ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Ολομέλεια το ν/σ για το glamping - Μέχρι τον Ιούλιο ο νόμος για ξενώνες

Πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών προσδοκά η Επιτροπή Εμπορίου να ψηφιστεί η πρόταση νόμου για τη Ρύθμιση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενώνων

ΚΥΠΕ

Πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών προσδοκά η Επιτροπή Εμπορίου να ψηφιστεί η πρόταση νόμου για τη Ρύθμιση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενώνων (hostels). Την πρόταση κατέθεσαν οι Βουλευτές Κυριάκος Χατζηγιάννης και Χρύσης Παντελίδης, σε συνεννόηση με το Υφυπουργείο Τουρισμού, για να καλύψει το νομοθετικό κενό που αφορά σε αυτό το είδος καταλυμάτων. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το νομοσχέδιο για το glamping, το οποίο προωθείται για ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά τη συζήτηση το δύο θεμάτων που αφορούν στο τουριστικό προϊόν της Κύπρου, στη συνεδρία παρέστη ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, ο οποίος συνεχάρη τα μέλη της Βουλής για την εγρήγορση που επέδειξαν, ώστε να προωθηθεί και η πρόταση νόμου που αφορά στους ξενώνες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι η προετοιμασία για την πρόταση νόμου άρχισε πριν 3-4 μήνες και συνεχάρη όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, που, όπως είπε, δούλεψαν πολύ γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να είναι έτοιμη η πρόταση για κατάθεση ενώπιον της Βουλής.

«Πρόκειται για μία καινούρια αγορά για την Κύπρο», είπε ο κ. Περδίος, τονίζοντας ότι «πρέπει να βλέπουμε πού κινείται η νεολαία ανά το παγκόσμιο, η οποία ψάχνει τη διαμονή σε ξενώνες». Ανέφερε, δε, ότι πολλές αναζητήσεις στο διαδίκτυο για την Κύπρο αφορούν σε city breaks και αυτό θα συμβάλει και στην επισκεψιμότητα που θα έχουν οι ξενώνες.

Πρόσθεσε ότι ο νόμος θα προωθήσει και την αναβάθμιση των ξενώνων και αυτό είναι σημαντικό για την εικόνα της Κύπρου και εξήγησε ότι, με τη θεσμοθέτηση, οι ξενώνες θα μπορούν να λαμβάνουν άδειες, επομένως θα επωφελούνται οι ιδιοκτήτες και από σχέδια επιχορηγήσεων ή κινήτρων του Υφυπουργείου Τουρισμού. «Σκοπός δεν είναι απλά να νομοθετήσουμε, όμως, για να βγάζουν άδειες οι ιδιοκτήτες, αλλά να υπάρχει ένα πλαίσιο με συγκεκριμένες βαθμίδες και να έχει ο κάθε επιχειρηματίας κίνητρο για αναβάθμιση», είπε ο Υφυπουργός.

Ο κ. Περδίος αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για το glamping, μετά την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρο συζήτησης στην Επιτροπή. «Θεωρώ ότι είμαστε στο τελικό στάδιο για έγκριση του νομοσχεδίου, που ακολουθεί επίσης τις νέες τάσεις και είναι ένα προϊόν που θα εισαγάγουμε, με πρωτοβουλία του Υφυπουργείου, και αφορά και τη νεολαία, αλλά και κόσμο που θέλει να απολαύσει διακοπές υψηλών υπηρεσιών στη φύση», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι πριν κλείσει η Βουλή για τις διακοπές να έχει τελειώσει και αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Περδίος είπε ότι «υπάρχουν αρκετές ποιοτικές πρωτοβουλίες εκ μέρους ιδιωτών, που μας δίνουν το έναυσμα να προχωρούμε σε πιστοποιήσεις και νομοθετήσεις αυτών των ζητημάτων» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση των θεματικών πάρκων, για τα οποία δεν υπήρχε ένα ενιαίο πλαίσιο πιστοποίησης από πλευράς του κράτους. «Έχουμε βγάλει πλέον και ένα σήμα πιστοποίησης για θεματικά πάρκα», ανέφερε.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Hostels χαιρέτισε την κατάθεση της πρότασης νόμου, λέγοντας ότι μέσω αυτής θα επιτευχθεί και η διασφάλιση των ελάχιστων προτύπων λειτουργίας και εμπλουτισμός της τουριστικής εικόνας της Κύπρου. Επεσήμανε, όμως, ότι θα πρέπει μέσα από τον νόμο αυτό να εξασφαλίζεται ότι μπορούν οι ιδιοκτήτες τέτοιων καταλυμάτων να συνεχίσουν να προσφέρουν χαμηλού κόστους διαμονή, μετά τη θεσμοθέτηση της λειτουργίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ και ένας εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου, Κυριάκος Χατζηγιάννης, μιλώντας για το περιεχόμενό της έκανε λόγο για μία καινοτομία της Επιτροπής Εμπορίου και ευχαρίστησε για τη συμβολή του και τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύση Παντελίδη, καθώς και τον Υφυπουργό Τουρισμού. Είπε ότι σε 15 ημέρες θα αρχίσει η κατ’ άρθρο συζήτηση επί της πρότασης και σύντομα θα καλυφθεί το νομοθετικό κενό.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το νομοσχέδιο του Glamping, ώστε να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. «Είναι μία καινοτόμα υπηρεσία, που εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης τουριστικής στρατηγικής που έχει ανάγκη ο τόπος μας» είπε και πρόσθεσε ότι «με αυτά τα δύο νομοθετήματα, κάνουμε βήματα μπροστά, ώστε να έχουμε μία τουριστική υπηρεσία ολοκληρωμένη, που να μην περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά να κατανέμεται σε όλη την Κύπρο το τουριστικό προϊόν».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και ένας εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου, Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε ότι η πρόταση αποσκοπεί στην κάλυψη του νομοθετικού κενού που αφορά στον κλάδο των ξενώνων, ο οποίος, όπως είπε, ήδη συμβάλλει στον εμπλουτισμό του τουρισμού της Κύπρου. Εξήγησε ότι οι ξενώνες προσελκύουν ένα πολύ διαφορετικό κοινό τουριστών, κυρίως νέους, που επιλέγουν να ταξιδεύουν τον κόσμο με μία βαλίτσα στον ώμο και έτσι προσθέτουν στο τουριστικό εισόδημα των χωρών που επισκέπτονται.

Όπως είπε ο κ. Παντελίδης, εφόσον ψηφιστεί ο νόμος, θα εξασφαλίζει «συνθήκες ανάπτυξης υγιούς ανταγωνιστικού και ποιοτικού περιβάλλοντος στον τουρισμό». Εξήγησε ότι η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία μητρώου για εγγραφή των ξενώνων, οι οποίοι θα πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές για υπηρεσίες που παρέχουν, αλλά και για θέματα ασφάλειας και υγείας των επισκεπτών τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Παντελίδης ανέφερε ότι υπήρχαν περίπου 25 ξενώνες στην Κύπρο πριν την πανδημία, οι οποίοι είναι σήμερα γύρω στους 20. Τόνισε ότι η λειτουργία των ξενώνων δεν είναι ανταγωνιστική προς άλλα καταλύματα, καθώς αφορούν τους λεγόμενους backpackers, που επιλέγουν φτηνά αεροπορικά εισιτήρια και χρησιμοποιούν δημόσιες συγκοινωνίες. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για τη στήριξη της πρωτοβουλίας από πλευράς του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού οι ξενώνες εξυπηρετούν και φοιτητές Erasmus.

Απαντώντας στο κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει για ψήφιση μέχρι τον Ιούλιο η πρόταση, ο κ. Παντελίδης είπε ότι η συζήτηση αυτή άρχισε από τον Φεβρουάριο, με αυτεπάγγελτο θέμα ενώπιον της Επιτροπής και καλύφθηκε απόσταση από τότε, έγινε συγκριτική μελέτη από τη Βουλή για το τι ισχύει σε άλλες χώρες, το Υφυπουργείο Τουρισμού είχε εξαρχής εποικοδομητική στάση και ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών επίσης επιθυμεί τέτοια ρύθμιση. «Γι’ αυτό είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο και θεωρώ ότι ο στόχος που έθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής για ψήφιση πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι εφικτός», είπε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση χαιρέτισε την ολοκλήρωση της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Glamping για κατασκηνωτικούς χώρους πολυτελείας, λέγοντας ότι «με τη ρύθμιση και τους κανονισμούς όπως έχουν εξεταστεί, και λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν εισαχθεί στο νομοσχέδιο οι προτάσεις της Επιτροπής Εμπορίου, αυτό θα δώσει ώθηση σε αυτό το τουριστικό προϊόν και στη δημιουργία κατασκηνωτικών χώρων, τόσο πολυτελείας, όσο και άλλων τάξεων, οι οποίοι θα ενισχύσουν κατά κύριο λόγο τις ορεινές, αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Κύπρου». Κλείνοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και αυτό το προϊόν θα συμβάλει στην ανάδειξη της Κύπρου ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση