ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θ.Τσιόλας: Nα συνεχίσουμε τον αγώνα για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή

Όσα ανέφερε σε χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις για την Εθνική Παλιγγενεσία 1821

ΚΥΠΕ

Την εκτίμηση ότι πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο καθήκον και την αποστολή μας για συνέχιση του αγώνα με στόχο την οριστική απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, εξέφρασε το Σάββατο ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.

Σε χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας για την Εθνική Παλιγγενεσία 1821, με τίτλο: «Μοναδική Μάχη Αγίας Νάπας 17 Μαρτίου 1826», ο κ. Τσιόλας είπε ότι «η ιστορική έρευνα κατέδειξε σημαντικές πτυχές του αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας, στις οποίες επιβεβαιώνεται με ιστορικά τεκμήρια η επαναστατική δράση και η συμμετοχή Κυπρίων αγωνιστών. Μεταξύ άλλων γίνεται αξιοσημείωτη αναφορά στην μοναδική μάχη σε παράλια της Κύπρου και συγκεκριμένα στην Αγία Νάπα».

Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τα γεγονότα, μικρός στόλος δέκα πολεμικών πλοίων των Ελλήνων προσάραξε στην Αγία Νάπα σε αναζήτηση εφοδίων και νερού, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί δύναμη 200 ανδρών από την οθωμανική φρουρά της Αμμοχώστου. Η σύγκρουση τοποθετείται σε ημιορεινή περιοχή της Αγίας Νάπας, στις 17 Μαρτίου του 1826, από την οποία προέκυψαν απώλειες 15 ανδρών για τους Οθωμανούς και άτακτη υποχώρησή τους».

Η μνήμη, συνέχισε «συνιστά τον πιο αξιόπιστο παράγοντα διατήρησης της ιστορικής και εθνικής μας ταυτότητας. Πολύ περισσότερο σε μία εποχή κρίσιμη, σαν την δική μας, τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλητικές και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας όσο και στα ευρωπαϊκά εδάφη, όπου μαίνεται ο παραλογισμός του πολέμου με όλες τις δυσμενείς και καταστροφικές του προεκτάσεις».

Αναφερόμενος στην εκδήλωση ο κ. Τσιόλας είπε πως «τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μας επιτρέπουν να αισθανθούμε εθνική ανάταση, σεβασμό και θαυμασμό στους αθάνατους ηρωομάρτυρες του Έθνους μας και παράλληλα μας εμπνέουν, ώστε να μείνουμε προσηλωμένοι στο καθήκον και την αποστολή μας, που δεν είναι άλλη από τη συνέχιση του αγώνα μας για οριστική απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης».

Πρόσθεσε ότι «η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός στην νεότερη ελληνική ιστορία, που θεμελίωσε το ελληνικό κράτος, παραδίδοντας στην οικουμένη υπέροχα δείγματα αρετής, φιλοπατρίας και προσήλωσης στις αξίες της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Η Κύπρος, το ακρότατο όριο του Ελληνισμού, που από το 1571 στέναζε κάτω από τις βιαιότητες και τις φρικαλεότητες των Τούρκων, συμμετέχει με κάθε τρόπο στην Επανάσταση».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόλα «πολλοί Κύπριοι είχαν ήδη μυηθεί στον αγώνα ως μέλη της Φιλικής Εταιρείας ανάμεσα τους και ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, που την 9η Ιουλίου 1821 απαγχονίζεται πρώτος στη Λευκωσία. Τον ακολουθούν οι Μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου και Κυρηνείας, οι οποίοι αποκεφαλίζονται, καθώς και πλήθος άλλων προκρίτων και κληρικών, που γίνονται ιερομάρτυρες σε μια σφαγή, που κράτησε για μέρες».

Επιπρόσθετα, συνέχισε «εκατοντάδες Κύπριοι μεταβαίνουν στην επαναστατημένη Ελλάδα και δίνουν βροντερό παρών στο πλευρό των οπλαρχηγών, ενώ άλλοι εκποιούν τις περιουσίες τους, προκειμένου να συνεισφέρουν στην έκβαση της επανάστασης, αποδεικνύοντας ότι η αποτίναξη του τουρκικού ζυγού αφορούσε σύσσωμο τον ελληνισμό και κάθε σπιθαμή ελληνικής γης».

Στον χαιρετισμό του ο Θεοδόσης Τσιόλας είπε ακόμα πως «ο φόρος αίματος, που πλήρωσε η Κύπρος καθώς επίσης η υλική βοήθεια και η ηθική υποστήριξη προς τους επαναστάτες, παρά τους μεγάλους κινδύνους που διέτρεχαν, αποτέλεσαν μια συνεισφορά αδιαμφισβήτητη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X