Kathimerini.gr
Αλεξάνδρα Βουδούρη
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συνομιλίες είναι σε εξέλιξη για το εάν θα περιληφθεί το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή την ώρα μάλιστα πραγματοποιείται συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει χρόνος και «χώρος» να γίνει συζήτηση για τις σχέσεις Βρυξελλών – Άγκυρας, λόγω της «βαριάς» ατζέντας της σημερινής Συνόδου Κορυφής. Ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει επίσης ξεχωριστή συνάντηση αργότερα στο περιθώριο της Συνόδου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με βασικό θέμα το Κυπριακό.
Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε προσερχόμενος στο Συμβούλιο ότι εκτιμά πως θα υπάρξει συζήτηση για την Τουρκία. «Υπάρχει ένα κεφάλαιο για τις εξωτερικές σχέσεις και νομίζω ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία να αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Εμείς κάτι τέτοιο θα το βλέπαμε θετικά» ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι η συνάντηση με τον Σαρλ Μισέλ και τον Ολαφ Σολτς γίνεται για να «συζητήσουμε το ενδεχόμενο υιοθέτησης και κάποιων συμπερασμάτων, που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις» καθώς μέχρι στιγμής το θέμα δεν έχει περιληφθεί στο προσχέδιο των συμπερασμάτων. Ανέφερε παράλληλα ότι αναλόγως των αποτελεσμάτων αυτής της τριμερούς συνάντησης θα αποφασιστεί εάν τελικά θα μπει ειδική παράγραφος στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων του Συμβουλίου.
«Η θέση μας είναι πολύ γνωστή, εμείς περισσότερο από οποιοδήποτε κράτος μέλος επιθυμούμε να υπάρξουν εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις» τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, για να προσθέσει ότι «οι εξελίξεις όμως περνούν και μέσα από συγκεκριμένη πρόοδο στο Κυπριακό. Δυστυχώς, οι τελευταίες δηλώσεις που έγιναν δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση, αλλά είμαι εδώ να συζητήσουμε». Συγχρόνως σημείωσε ότι δεν μπορούμε «να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πέρα από την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά (σ.σ. το 2017».
Ο κ. Χριστοδουλίδης μάλιστα τόνισε ότι στην περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών η Ε.Ε. μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, ενώ ανέφερε ότι χθες το βράδυ στη συνάντηση δείπνου εργασίας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον γ.γ του ΟΗΕ έγινε συζήτηση και για το Κυπριακό. «Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, βάσει και των σχετικών συμπερασμάτων αλλά και των θέσεων μας, να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο, έχει άλλωστε τα «εργαλεία» ώστε να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς από την «Κ» εάν αυτός ο ενεργός ρόλος της Ε.Ε. «περιλαμβάνει» και τη γνωστή πρόταση του ιδίου για ειδικό απεσταλμένο της Ενωσης για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «είναι γνωστή η θέση μας. Εμείς θεωρούμε ότι μια πολιτική προσωπικότητα από πλευράς Ε.Ε. θα βοηθήσει στην όλη διαδικασία».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξάλλου επισήμανε ότι δεν έρχεται στις Βρυξέλλες με κάποια «αρνητική προδιάθεση», αντιθέτως επιθυμεί να δει συγκεκριμένα βήματα και στο Κυπριακό.
Σχολιάζοντας την πρόθεση της Γερμανίας να σταλεί από τη Σύνοδο Κορυφής θετικό μήνυμα προς την Άγκυρα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε χαρακτηριστικά ότι «εγώ θέλω περισσότερο από τον καγκελάριο της Γερμανίας να σταλεί θετικό μήνυμα στην Τουρκία» και ότι επιθυμεί να έχει «έναν γείτονα που σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες της Ε.Ε.». Την ίδια στιγμή, αυτό το θετικό μήνυμα προϋποθέτει κάποια συγκεκριμένα βήματα, ενώ σημείωσε ότι την περίοδο αυτή «βρισκόμαστε σε κρίσιμη συγκυρία» αναφερόμενος και στην πρόταση του γ.γ του ΟΗΕ να ορίσει ειδική απεσταλμένη για το Κυπριακό.