ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνάντηση Οικονομίας ΑΚΕΛ για το νέο Αναπτυξιακό Μοντέλο

Οι βασικοί στόχοι του νέου αναπτυξιακού μοντέλου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Βήμα ενίσχυσης του διαλόγου και της επικοινωνίας με ανθρώπους από όλο το φάσμα της οικονομίας και της παραγωγής αποτέλεσε η συνάντηση οικονομίας με τίτλο «Νέο Αναπτυξιακό Μοντέλο Βιώσιμο, Σύγχρονο, Κοινωνικά Προσανατολισμένο» που πραγματοποίησε το ΑΚΕΛ την περασμένη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023.

Οι συναντήσεις οικονομίας αποτελούν μια πρωτοβουλία με στόχο την περαιτέρω επεξεργασία και διαμόρφωση ολοκληρωμένων προτάσεων. Το ΑΚΕΛ θέλει «με συνέπεια και σοβαρότητα να δώσει συνέχεια στις πρωτοβουλίες που ήδη έχει αναλάβει για τα θέματα της ακρίβειας, των εκποιήσεων και των επιτοκίων, της στέγης, της ενεργειακής κρίσης, του τουρισμού, αξιοποιώντας τις εμπειρίες και τη γνώση ανθρώπων από την πραγματική οικονομία» σημείωσε στο άνοιγμα των εργασιών ο Επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας Χάρης Πολυκάρπου.

Στην εισηγητική του παρέμβαση ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Χρειάζεται μια οικονομία βιώσιμη, σύγχρονη, κοινωνικά προσανατολισμένη καθώς «δεν αντέχει άλλο η Κύπρος την Οικονομία της αρπαχτής και του πρόσκαιρου κέρδους». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κυπριακή οικονομία «θα πρέπει να συμπυκνώνει δυο βασικά συστατικά: Οικονομική μεγέθυνση και παράλληλη ενίσχυση του εισοδήματος της κοινωνίας».
Αφού έκανε λόγο για την απαξίωση της χώρας στο εξωτερικό λόγω της γιγάντωσης της διαφθοράς και της διαπλοκής, παράγοντες που όπως σημείωσε λειτουργούν ανασταλτικά ως προς την προσέλκυση ποιοτήτων επενδύσεων, ανάφερε ότι το ΑΚΕΛ οραματίζεται «μια οικονομία που να παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη η οποία να καταλήγει σε πολιτικές για την πρόοδο της κοινωνίας, για την ευημερία των ανθρώπων».

Σε σχέση με τους βασικούς στόχους του νέου αναπτυξιακού μοντέλου κατέγραψε τα ακόλουθα:

1) Οικονομική Μεγέθυνση μέσα από μόνιμες – και όχι πρόσκαιρες - παραγωγικές επενδύσεις που θα είναι περιβαλλοντικά φιλικές.

2) Στήριξη της Κοινωνίας «ξεκινώντας από την πρόσβαση στη στέγη, τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, αξιοπρεπείς συντάξεις, σύγχρονη εκπαίδευση». Οικονομία ικανή να θωρακίζει την κοινωνία έναντι των πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας. Να στηρίζει ουσιαστικά της ευάλωτες ομάδες και την μεσαία τάξη. Να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας μέσα από τη θεμελίωση ελάχιστων όρων απασχόλησης και την διεύρυνση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων.

3) Διασφάλιση της σταθερότητας στα δημόσια οικονομικά μέσα από την άντληση επαρκών πόρων για να μπορεί το κράτος να στηρίζει την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο ο κύριος Στεφάνου σημείωσε πως «πρέπει να προωθηθεί μια σε βάθος φορολογική μεταρρύθμιση» που να περιλαμβάνει ακόμα και έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών που παρουσιάζονται σήμερα στου τομείς της ενέργειας και των τραπεζών.

4) Καθιέρωση ενός αξιόπιστου χρηματοπιστωτικού συστήματος «που να λειτουργεί προς όφελος και όχι σε βάρος της οικονομίας. Που σέβεται τις προσπάθειες και τους κόπους των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Που αντιλαμβάνεται ότι η σχέση του με την κοινωνία δεν στηρίζεται στον εκβιασμό και την εκμετάλλευση αλλά τη συνεργασία, βάζοντας τέρμα στις καταχρήσεις και τις παράνομες πρακτικές που τόσο πληγώνουν την οικονομία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X