ΚΥΠΕ
«Ως παιδιά του μεγάλου έθνους, μας ταιριάζει να είμαστε ενωμένοι, να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες μας και να είμαστε αγκαλιασμένοι, μονιασμένοι», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ σε ομιλία του στη «Συνδιάσκεψη Ενεργειακών Επενδύσεων και Συνεργασίας στο Κιργιστάν» που διοργάνωσε η Ένωση Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων του τουρκικού κόσμου.
Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, πρόκειται για διήμερη συνδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ειδικοί, επιχειρηματίες, γραφειοκράτες, πρόεδροι και ακαδημαϊκοί από το Κιργιστάν και άλλα κράτη του τουρκικού κόσμου και θα συζητηθούν επενδύσεις και επιχειρηματικές ευκαιρίες που σχετίζονται με την ενέργεια. Τη συνδιάσκεψη διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Τουρκίας – Κιργιστάν Manas. Τ/κ ΜΜΕ δημοσιεύουν φωτογραφία από την ομιλία του Τ/κ ηγέτη που μιλούσε από το βήμα της διάσκεψης και πίσω του ήταν η σημαία του ψευδοκράτους.
Ο κ. Τατάρ σημείωσε ότι οι αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων μεταξύ του τουρκικού έθνους έχουν μειωθεί χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις και ζήτησε περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών. Οι «αγώνες» του τουρκοκυπριακού λαού και του Κιργιζιστάν και οι «σφαγές» που βίωσαν ήταν παρόμοιοι, κι αυτό έφερε τους δύο λαούς κοντά, ισχυρίστηκε.
Εφιστώντας την προσοχή στη σημασία του ιστορικού πλούτου, της ενότητας, των αξιών, της πνευματικότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς που μοιράζονται τα κράτη του τουρκικού κόσμου, ο κ. Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πετύχουν «γιατί είμαστε μια γροθιά», όπως είπε.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Manas, Αλπασλάν Τζεϊλάν είπε ότι οι Τούρκοι βρίσκονταν στην Κύπρο το 1571 και βρίσκονται και το 2023. «Η τουρκικότητα θα συνεχίσει να υπάρχει στην Κύπρο για πολλούς ακόμη αιώνες. Δεν είναι δυνατό να κάνουμε ένα βήμα πίσω στην Κύπρο».
Πρόσθεσε δε ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» «μαχαίρωσε σαν στιλέτο τις καρδιές όσων αμφισβητούσαν το τί λόγο έχει η Τουρκία στην Κύπρο» και έκανε σκουπίδια όλα τα σενάρια για τη Μεσόγειο.
Ο σημαντικότερος λόγος, συνέχισε, που φιλοξενούν τον Τ/κ ηγέτη στο Πανεπιστήμιο Manas είναι ο Πρόεδρος του Κιργιστάν, Σαντίρ Καπάροφ, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό.
Υπενθυμίζοντας ότι το ψευδοκράτος έχει γίνει μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και την έκκληση του Προέδρου της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Πρύτανης Τζεϊλάν είπε ότι η «ΤΔΒΚ» θα πρέπει να αναγνωριστεί «είτε το θέλουν είτε όχι».
Αναφερόμενος στη δήλωση του Ερσίν Τατάρ ότι ενημέρωσαν όλο τον κόσμο ότι το βιβλίο της ομοσπονδίας έκλεισε στη Γενεύη, ο κ. Τζεϊλάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για αυτό στον Τ/κ ηγέτη και επιπλέον, ενθυμούμενος τον Ραούφ Ντενκτάς, είπε: «Δεν θα αμφιταλαντεύεσαι στη ζωή, μπορείς να προχωρήσεις μπροστά στις σκέψεις σου. Δεν θα κάνεις βήματα πίσω, δεν θα είσαι άνθρωπος κάθε εποχής, αλλά θα είσαι άνθρωπος όλων των περιόδων».
Στο σημείο αυτό το κοινό στην αίθουσα φώναξε το σύνθημα «Η Κύπρος είναι τουρκική και τουρκική θα παραμείνει».
Στην ομιλία του, ο Ιλίας Ντεμιρτζί, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων τουρκικού κόσμου χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την συμμετοχή Τατάρ στο συνέδριο, δηλώνοντας: «αν και είμαστε χωριστά κράτη, είμαστε ένα έθνος, μια καρδιά» και ευχήθηκε όλα τα τουρκικά κράτη να είναι μαζί σε ειρήνη και ηρεμία για πάντα.
Ο Ερσίν Τατάρ, μετά την επίσημη τελετή έναρξης, αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Manas.