ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τατάρ: Επιβολή το πλαίσιο Γκουτέρες - Θα συνεχιστεί το άνοιγμα του Βαρωσιού

«Δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς», είπε στο διάγγελμά για τη 49η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

ΚΥΠΕ

«Επιβολή» θεωρεί ο Ερσίν Τατάρ την επαναφορά του πλαισίου Γκουτέρες και το να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, υποστηρίζοντας ότι σ’ εκείνες τις συνομιλίες στόχος ήταν να επιβληθεί μια λύση που θα οδηγούσε σε ένα ενιαίο κράτος με ομοσπονδιακή βάση και υπό ελληνική κυριαρχία, με την άρση των εγγυήσεων της Τουρκίας.

Στο διάγγελμά του για την 49η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε, επίσης, ότι «τώρα κάνουν τις ίδιες επιβολές. Από εδώ, απευθύνομαι για άλλη μια φορά στον κόσμο: δεν θα δεχτούμε μια τέτοια λύση, δεν θα υποκύψουμε σε επιβολές, δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς».

Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι κύριος στόχος του «διδύμου Ελλήνων – Ε/κ και των υποστηρικτών τους είναι, κάτω από την ομοσπονδιακή λύση, να καταστρέψουν το κράτος που δημιουργήθηκε με την κεκτημένη κυριαρχική ισότητα των λαών, να αφαιρέσουν την εγγύηση της Τουρκίας με την επιβολή «μηδέν στρατός-μηδέν εγγυήσεις» και να οδηγήσουν τον τουρκικό στρατό μακριά από την Κύπρο». Πρόσθεσε ότι είναι υπέρ μιας λύσης και μιας συμφωνίας αλλά τα προαναφερόμενα δεν είναι δυνατόν να τα αποδεχθεί.

«Αν σήμερα ζούμε ελεύθεροι, κυρίαρχοι, χωρίς φόβο και με το κεφάλι ψηλά κάτω από τη στέγη του δικού μας κράτους στη δική μας πατρίδα, αυτό το οφείλουμε στον αγώνα του λαού που διήρκεσε έναν αιώνα, στους ιερούς πεσόντες μας, στην ευτυχισμένη ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου, στους αγωνιστές μας και στα Μεχμετσίκ μας», είπε.

Ο Ερσίν Τατάρ έκανε μια μακρά ιστορική διαδρομή από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 1821, την εποχή της αγγλοκρατίας, τη δημιουργία της ΕΟΚΑ, της ΤΜΤ, την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις δικοινοτικές ταραχές και την εισβολή.

«Αγαπητά μου αδέλφια, με την επική αντίσταση που διεξήχθη υπό την ηγεσία της ΤΜΤ, ο λαός μας, που θεωρείται ως μειονότητα και φιλοξενούμενος εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων, κατάφερε να γίνει ίσος ιδρυτικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ιδρύθηκε το 1960. Όμως, δεν ήταν δυνατόν να πάρουν τη θέση τους στην κρατική διοίκηση οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι σύμφωνα με την αμετάβλητη και ακόμα συνεχιζόμενη ελληνοκυπριακή νοοτροπία είναι μειονότητα», είπε.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, αναφερόμενος στο πραξικόπημα και στην εισβολή του 1974, ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αν δεν ερχόταν ο τουρκικός στρατός θα υπήρχε γενοκτονία των Τ/κ και ολόκληρο το νησί θα γινόταν ελληνικό.

Αναφερόμενος στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, υποστήριξε ότι εκπροσωπεί την ύπαρξη και τη βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού», είναι ένα κυρίαρχο, ελεύθερο και σύγχρονο «κράτος» με όλους τους θεσμούς του.

«Ένα άλλο εμπόδιο μπροστά στη λύση είναι η στήριξη που δίδουν προς το δίδυμο Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες δεν μπορούν να χωνέψουν την ύπαρξη του ψευδοκράτους», υποστήριξε. Είπε ότι το ψευδοκράτος είναι «ένα τουρκικό κράτος» στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί το σημείο στήριξης της τουρκικής κυριαρχίας. «Η παράνομη στάση της ΕΕ που κάνει διακρίσεις στο Κυπριακό, ενθαρρύνει το δίδυμο Ε/κ-Ελλάδας και δυναμιτίζει τις προσπάθειες λύσης», επανέλαβε. «Καταδεικνύει το πραγματικό πρόσωπο της ΕΕ το γεγονός ότι δεν υλοποίησε έστω και μία από τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους κατά τη διαδικασία του Σχεδίου Ανάν και πήρε ως μέλος της την ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία είπε όχι στο δημοψήφισμα», υποστήριξε, επίσης.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η διαδικασία του Σχεδίου Ανάν και οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα έδειξαν ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας σε ομοσπονδιακή βάση, ο κ. Τατάρ είπε ότι ήρθε στην ημερήσια διάταξη η πρότασή τους για λύση στη βάση της ύπαρξης «δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών» και της θεσμικής συνεργασίας ανάμεσά τους και υπέβαλαν για πρώτη φορά αυτή την πρόταση στα Ηνωμένα Έθνη στη σύνοδο της Γενεύης.

«Αυτή η μορφή λύσης που υποστηρίζεται και από τη μητέρα πατρίδα είναι ο μόνος δρόμος λύσης προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από αυτή την πρότασή μας. Δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας», επανέλαβε.

Θα συνεχιστεί το άνοιγμα του Βαρωσιού

Υπενθυμίζοντας ότι το 2020 άρχισαν το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, «λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως ισχυρίστηκε, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι το Βαρώσι είναι κομμάτι της «τδβκ» και πρόσθεσε ότι άνοιξαν προς δημόσια χρήση κάποιες δημόσιες περιοχές στο κλειστό Βαρώσι και ένα τμήμα της παραλίας.

Σημειώνοντας ότι πέρασαν στο δεύτερο στάδιο του ανοίγματος του Βαρωσιού, είπε ότι αφαιρώντας από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% του κλειστού Βαρωσιού, έδωσαν τη δυνατότητα στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» να αποφασίσει για τους δικαιούχους οι οποίοι αποτείνονται με αίτημα επιστροφή της περιουσίας τους.

Αναφέροντας ότι μέχρι σήμερα αποτάθηκαν πέραν των 500 Ελληνοκυπρίων στην «επιτροπή» και επισκέφτηκαν πέραν του ενός εκατομμυρίου ατόμων το κλειστό Βαρώσι, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι όλα αυτά δείχνουν πόσο σωστό ήταν το άνοιγμα του Βαρωσιού, ενώ ταυτοχρόνως συμβάλλουν και στην οικονομία. Το άνοιγμα του Βαρωσιού θα συνεχιστεί, πρόσθεσε.

Ενέργεια

«Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά, που θεωρεί τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη της Κύπρου συνεχίζει τις προσπάθειες διεκδίκησης της Ανατολικής Μεσογείου και των ενεργειακών πόρων, προσπαθεί να αποκλείσει την μητέρα πατρίδα Τουρκία και την τδβκ. Δεν θα μείνουμε θεατές μπροστά σε αυτές τις πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με αποφασιστικότητα και στη Γαλάζια Πατρίδα, όπως στην ξηρά και στον αέρα», δήλωσε ο κ. Τατάρ για το θέμα της ενέργειας.

Επανέλαβε τα περί δίδυμου Ε/κ-Ελλάδας και είπε ότι το «δίδυμο» και «κάποιοι κύκλοι που γνωρίζουν ότι η μεγαλύτερη δύναμή τους είναι η μητέρα πατρίδα Τουρκία, διεξάγουν κάθε είδους προβοκάτσιες και επιχειρήσεις εντυπώσεων με σκοπό να αποκόψουν τους υπάρχοντες δεσμούς με την Τουρκία». Τέλος, είπε, «να είμαστε προσεχτικοί και ξύπνιοι απέναντί τους, να αγκαλιάσουμε πιο σφικτά τη μητέρα πατρίδα Τουρκία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση