ΚΥΠΕ
H διαπραγματευτική διαδικασία δεν θα ξεκινήσει χωρίς την αποδοχή της «εγγενούς κυριαρχίας των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι η συνέχιση από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά θα σήμαινε «μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις» και ποτέ δεν θα δεχτούν ένα τέτοιο «λάθος», λαμβάνοντας υπόψη τους πολέμους στον κόσμο σήμερα.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σε συνάντηση του Τ/κ ηγέτη στα κατεχόμενα με τον πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της Τουρκίας (TOBB) και την αντιπροσωπεία του.
«Η κυριαρχία και η κρατική μας υπόσταση είναι οι όροι μας. Αν υπάρξει συμφωνία, θα είναι με τη συνεργασία των δύο κρατών και η εγγύηση της Τουρκίας και η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων θα συνεχιστεί», είπε.
Εξάλλου, μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Kafkas της τουρκικής πόλης Καρς ο κ. Τατλαρ είχε δηλώσει ότι «το δικαίωμα στην κυριαρχία δεν θα εγκαταλειφθεί ποτέ». Επανέλαβε ότι «δεν θα υπάρξει κανένα βήμα πίσω από τη νέα και εθνική πολιτική που ασκείται με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας» και ότι «το δικαίωμα στην κυριαρχία δεν θα εγκαταλειφθεί ποτέ. Έχουμε μια ιστορία άνω των 450 ετών στο νησί, αλλά η κυριαρχία μας εξακολουθεί να συζητείται. Η κυριαρχία μας είναι κεκτημένο δικαίωμά μας και δεν θα διαπραγματευτούμε την κυριαρχία μας».
Ναυτική βάση
Επίσης, σε συνέντευξη του στο CNN Türk ο Τατάρ σχολιάζοντας την είδηση για δημιουργία ναυτικής βάσης στη Λάρνακα, είπε ότι αυτό θα ήταν μια πολύ λανθασμένη κίνηση και υποστήριξε ότι «αν πρόκειται να δημιουργηθεί μια τέτοια βάση στη νότια Κύπρο, απαιτείται νομικά η έγκριση της Τουρκίας».
Η Τουρκία, ανέφερε, είναι μια χώρα που έχει λόγο στην περιοχή. «Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και λάθος να εμπλακούμε σε μια τέτοια επιχείρηση χωρίς να ρωτήσουμε την Τουρκία, η οποία έχει το δικαίωμα της εγγυοδοσίας στην Κύπρο».
Τορέ
Στο μεταξύ, ο «πρόεδρος της βουλής» Ζορλού Τορέ υποστήριξε ότι αναμένουν από το Αζερμπαϊτζάν το πρώτο βήμα για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Μιλώντας επίσης στο CNN Türk, o Τορέ είπε ότι σήμερα, 146 χώρες αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του. «Μόνο η Τουρκία μας αναγνωρίζει και κανείς δεν μπορεί να μας αγγίξει. Ως εκ τούτου, η Τουρκία και ο τουρκικός στρατός είναι πολύ ισχυροί».
Δεν τίθεται πλέον θέμα μεταξύ εμάς και της ελληνοκυπριακής πλευράς για μια ομοσπονδιακή δομή, συνέχισε κι αναφερόμενος στα λόγια του Τούρκου Προέδρου ότι «η τδβκ πρέπει να αναγνωριστεί», είπε ότι πρώτα αναμένουν αυτή την αναγνώριση από το Αζερμπαϊτζάν. «Στη συνέχεια περιμένουμε αυτά τα βήματα από άλλες Τουρκικές Δημοκρατίες και χώρες που είναι φιλικές προς την Τουρκία», πρόσθεσε.