ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο κατώφλι του shadow cabinet ο ΔΗΣΥ

Επανέρχεται η εν λόγω πρόταση στο τραπέζι - Σκέψεις για συμμετοχή παλιών στελεχών και προσωπικοτήτων εκτός ΔΗΣΥ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε πλήρη ανασυγκρότηση βρίσκεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός, μετά την συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου το περασμένο Σάββατο και τις εξαγγελίες από πλευράς Αννίτα Δημητρίου.

Μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του κόμματος, ανακοίνωσε την δημιουργία Συμβουλίου Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου το λεγόμενο, «Shadow cabinet», είναι ένας θεσμός που θα παρακολουθεί τις κυβερνητικές πολιτικές και θα προτείνει δράσεις και εισηγήσεις για βελτίωση ή αλλαγές.

Πρόκειται για μια συνήθης πρακτική που εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες, όπου ομάδα μελών του πολιτικού κόμματος της αντιπολίτευσης, επιλέγονται ως ομόλογοι των μελών της κυβέρνησης που κατέχουν θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο.
Πρακτική η οποία εφαρμόστηκε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, επί διακυβέρνησης Χριστόφια (2008-2013). Σε παρέμβαση του στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων», ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Ευθύμιος Δίπλαρος, ανέφερε ότι για το πιο πάνω ζήτημα, έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα άτομα.

Θα είναι άτομα όπου έχουν σχέση με το εκάστοτε αρμόδιο υπουργείο, προσωπικότητες που θα μπορούν να συμβάλουν στο κυβερνητικό έργο. Επίσης διευκρίνισε ότι το εν λόγω συμβούλιο δεν θα απαρτίζεται μόνο από μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και από άτομα εκτός κόμματος που ενστερνίζονται τις πολιτικές της «Πινδάρου», ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θα συμμετέχει.

Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα της σκιώδους κυβέρνησης, συζητείτο στον Συναγερμό και μετά την ανάληψη της Προεδρίας από την Αννίτα Δημητρίου. Η σκέψη τότε, ήταν να ενεργοποιηθούν για κάτι τέτοιο παλιά στελέχη του ΔΗΣΥ και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Αναστασιαδη.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Δίπλαρος:



Αναλυτικά οι αλλαγές που πρότεινε η Πρόεδρος του κόμματος

1. Στην επαναλειτουργία και αναβάθμιση της Σχολής Πολιτικής Επιμόρφωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η Σχολή Πολιτικής Επιμόρφωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, θα αποτελούν τον χώρο όπου οι πολιτικές μας, σε τακτική βάση θα δοκιμάζονται μέσα από τον διάλογο και θα εμπλουτίζονται, όχι μόνο ιδεολογικά αλλά και επιστημονικά. Θα αποτελεί ακόμη ένα πολύτιμο εργαλείο για ενίσχυση των οργανωτικών ικανοτήτων και την πολιτική κατάρτιση των στελεχών μας.

2. Στην ενεργοποίηση του θεσμού του Συμβουλίου Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου το λεγόμενο, «Shadow cabinet». Ένας θεσμός που θα παρακολουθεί τις κυβερνητικές πολιτικές και θα προτείνει δράσεις και εισηγήσεις για βελτίωση ή αλλαγές.

3. Στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας διαβούλευσης, ανοικτής σε όλα τα μέλη, για υποβολή εισηγήσεων και ανταλλαγή απόψεων.

4. Την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογικές συνελεύσεις.

5. Στην ενίσχυση και διεύρυνση των δομών του κόμματος με έμφαση στην οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και την παραγωγή πολιτικής με τρόπο που να αναβαθμίζεται ο ρόλος του Πολιτικού Γραφείου και των αντίστοιχων ομάδων πολιτικής και που θα θέτει το κόμμα σε διαρκή διάλογο με την βάση του.

6. Η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος θα πρέπει να γίνει με οριζόντιο τρόπο, σε κάθε τμήμα και συνδεδεμένη με το κόμμα οργάνωση, αφού σε μεγάλη μερίδα στελεχών και αξιωματούχων του κόμματος και της νεολαίας διαπιστώνεται μια μεγάλη απώλεια τεχνογνωσίας, εμπειρίας και αντίληψης ως προς το τι είναι η οργανωτική λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος ή οργανισμού.  Η κάθοδος ενός κόμματος όπως είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε πολιτειακές εκλογές σε Παγκύπριο επίπεδο, δεν μπορεί να περιορίζεται στην διάρκεια της εκάστοτε προεκλογικής περίοδού, αλλά αποτελεί μια συνεχή και προσεκτικά σχεδιασμένη διαδικασία επικοινωνίας, ενημέρωσης, αξιολόγησης και ανατροφοδότησης, στη βάση συγκεκριμένου πλάνου που συμβαδίζει, ενισχύει – και ενίοτε διορθώνει – τους στρατηγικούς, πολιτικούς και επικοινωνιακούς στόχους του κόμματος. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί και θα συζητηθεί συγκεκριμένος σχεδιασμός και πλάνο δράσεων για τον τομέα της οργανωτικής ανασυγκρότησης.

7. Στη Διοικητική ανασυγκρότηση όλων των δομών του κόμματος προκειμένου με επάρκεια να μπορεί να υποστηρίζει την παράταξη στον αναβαθμισμένο ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει.

8. Στη θεσμοθέτηση ενός διαρκούς διαλόγου του κόμματος με όλα τα τμήματα, επαρχιακά σώματα και ειδικότερα τις τοπικές επιτροπές, το πιο ζωντανό κύτταρο της δομής μας, όπως και των εκλελεγμένων μελών μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

9. Στη Δημιουργία Γραφείου επαφής και αλληλεπίδρασης του κόμματος με την κοινωνία των πολιτών και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

10. Στην ουσιαστική αξιοποίηση των εκατοντάδων στελεχών μας που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του κόμματος και το εκπροσώπησαν στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε έχουν εκλεγεί είτε όχι, μέσα από:
a. Την αξιοποίηση των εκλεγέντων Κοινοταρχών που είναι μέλη του κόμματος στην ηγεσία των αντίστοιχων Τοπικών Επιτροπών του Κόμματος, είτε με την εκλογή τους ως Προέδροι των ΤΕΚ είτε ως εξ οφίκιο συμμετοχής τους ως Αναπληρωτές Προέδροι των ΤΕΚ.
b. Αξιοποίηση των εκλεγέντων (αλλά και μη εκλεγέντων) κοινοτικών συμβούλων ως μέλη των αντίστοιχων Τ.Ε. του Κόμματος.
c. Συμμετοχή των εκλεγέντων Περιφερειαρχών καιΑντιδημάρχων που είναι μέλη του κόμματος ως μέλη του Πολιτικού Γραφείου αλλά και ως διορισμένα/εξ οφίκιο μέλη των αντίστοιχων Επαρχιακών Γραμματειών.
d. Αξιοποίηση όλων των εκλεγέντων Δημοτικών Συμβούλων του Κόμματος αλλά και όλων των υποψήφιων του κόμματος που δεν εκλέγηκανείτε Δήμαρχοι/Αντιδήμαρχοι/Δημοτικοί Σύμβουλοι μέσα από τη συμμετοχή τους στα τοπικά/επαρχιακά/κεντρικά σώματα του Κόμματος.

11. Με πλήρη σεβασμό στην καλώς νοούμενη αυτονομία της περήφανης μας Νεολαίας, στην ουσιαστική συμβολή της Παράταξης προς την κατεύθυνση της οργανωτικής και πολιτικής ενίσχυσης της ΝΕΔΗΣΥ. Στόχος μας είναι η πλήρης λειτουργία όλων των σωμάτων και θεσμών της Νεολαίας μας, η ενίσχυση της πολιτικής της παρουσίας, η δημιουργική συμμετοχή της σε όλες τις δομές και τα συλλογικά σώματα του Κόμματος, όπως αυτά καθορίζονται καταστατικά, μέσα από την ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων της.

12. Ενίσχυση της συνεργασίας της Νεολαίας και του Κόμματος με την Φοιτητική μας Παράταξη, την ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, που παραμένει το πλέον ενεργό και μάχιμο τμήμα της Παράταξης και συνεχίζει κάθε χρόνο να μας κάνει υπερήφανους με τις εντυπωσιακές νίκες που επιτυγχάνει σε όλους σχεδόν τους χώρους σπουδών.

13. Θα επανέλθουμε με λεπτομέρεια στα θέματα που αφορούν τη Νεολαία, καθώς ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα που οφείλουμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός να κερδίσουμε κόντρα στην απαξίωση της Πολιτικής και την ανάδειξη αντισυστημικών τάσεων, είναι αυτό της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών που να επιτρέπουν τη μετάβαση και την ουσιαστική εμπλοκή των χιλιάδων μελών της Φοιτητικής μας Παράταξης και της Νεολαίας στα τοπικά, επαρχιακά και κεντρικά σώματα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι εποχές του κομματικού φανατισμού και των ιδεολογικών σημαιών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και ότι δεν αποτελούν κίνητρο για να εμπλακούν με τα κομματικά δρώμενα οι σημερινοί νέοι και νέες, ακόμη και αν δραστηριοποιούνταν πολιτικά στους χώρους σπουδών τους. Οφείλουμε να βρούμε τους τρόπους που θα κάνουν ελκυστική την εμπλοκή των νέων με την πολιτική και την Παράταξη μας. Να προσεγγίσουμε τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα τους, έτσι ώστε να νοιώθουν ότι αξίζει να αφιερώσουν χρόνο και ενέργεια για να ενταχθούν και να δραστηριοποιηθούν στις δομές της Παράταξης μας. Θα πρέπει να νιώθουν πραγματικά ευπρόσδεκτοι και συμμέτοχοι στις αποφάσεις των σωμάτων που συμμετέχουν. Όχι να αντιμετωπίζονται ως χειροκροτητές χωρίς άποψη οι οποίοι παραμερίζονται εάν επιχειρήσουν να ανελιχθούν πολιτικά στη δομή του σώματος που συμμετέχουν. 
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση