Τη διερεύνηση και αξιολόγηση των καταγγελιών που έχει ενώπιον της ξεκινά η Αρχή κατά της Διαφθοράς, μετά και την ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη (22/06) δημοσιοποιώντας τα ονόματα των Βρετανών λειτουργών επιθεώρησης που διόρισε με σκοπό τη διερεύνηση κάποιων υποθέσεων. Η αναφορά περί απροθυμίας διερεύνησής συγκεκριμένων καταγγελιών που αφορούν αξιωματούχους από Κυπρίους, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και γι’ αυτό τον λόγο η Αρχή αποτάθηκε σε οργανισμούς και φορείς στο εξωτερικό, δημόσιους και μη, προς εξεύρεση των κατάλληλων προσώπων με εξειδίκευση σε θέματα διαφθοράς.
Ο κ. Πογιατζής διαβεβαίωσε στην «Κ» ότι παρά τις αμφιβολίες που εκφράζουν κάποιοι θα ξεκινήσει έρευνα και για το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία».
Ο Επίτροπος Διαφάνειας και Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, Χάρης Πογιατζής, κλήθηκε να σχολιάσει στην «Κ» ποιες υποθέσεις πρόκειται να αναλάβουν οι ξένοι εμπειρογνώμονες, όμως απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα. Όπως εξήγησε, ο λόγος που δεν ανακοινώθηκαν ποιες καταγγελίες θα ερευνήσουν οι λειτουργοί είναι γιατί θα προκύψουν και άλλες καταγγελίες και δεν θα πρέπει να στοχοποιηθούν συγκεκριμένα πρόσωπα. Στην ανακοίνωση τονίζεται πάντως ότι παραμένει ως προτεραιότητά της Αρχής ο διορισμός Λειτουργών Επιθεώρησης από την Κύπρο, «σε όλες τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες». Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πηγές της «Κ», οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες θα δώσουν έμφαση στην ομαδοποίηση των καταγγελιών που έκανε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Αυτές αφορούν τα χρυσά διαβατήρια, αλλά και τις καταγγελίες που έκανε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης και αφορούν την σύγκρουση συμφέροντος του υπουργικού συμβουλίου και του Νίκου Αναστασιάδη γύρω από την έγκριση των χρυσών διαβατηρίων. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κατήγγειλε μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι στην ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς περιπτώσεις πολιτογραφηθέντων, που έκαναν παράλληλα εισφορές στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα διερευνήσουν τις καταγγελίες του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη κατά του βοηθού γενικού εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη. Ο γενικός ελεγκτής είχε κάνει προ μηνών καταγγελία στην αρχή κατά της διαφθοράς που αφορούσε το μαύρο βαν και τους χειρισμούς της Νομικής Υπηρεσίας. Την ίδια στιγμή είχε ζητήσει διερεύνηση για κατάχρηση εξουσίας ως προς την αναστολή ποινικών διώξεων του κοινού ποινικού κώδικα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ερωτηθείς από την «Κ» για το ποιος ήταν ο λόγος της απροθυμίας των Κυπρίων να ερευνήσουν καταγγελίες εναντίον αξιωματούχων, απάντησε «επειδή είμαστε μικρή κοινωνία και γνωρίζει ο ένας τον άλλον».
Οι καταγγελίες και τα χρονοδιαγράμματα
Οι καταγγελίες που έχει ενώπιον της η Αρχή κατά της Διαφθοράς ανέρχονται γύρω στις 91 και αφορούν, μεταξύ άλλων, τον Νίκο Αναστασιάδη και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και χρηματοδοτήσεις κομμάτων. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες εναντίον της Νομικής Υπηρεσίας και δεκάδες καταγγελίες από ιδιώτες αλλά και ανώνυμες καταγγελίες που αφορούν τις συνθήκες κράτησης και έκδοσης του Κενάν Αγιάζ και τις δηλώσεις του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο.
Πολλή δουλειά γύρω από το βιβλίο Δρουσιώτη…
Ο κ. Πογιατζής διαβεβαίωσε στην «Κ» ότι παρά τις αμφιβολίες που εκφράζουν κάποιοι θα ξεκινήσει έρευνα και για το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία», διευκρινίζοντας πως είναι πάρα πολλή η δουλειά που πρέπει να γίνει και πως δεν υπολογίζεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι καμία υπόθεση δεν θα μείνει στο συρτάρι, αλλά πριν ξεκινήσει η όποια διερεύνηση θα πρέπει να διαπιστωθεί αν η Αρχή έχει την αρμοδιότητα να προχωρήσει σε αυτή.
Σε ερώτηση αν τέθηκαν χρονοδιαγράμματα για την διερεύνηση των δύο υποθέσεων που ανατέθηκαν στους Βρετανούς λειτουργούς, ο κ. Πογιατζής εκτίμησε ότι η όλη διαδικασία θα πάρει λίγες εβδομάδες, καθώς οι λειτουργοί θα πηγαινοέρχονται από την Αγγλία για να κάνουν τη δουλειά τους, δεν θα εγκατασταθούν μόνιμα στην Κύπρο, ενώ το πόρισμα θα το συντάξουν στην Αγγλία όταν τελειώσουν με τις μαρτυρίες. Εάν και εφόσον στα πορίσματα υπάρξουν υπόνοιες για ποινικά αδικήματα τότε οι υποθέσεις θα οδηγηθούν στον Γενικό Εισαγγελέα. Εάν όχι, θα ανακοινωθούν και θα αρχειοθετηθούν.
Το Who is Who των λειτουργών
Στην ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς αναφέρεται ότι κριτήρια για την επιλογή των λειτουργών επιθεώρησης ήταν τα εν λόγω πρόσωπα να διαθέτουν πείρα και ικανότητα στη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και να μην έχουν διασύνδεση με υποθέσεις διαφθοράς που διερευνήθηκαν στην Κύπρο, ούτε με πρόσωπα που σχετίζονται με τις εν λόγω υποθέσεις. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει σχετική αίτηση πέραν των 90 προσώπων, με την Αρχή να καταλήγει στα δύο πιο κάτω πρόσωπα.
George Kampanella (Γιώργος Καμπανέλλας)
Ο κ. Kampanella, είναι Συνέταιρος στο Δικηγορικό Οίκο Taylor Rose MW Solicitors , ο οποίος έχει τη βάση του στο City, στο Λονδίνο. Η οικογένειά του έχει καταγωγή από το κατεχόμενο χωριό, Πατρίκι, της επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αγγλία κατά τη δεκαετία του 50 και ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία. Την Κύπρο επισκέπτεται για διακοπές και ως ομιλητής σε Σεμινάρια. Εκπροσωπεί άτομα και οργανισμούς που υπόκεινται σε έρευνες και είναι υπό κατηγορία από το Serious Fraud Office (S.F.O.),Crown Prosecution Service-Serious Economic Organised Crime and International Directorate, (SEOCID) His Majesty΄s Revenue & Customs (HMRC), Trading Standards and the National Crime Agency σε κατηγορίες που αφορούν σε περίπλοκες και σοβαρές υποθέσεις απάτης, ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκίας και διαφθοράς. Επιπρόσθετα, διεξάγει πολύ περίπλοκες διασυνοριακές έρευνες σε διάφορες χώρες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε άλλες δικαιοδοσίες με αποδεδειγμένη επιτυχία.
Tanveer Qureshi
O κ. Qureshi, είναι Barrister και Μέλος στο 4-5 Gray’s Inn Square στο Λονδίνο. Εμφανίστηκε ενώπιον όλων των βαθμίδων των Δικαστηρίων της Αγγλίας και ηγήθηκε ομάδας εξειδικευμένων Δικηγόρων σε θέματα απάτης και δωροδοκίας. Έχει εμφανισθεί σε υποθέσεις οι οποίες καταχωρίστηκαν από το S.F.O. & H.M.R.C., πιο πάνω, καθώς και άλλων κατηγόρων. Χειρίστηκε υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν ισχυρισμοί για οικονομική κακοδιαχείριση και επιδεικνύει ενδιαφέρον για υποθέσεις που αφορούν στον εμπορικό και τραπεζικό τομέα. Έχει εμφανιστεί και υπερασπιστεί υποθέσεις εκλογικής απάτης και ήταν ομιλητής σε Σεμινάρια που αφορούσαν σε θέματα εκλογικής απάτης και δωροδοκίας. H πρώτη φορά που επισκέφθηκε την Κύπρο, ήταν τον Απρίλιο, 2023, κατόπιν πρόσκλησης της Αρχής.
Στις 2 υποθέσεις που τους έχουν ήδη ανατεθεί, την ομάδα των Λειτουργών Επιθεώρησης συμπληρώνει ο Κύπριος Δικηγόρος Γιώργος Λιασίδης.
Γιώργος Λιασίδης
Ο Γιώργος Λιασίδης είναι απόφοιτος Νομικής Αγγλικού Πανεπιστημίου και απέκτησε το τίτλο του Solicitor of England and Wales. Από το 1994 ασκεί το επάγγελμα του Δικηγόρου στην Κύπρο και ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα υποθέσεων. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος στη Δικηγορική Εταιρεία, Γιώργος, Λιασίδης ΔΕΠΕ. Είναι εγγεγραμμένος Διαμεσολαβητής σε Αστικές και Εμπορικές Υποθέσεις, αδειοδοτημένος Σύμβουλος Αφερεγγυότητας και μέλος της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών (Εξωδικαστηριακών Υποθέσεων) του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Για σκοπούς διαφάνειας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Δικηγορικό Γραφείο στο οποίο ο κ. Λιασίδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος, έχει χειριστεί συνολικά 5 υποθέσεις πολιτογράφησης επενδυτών στα πλαίσια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (Κ.Ε.Π.), αλλά καμία από αυτές δεν αναφέρεται στις Εκθέσεις που έχουν γίνει για το Κ.Ε.Π.