα, είπε, λήφθηκαν σοβαρά υπόψη και οι προτάσεις της ΕΔΕΚ, που είναι διαχρονικά ένα κόμμα με κοινωνικές ευαισθησίες και χωρίς πολιτικές αγκυλώσεις. Γι’ αυτό και δεν δίστασε το 2021, πρόσθεσε, να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του κράτους όταν διασφαλίστηκαν οι ανησυχίες της σε σχέση με τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Η μεσαία τάξη, ανέφερε, διαχρονικά είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας και πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί, ώστε να απαμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες. Σημείωσε επίσης ότι δεν επηρεάζεται διαφορετικά ένας νέος που έρχεται από τον χώρο της αριστερά, από έναν νέο που έρχεται από το χώρο του κέντρου στην προσπάθειά τους να βρουν μια ποιοτική θέση εργασίας, λέγοντας ότι αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που ξεκάθαρα στέλνει η κοινωνία στον διάλογο μαζί της.
Έκανε αναφορά σε «βαριά ιστορία της ΕΔΕΚ» και στον Βάσο Λυσσαρίδη. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ξέρει τις προτεραιότητες, τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες της ΕΔΕΚ. Στόχος της συμπόρευσης και της κοινής προσπάθειάς τους, είπε, είναι να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκης διαβίωσης για τους πολίτες, επαγγελματικής ασφάλειας και κοινωνικής ειρήνης.
Ν’ απομακρύνουν τους πολίτες από το όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, να διασφαλίσουν για όλους το ισότιμο δικαιώματα στην υγεία, να μετατρέψουν τα σχολεία σε φυτώρια ιδεών, να προχωρήσουν με ψηφιακό μετασχηματισμό και να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις για τους νέους και στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα, πρόσθεσε.
Για όλα αυτά, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα καταβλλει το άπαν των δυνάμεών του και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ανταποκριθεί και στις δικές τους προσδοκίες. «Χρειάζομαι την βοήθειά σας για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τον αγώνα μας με επιτυχία, τη μετάβαση της χώρας μας σε μια νέα πολιτική εποχή, όπως είναι και το αίτημα της κοινωνίας», πρόσθεσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, θα νικήσουμε σε αυτή την δύσκολη αλλά όμορφη προσπάθεια».
Ζήτησε από τα μέλη της ΕΔΕΚ να μην απαντούν σε όσα ακούν συμβάλλοντας σε ένα κλίμα αντιπαράθεσης, πόλωσης και τοξικότητας. Θα πρέπει να επικεντρωθούν, είπε, στο δικό του πρόγραμμα και θέσεις κι ζήτησε να μεταφέρουν σε όλη την Κύπρο το μήνυμα της ανανέωσης, της προοπτικής, της ελπίδας.