ΚΥΠΕ
Δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη όπου ο ίδιος θα συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα στις 24 ή 25 Σεπτεμβρίου. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ακόμη ότι κάποιες από τις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη θα είναι «κλειστές και κάποιες ανοιχτές». Για το Κυπριακό είπε πως «αν είναι να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, θα πρέπει να υπάρχει ένα κυρίαρχο τουρκικό κράτος στον βορρά».
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι μετά την «εκλογή» του τον Οκτώβριο του 2020 αναπτύχθηκε μια νέα πολιτική και ότι «μια συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να βασίζεται μόνο σε ισότιμη κυριαρχία και στη συνεργασία δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα» και ότι αυτό το μοιράστηκε με όλους τους συνομιλητές του.
Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι παρουσίασαν το νέο τους όραμα (λύση δύο κρατών στην Κύπρο) στον ΟΗΕ, στη Γενεύη, τον Απρίλιο του 2021, και δήλωσε ότι «σε όλες τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, επί της βάσεως μιας λύσης ομοσπονδίας, η καλή θέληση της τουρκικής πλευράς εξαντλήθηκε, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά ενήργησε κακόπιστα».
Ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στην «τδβκ», προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν οι Τουρκοκύπριοι να διατηρήσουν την ύπαρξή τους στο νησί εάν αρθεί η εγγύηση της Τουρκίας και αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα». Συνεχίζοντας είπε ότι «για να συνεχίσουμε την ύπαρξή μας ως λαός, πρέπει να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα δικαιώματα κυριαρχίας μας που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες».
Υποστήριξε ότι μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τα μοντέλα πιθανής λύσης στην Κύπρο έχουν γίνει πιο δύσκολα. «Εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, θα πρέπει να υπάρχει ένα κυρίαρχο τουρκικό κράτος στον βορρά. Χωρίς ένα κυρίαρχο τουρκικό κράτος, δεν θα μπορούμε ποτέ να διαφυλάξουμε τις πολιτικές επιλογές, τα εθνικά μας συμφέροντα και τους εθνικούς στόχους μας. Επομένως, πρέπει να σταθούμε όρθιοι, πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι. Ακόμα και αν ολόκληρη η διεθνής κοινή γνώμη είναι εναντίον μας, θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική με την υποστήριξη της πατρίδας μας, της Τουρκίας, και ορισμένων φίλων χωρών. Χωρίς την υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας, δεν θα είμαστε ποτέ σε θέση να διατηρήσουμε την παρουσία μας εδώ», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.
Υποστήριξε ότι η ειρήνη και η ηρεμία μπορούν να συνεχιστούν στην Κύπρο μόνο εάν διασφαλιστεί η ισότητα κυριαρχίας μεταξύ των δύο μερών, προσθέτοντας ότι αυτό θα ωφελήσει τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους.
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι παρουσίασε 6 νέες προτάσεις συνεργασίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά την 1η και 8η Ιουλίου μέσω του ΟΗΕ, για τους υδρογονάνθρακες, την ηλεκτρική ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το νερό, την αποναρκοθέτηση της νήσου και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι η εικόνα του νησιού θα αλλάξει εάν οι Ελληνοκύπριοι είναι καλόπιστοι και συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους.
Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά παρουσίασε τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης πριν από λίγο καιρό και ότι αυτές οι προτάσεις περιλάμβαναν το άνοιγμα του αεροδρομίου Ερτζάν υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και τη μεταφορά των Βαρωσίων στον ΟΗΕ -δηλαδή στην ελληνοκυπριακή πλευρά». Συνεχίζοντας, δήλωσε για τα ΜΟΕ ότι «δεν είναι δυνατόν να συζητηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αποσκοπούν στη διεύρυνση της κυριαρχίας της ελληνοκυπριακής πλευράς επί της τδβκ».
Όπως υποστήριξε, οι προτάσεις που υπέβαλαν οι ίδιοι την 1η και 8η Ιουλίου «δεν είχαν, αντιθέτως, σκοπό να διευρύνουν την εξουσία του ενός κράτους σε βάρος του άλλου», προσθέτοντας ότι από τη δική τους πλευρά έχουν στηρίξει όλες τις προσπάθειες που αφορούσαν στη συνεργασία των δύο κρατών στο νησί.
Ο Τατάρ δήλωσε επίσης ότι θα συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη στις 24 ή 25 Σεπτεμβρίου.
Τόσο οι ίδιοι όσο και οι αρχές της Δημοκρατίας της Τουρκίας έχουν εξηγήσει την πραγματικότητα της Κύπρου στους διεθνείς συνομιλητές τους, προσθέτοντας ότι «σε τέτοια περιβάλλοντα (δηλαδή κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ) δίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία να εξηγηθούν τα πραγματικά δεδομένα και σε αρχές άλλων χωρών».
Δεν προβλέπεται τριμερής συνάντηση
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι ο Γκουτέρες είναι ένα άτομο που γνωρίζει το Κυπριακό. «Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι αφοσιωμένος στις παραμέτρους του ΟΗΕ και στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (για την Κύπρο). Πιστεύουμε ότι αυτές οι αρχές (επί των οποίων αναζητείται λύση του Κυπριακού) είναι πλέον ξεπερασμένες, έχουν περάσει 50 χρόνια. Έκτοτε, υπήρξαν μεγάλες αλλαγές στην πολιτική και την οικονομία. Εκτιμώντας αυτές τις αλλαγές μπορούμε να συζητήσουμε πώς θα δημιουργήσουμε μια νέα πολιτική και μια νέα τάξη πραγμάτων. Θα ήταν λάθος να κολλήσουμε σε ορισμένα πράγματα. Κατά τη γνώμη μου, το θέμα της Ομοσπονδίας είναι πλέον κλειστό», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.
Όπως είπε, «ο σημερινός ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης, δεν θα συμμετάσχει στις Προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2023 στο ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου» και ότι «υπάρχει η αντίληψη ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις». Μια Τριμερής συνάντηση Γκουτέρες και ηγετών στην Κύπρο (Τατάρ-Αναστασιάδη) δεν προβλέπεται γιατί δεν είναι απαραίτητη, υποστήριξε. «Συνεχίζονται οι εργασίες για τις άλλες επαφές μας, κάποιες από τις οποίες θα είναι μυστικές ενώ άλλες θα είναι ανοιχτές. Οι εκπρόσωποί μας στη Νέα Υόρκη και οι αξιωματούχοι της Τουρκίας συνεχίζουν επίσης το έργο τους», πρόσθεσε.
Όπως είπε θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την τουρκική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι θα ήθελαν να συναντηθούν με αξιωματούχους άλλων χωρών.
Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι υπάρχουν λίγοι πολιτικοί στον κόσμο που γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα της Κύπρου και ότι οι ίδιοι έχουν την ευκαιρία να τα εξηγήσουν σε όποιον συναντούν. «Θέλω να συνεχιστεί η ειρήνη, η ηρεμία και η ευημερία στην Κύπρο. Δεν έχω ξεφύγει ποτέ από διάλογο και συναντήσεις, βρισκόμαστε συνεχώς. (Μια Συμφωνία για την Κύπρο) Για να είναι μόνιμη, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική μας ισότητα», ανέφερε.
Όπως είπε δεν υπήρξε καμία πίεση από τον ΟΗΕ στους Ελληνοκύπριους σχετικά με τις 6 προτάσεις που υπέβαλαν τον Ιούλιο, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε θετική απάντηση από τους Ελληνοκυπρίους.
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «η άλλη πλευρά δεν μας βλέπει ούτε ως ξεχωριστό λαό ούτε ως λαό που αξίζει ένα κράτος. Κατά την άποψή τους, το πραγματικό κράτος (η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία) είναι εκεί και εμείς θα πάμε να προστεθούμε σαν μπάλωμα. Κανένας Τουρκοκύπριος δεν θα το δεχτεί αυτό».
Πρόσθεσε ότι δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί για χάρη των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας: «Δεν αποφεύγω τις άτυπες επαφές. Περιμένουμε να γίνει αποδεκτή ως ισότιμη η κυριαρχία μας για να περάσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η νέα μας πολιτική και έχει την πλήρη υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας».