ΚΥΠΕ
"Η προκατειλημμένη στάση της ΕΕ, την οποία συνεχίστηκε και στην τελευταία της έκθεση", αποτελεί επιβεβαίωση της θέσης της τ/κ πλευράς ότι η ΕΕ δεν πρέπει να συμμετάσχει σε καμία πιθανή διαδικασία για το Κυπριακό, υποστηρίζει ο Ερσίν Τατάρ σε γραπτή του δήλωση για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.
Ο εισηγητής της έκθεσης, προσθέτει στη δήλωσή του που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ, μετέφερε τις ε/κ επίσημες θέσεις μία προς μία, αγνοώντας τα δεδομένα στο νησί και την περιοχή.
Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές, περιλαμβανομένης της ΕΕ, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι όσο κυρίαρχη είναι η ε/κ πλευρά το ίδιο είναι και η «τδβκ» και αυτό το κεκτημένο δικαίωμα δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει υπό καμία προϋπόθεση ή συνθήκη, ανεφέρει.
«Οι γενικές, προκατειλημμένες αναφορές στην έκθεση, που αγνοούν τους Τ/κ, είναι μια νέα αποκάλυψη του ξεπερασμένου οράματος των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για το νησί μας στην παρούσα φάση», υποστηρίζει.
Οι αναφορές στην έκθεση για το Κυπριακό, συνεχίζει ο κ. Τατάρ, είναι ενδεικτικές ότι αγνοούν τη διαδικασία που διεξάγεται αυτή τη στιγμή με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ. Επαναλαμβάνεται δε η τ/κ θέση ότι η διαδικασία επίλυσης μπορεί να προχωρήσει στο πλαίσιο του οράματος της κυριαρχικής ισότητας δύο κρατών και της αποδοχής του ίσου διεθνούς καθεστώτος.
Υπενθυμίζει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι οι πλευρές θα πρέπει να εξεύρουν κοινό έδαφος για να ξεκινήσει μια επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων και βρισκόμαστε στο στάδιο διαπίστωσης εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος. Και υπάρχει αναμονή, συνέχισε, κατά πόσο ο ΓΓ θα διορίσει έναν νέο «προσωπικό εκπρόσωπο», στη θέση της κ. Λουτ, για να εργαστεί για το κατά πόσο υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών. «Μια πιθανή νέα διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την εξεύρεση κοινού εδάφους στη βάση της κυριαρχικής ισότητας μεταξύ των δύο πλευρών και την επίτευξη ισορροπίας», προσθέτει.
Φυσικό αέριο
Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι η πρόταση της τ/κ πλευράς για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου της 13ης Ιουλίου 2019 είναι ακόμα στο τραπέζι, υποστηρίζοντας ότι η στήριξη στις μονομερείς δραστηριότητες της ε/κ πλευράς – όπως ανέφερε – που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για να αρθούν οι προσπάθειες δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης στο νησί και πρόκλησης προβλημάτων στην περιοχή.
Επαναλαμβάνει επίσης τη στήριξή του στην πρόταση του Τούρκου Προέδρου για μια «Διάσκεψη ανατολικής Μεσογείου», η οποία θα είναι «μια ευκαιρία να βρεθεί συνεργασία με τη συμμετοχή της τ/κ και της ε/κ πλευράς σε ίσο καθεστώς, των άλλων χωρών και ενδιαφερόμενων πλευρών». Ως τ/κ πλευρά, αναφέρει, θα συνεχίσει μαζί με την Τουρκία να υπερασπίζεται με αποφασιστικότατα τα δικαιώματά τους.
Βαρώσι
Αναφερόμενος στο Βαρώσι, ο κ. Ταταρ επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι άνοιξε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις των παλιών ιδιοκτητών μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας». Οι αιτήσεις των Ε/κ για την περιοχή στην «επιτροπή» έφτασαν τις 459, προσθέτει. Υποστηρίζει δε ότι ενώ η κατάσταση είναι αυτή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμποδίζει τους Ε/κ να έχουν πρόσβαση στα δικαιώματά τους και προβαίνει σε ενέργειες προς τη διεθνή κοινότητα και πρωτίστως προς την ΕΕ.
Υποστηρίζει επίσης ότι το Βαρώσι είναι έδαφος του ψευδοκράτους «και περιλαμβάνει κάθε είδους εξουσία και αρμοδιότητα σχετικά με αυτήν την περιοχή, η οποία είναι στη δικαιοδοσία μας. Η πρωτοβουλία μας στο Βαρώσι θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα».
Αντίδραση «υπεξ»
Λυπούμαστε που βλέπουμε ότι αντικατοπτρίζει μια ατυχή κατανόηση που αρνείται τα δικαιώματα του τ/κ «λαού», αναφέρει το «υπεξ» σε ανακοίνωσή του για την έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία.
Η αναφορά σε ΔΔΟ, προστίθεται, δείχνει ότι η ΕΕ παραβλέπει ακόμη τις πραγματικότητες στο νησί. Η ε/κ πλευρά, συνεχίζει, στοχεύει στο να σπιλώσει στην ΕΕ το όνομα της Τουρκίας και τους ψευδοκράτους. «Ευελπιστούμε ότι το ΕΚ και οι άλλοι θεσμοί της ΕΕ θα πάψουν να είναι εργαλείο των πολιτικών κακής πρόθεσης της ε/κ πλευράς και της Ελλάδας».
Ο τ/κ «λαός», συνεχίζει, είναι όμηρος σε «εμπάργκο», ενώ οι Ε/κ ζουν σε μια ζώνη άνεσης που τους προσφέρει το καθεστώς, του οποίου κύριοι υπεύθυνοι είναι η ΕΕ και οι θεσμοί της.
Η ΕΕ, προσθέτει, αντί να επιτίθεται της Τουρκίας, θα πρέπει να προσπαθήσει να πείσει την ε/κ πλευρά να αποδεχτεί τη λύση δύο κρατών με την κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς.
Αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ δεν κράτησε καμία από τις υποσχέσεις της για άρση των «εμπάργκο» κατά των Τ/κ και δεν είναι αποδεκτό να δίδει μαθήματα στην Τουρκία που είναι ο μοναδικός υποστηρικτής τους, πολιτικά, οικονομικά και δημοσιονομικά.
Η διεύρυνση των «διμερών σχέσεων» με την Τουρκία – όπως αναφέρει το «υπεξ» - αφορά μόνο το ψευδοκράτος και την Τουρκία και η ΕΕ και η «ε/κ διοίκηση» - όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία – δεν έχουν δικαίωμα να εκφέρουν άποψη.
Χαρακτηρίζει ακόμη αβάσιμες τις αναφορές για το Βαρώσι και υποστηρίζει ότι και πάλι η ε/κ πλευρά ξεγελά γι’ αυτό το θέμα τη διεθνή κοινή γνώμη. Επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι το Βαρώσι είναι έδαφος του ψευδοκράτος και αυτό είναι αρμόδιο για την περιοχή.