ΚΥΠΕ
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από χθες ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δήλωσε ότι θα εξηγήσει γιατί οι Τ/κ θέλουν ένα "ισότιμο, κυρίαρχο καθεστώς" και χθες βράδυ (τοπική ώρα) παρέστη στο δείπνο που έδωσε προς τιμή του Τούρκου Προέδρου στην αμερικανική μεγαλούπολη η Τουρκοαμερικανική Εθνική Διοικούσα Επιτροπή (Turkish American National Steering Committee – TASC).
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, σε δηλώσεις του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν υπάρχει καμιά ενέργεια ή πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στην Νέα Υόρκη του ιδίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον οποίο είπε ότι θα δει, αλλά δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία. Θα συναντήσει, ανάφερε, και τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Υποστήριξε ότι η τριμερής δεν μπορεί να γίνει λόγω των Προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου και πως όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι θεωρούν ότι η Κύπρος είναι μία και θα είναι μέλος της ΕΕ μέσα από μια ομοσπονδιακή δομή. Στα βασικά θέματα, συνέχισε, όλοι τους έχουν την ίδια θέση, κανείς δεν δέχεται την παραμονή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι σε κάποια απλά θέματα η συμφωνία με κάποιους εκ των υποψηφίων θα είναι πιο εύκολη.
Υπενθυμίζοντας ότι στο «Σπίτι της Τουρκίας» στην Νέα Υόρκη έχει παραχωρηθεί ένας όροφος στο ψευδοκράτος, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι εκεί θα κάνει τις επαφές του, στις οποίες θα εξηγήσει ότι οι Τ/κ ζητούν σε διεθνές επίπεδο να έχουν το καθεστώς που έχουν και οι Ε/κ.
Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι ως τ/κ πλευρά δεν έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων την αναγνώριση της τ/κ πλευράς, προσθέτοντας ότι όταν οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν, η ε/κ πλευρά συνέχισε την πορεία της ως Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η τ/κ πλευρά συνέχισε την πορεία της χωρίς κανένα καθεστώς. «Απαιτούμε ένα καθεστώς σαν αυτούς σε διεθνές επίπεδο, απαιτούμε την εκπροσώπηση του κατοχυρωμένου από την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 δικαιώματός μας. Γι’ αυτό και το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να βγάλει μια απόφαση που να λέει ότι οι Τ/κ είναι τόσο κυρίαρχα ισότιμοι όσο και οι Ε/κ».
Αυτό, συνέχισε, δεν θα ζημιώσει την ε/κ πλευρά, θα ενισχύσει το στάτους των Τ/κ, θα τους κάνει πιο αποδεκτούς στην διεθνή κοινότητα και θ ‘ αυξήσει τις πιθανότητες για λύση του Κυπριακού. «Γιατί τώρα η ε/κ πλευρά βλέπει την τ/κ ως να έχει ανάγκη τη λύση και θεωρούν ότι θα έρθει μια μέρα που οι Τ/κ θα γίνουν μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι εάν επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα των Τ/κ, οι διαπραγματεύσεις θα είναι μεταξύ «δύο κρατών, θα είναι μια συνεργασία μεταξύ δύο κρατών», θα εξαφανιστεί η πιθανότητα να γίνουν οι Τ/κ μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα δοθεί το μήνυμα στους Ε/κ πως σε περίπτωση μη λύσης οι Τ/κ θα συνεχίσουν τον δρόμο τους με το δικό τους «κράτος».
Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε έτοιμος για περιεκτικές συζητήσεις για όλα τα κεφάλαια «υπό το ίσο, κυρίαρχο καθεστώς: το εδαφικό, το περιουσιακό, το συνταγματικό».
Σε μια ομοσπονδιακή δομή, είπε, «δεν υπάρχει πιθανότητα να είναι ίσιοι οι Τ/κ με τους Ε/κ» και υποστήριξε ότι πρόθεση των Ε/κ είναι να ακυρώσουν το «κράτος» των Τ/κ και να τους κάνουν "μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία".
Για ακόμη μια φορά, ο Τ/κ ηγέτης απέρριψε τα ΜΟΕ της ε/κ πλευράς λκαι υποστήριξε πως το να τεθεί το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου υπό τον έλεγχο των ΗΕ, «σημαίνει υπό τον έλεγχο των Ε/κ». Το ίδιο, είπε, είναι και για το λιμάνι της Αμμοχώστου που οι Ε/κ προτείνουν να λειτουργεί υπό την ΕΕ.
Υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει υποβάλλει επίσης «προτάσεις συνεργασίας» για τους υδρογονάνθρακες, τις ΑΠΕ, το προσφυγικό, το νερό, αλλά η ε/κ πλευρά δεν δέχθηκε καμιά.
Υπενθυμίζεται ότι στη Νέα Υόρκη μετέβη το Σάββατο και ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος – όπως γράφτηκε – μετά από τις επαφές εκεί θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους.