Kathimerini.com.cy
«Η ΕΔΕΚ προχωρά εποικοδομητικά δίπλα στον πολίτη, για τον πολίτη και την πατρίδα μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος, Μαρίνος Σιζόπουλος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021.
Σημείωσε ότι ως ΕΔΕΚ, «αναλάβαμε πρωτοβουλίες άρσης του αδιεξόδου λόγω της καταψήφισης του προϋπολογισμού. Προτείναμε στην Κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ώστε ο προϋπολογισμός να γίνει πιο ανθρωποκεντρικός για να αναθεωρήσουμε την απόφασή μας»
«Η επιλογή της ΕΔΕΚ να δώσει θετική ψήφο στους προϋπολογισμούς δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη φιλοσοφία τους. Δεν είναι στήριξη ή συμπόρευση με την Κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Σιζόπουλος.
«Είναι στήριξη και συμπόρευση με τους πολίτες, τους συνταξιούχους, τους λήπτες βοηθημάτων, τους πληγέντες από την κρίση της πανδημίας, τους ασθενείς, τις εργαζόμενες μητέρες, τους κατοίκους της υπαίθρους που σήμερα έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης» σημείωσε.
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Σιζόπουλου
Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 γίνεται κάτω από το βάρος των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, καθώς και της εργασιακής απορρύθμισης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, ως επιστέγασμα και της προηγηθείσας οικονομικής κρίσης του 2012-13. Δεν είναι ένας συνηθισμένος προϋπολογισμός, είναι προϋπολογισμός έκτακτής ανάγκης.
Όπως πολλές τονίσαμε σημαντικός παράγοντας στην ποιοτική και όχι μόνο στην ποσοτική ανάπτυξη της οικονομίας, είναι η ανθρωποκεντρική μορφή που πρέπει να χαρακτηρίζει την οικονομική πολιτική του κράτους. Οι πόροι πρέπει να έχουν κατά το δυνατόν ομοιόμορφη κατανομή στους πολίτες είτε άμεσα είτε έμμεσα, για να μειωθεί η φτωχοποίηση ομάδων του πληθυσμού και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.
Η οικονομία έχει πραγματική αξία όταν αυτή συνδέεται με τους ανθρώπους, το βιοτικό τους επίπεδο, την προστασία τους από κινδύνους οικονομικής φύσης που ελλοχεύουν και οικοδομεί συνθήκες κοινωνικής προστασίας. Την προστασία αυτή την έχουν περισσότερο ανάγκη όσοι προέρχονται από τα ευάλωτα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας και έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, είτε λόγω ανεργίας, είτε λόγω κουρέματος, είτε λόγω απορρόφησης των καταθέσεων τους υπό τη μορφή των αξιογράφων.
Αυτούς τους πολίτες η ΕΔΕΚ το Σοσιαλιστικό Κόμμα της πατρίδας μας από την ίδρυσή της έταξε ως βασικό πολιτικό και ιδεολογικό στόχο να τους στηρίζει έμπρακτα με δράσεις κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής:
- Να προωθεί μέτρα για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
- Να συμβάλει στη μείωση του οικονομικού χάσματος μεταξύ των ψηλών και των χαμηλών εισοδημάτων.
- Να περιορίσει την περαιτέρω συρρίκνωση της μεσαίας τάξης που αποτελεί την ουσιαστική κοινωνική δύναμη της οικονομίας
- Να αποτρέψει τον κίνδυνο αποσύνθεσης της κοινωνικής συνοχής.
Δεν είναι δυνατό σήμερα το 24% περίπου του πληθυσμού να βρίσκεται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας.
Παρά τους ορατούς κινδύνους τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν σχεδίασαν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής το οποίο να στηρίζει αποτελεσματικά τις ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κοινωνικής φύσης.
Η απουσία αυτού του σχεδιασμού έγινε επώδυνα αισθητή, τόσο στην κρίση του 2012-13 όσο και στις σημερινές έκτακτες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. Η ανάγκη στήριξης όσων έχουν πληγεί από αυτή, κυρίως των Αυτοτελώς Εργαζόμενων, των μικρών οικογενειακών Επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και όχι μόνο, των επιχειρήσεων εστίασης κ.ά. είναι επιβεβλημένη. Κατάθεσε στην Κυβέρνηση ολοκληρωμένες προτάσεις οικονομικής στήριξης μέσα από την παροχή έμμεσης ρευστότητας χωρίς επιβαρύνσεις και κινδύνους απώλειας περιουσιακών στοιχείων. Η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να συμβάλει ή και να επιτρέψει την περαιτέρω φτωχοποίηση αυτών των συμπατριωτών μας,
Την ίδια στιγμή αντιλαμβανόμαστε και την κρισιμότητα των στιγμών για την οποία ως Κόμμα δεν φέρουμε καμιά ευθύνη. Άλλοι έχουν την ευθύνη για την οικονομική κρίση που έπληξε την πατρίδα μας. Συναισθανόμαστε όμως και την τραγική κατάσταση των πολιτών οι οποίοι επίσης δεν φέρουν ευθύνη.
Γι΄ αυτό αναλάβαμε πρωτοβουλίες άρσης του αδιεξόδου λόγω της καταψήφισης του προϋπολογισμού. Προτείναμε στην Κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ώστε ο προϋπολογισμός να γίνει πιο ανθρωποκεντρικός για να αναθεωρήσουμε την απόφασή μας.
Από την αρχή τονίσαμε ότι η πρόθεσή μας δεν ήταν ο εκβιασμός. Οι προτάσεις μας δεν είχαν στόχο να επιφέρουν πρόσθετο σοβαρό οικονομικό κόστος στον προϋπολογισμό και να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική του βιωσιμότητα, αλλά να εξορθολογήσουν τις κατανομές πόρων, να διορθώσουν ανισότητες και κοινωνικές στρεβλώσεις, ώστε:
- Να προστατεύσουμε τους πολίτες από τις άδικες εκποιήσεις των περιουσιών τους,
- Να στηρίξουμε τις εργαζόμενες μητέρες και τους πολίτες που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και έχουν πραγματική ανάγκη βοήθειας,
- Να κατοχυρώσουμε ώστε η κατώτατη σύνταξη να είναι υψηλότερη από το όριο της φτώχιας και η αφυπηρέτηση των εργαζομένων σε βαριά, επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στην ηλικία των 63 χρόνων να μη τιμωρείται με την αποκοπή του 12%,
- Να βοηθήσουμε με κίνητρα και ορθολογικές παροχές τους κατοίκους της υπαίθρου, των ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων, των προσφυγικών συνοικισμών για απόκτηση, ανακαίνιση ή επέκταση της κατοικίας τους. Να συμβάλουμε στην ενίσχυση της υπαίθρου και στην ανάσχεση της αστυφιλίας,
- Να αναβαθμίσουμε τις προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες προς τους πολίτες κυρίως αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους και να μειώσουμε την ταλαιπωρία που υφίστανται από τις λίστες αναμονής.
Να υπενθυμίσω ότι όλοι σας τον Δεκ. του 2018 ψηφίσατε 45 εκ. ευρώ για δήθεν μείωση της τιμής των καυσίμων, ποσό το οποίο ουσιαστικά κατέληξε ως κερδοφορία στα ταμεία των εταιρειών πετρελαιοειδών. Γιατί δεν ψηφίσατε να παραχωρηθούν ως κοινωνικές παροχές και βοήθεια προς δυσπραγούντες συνανθρώπους μας, όπως είχε προτείνει η ΕΔΕΚ; Πού ήταν η κοινωνική σας ευαισθησία;
Είναι εμφανές ότι η αποδοχή από την Κυβέρνηση της πλειοψηφίας των προτάσεων της ΕΔΕΚ ενόχλησε κάποιους, οι οποίοι προσπαθούν με διάφορους τρόπους να τις αποδυναμώσουν, επικαλούμενοι δήθεν ανταλλάγματα ή και συμπόρευση με την Κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ και άλλα τινά.
Η επιλογή της ΕΔΕΚ να δώσει θετική ψήφο στους προϋπολογισμούς δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη φιλοσοφία τους. Δεν είναι στήριξη ή συμπόρευση με την Κυβέρνηση.
Είναι στήριξη και συμπόρευση με τους πολίτες, τους συνταξιούχους, τους λήπτες βοηθημάτων, τους πληγέντες από την κρίση της πανδημίας, τους ασθενείς, τις εργαζόμενες μητέρες, τους κατοίκους της υπαίθρους που σήμερα έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης.
Γι’ αυτό και διεκδικήσαμε από την Κυβέρνηση:
- Η κατώτατη σύνταξη να είναι πάνω από το όριο της φτώχιας.
- Να αφυπηρετούν στα 63 χωρίς την αποκοπή του 12% οι εργαζόμενοι στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
- Να συνταξιοδοτούνται οι πάσχοντες με Μεσογειακή Αναιμία στα 50.
- Να επιδοτούνται οι εργαζόμενες μητέρες για τη φύλαξη των παιδιών-τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
- Να ετοιμαστεί πρόγραμμα αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας, που μετά το κυπριακό είναι το μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα.
- Να αυξηθεί η επιπλέον επιδότηση για την απόκτηση κατοικίας στις 259 δυσπραγούσες κοινότητες από 10 μέχρι 30 χιλ ευρώ.
- Να προστεθούν στο ίδιο πρόγραμμα και οι 134 κοινότητες που είχαν αποκλειστεί με το ποσόν των 15-20 χιλ. ευρώ.
- Να επιδοτηθεί σε ποσοστό 70 ή/και 80% η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κατοικίες των μόνιμων κατοίκων των ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων.
- Να αξιοποιηθούν τα αγροτεμάχια στο πλαίσιο αυστηρών κριτηρίων για οικιστική ανάπτυξη των ιδιοκτητών και των μελών της οικογένειας τους.
- Να προαχθούν στελέχη της Ε.Φ. που είναι καθηλωμένα στο ίδιο βαθμό για 10-20 χρόνια.
Είναι συμπόρευση προς την Κυβέρνηση η στήριξη προς τους πολίτες που κινδυνεύουν οι περιουσίες-τους από τις άδικες και αυθαίρετες εκποιήσεις των τραπεζών, οι οποίες γίνονται στη βάση των νόμων που ψηφίσατε τον Σεπτ. του 2014 και τον Ιούλιο του 2018 καθώς και με την πρόσφατη καταψήφιση της πρότασης της ΕΔΕΚ για πλήρη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τον Μάρτιο του 2021;
Την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν την εξέλεξε η ΕΔΕΚ. Κάποιοι άλλοι την εξέλεξαν το 2013 και το 2018 είτε άμεσα με την ψήφο-τους, είτε έμμεσα με τις επιλογές και την ανοχή τους.
Εάν κάτω από τις σημερινές ιδιάζουσες συνθήκες η απόφαση να ψηφίσουμε τους προϋπολογισμούς για να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη την κρατική στήριξη είναι συμπόρευση με το ΔΗΣΥ και την Κυβέρνηση, τότε τι είναι:
- Η πλήρης και διαχρονική στήριξη και συμπόρευση στο κυπριακό.
- Η αποδοχή διορισμών σε ΗΜΟ και θεσμικά όργανα του κράτους.
- Η χρηματοδότηση από τις ίδιες πηγές (Focus).
- Η σιωπηρή συγκάλυψη των σκανδάλων του ταλάνισαν την κυπριακή κοινωνία τα τελευταία 20 χρόνια.
Δεν είναι μόνο τα διαβατήρια σκάνδαλο, είναι και άλλα. Γιατί δεν διεκδικούμε όλοι μαζί να ενημερωθούμε για τα σκάνδαλα:
- Του Συνεργατισμού
- Των Κυπριακών Αερογραμμών
- Των φαρμακευτικών Υπηρεσιών
- Του τραπεζικού τομέα, των Αξιογράφων
- Του Ακτινοθεραπευτικού του Νοσοκομείου Λεμεσού κ.ά.
Πού βρίσκονται τα πορίσματα των Ερευνητικών Επιτροπών, γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα;
Γιατί δεν στηρίζουμε από κοινού την προσπάθεια να εντοπισθεί η διαρροή των εμπιστευτικών εγγράφων από τη Βουλή στον Al Jazera;
Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει τον αγώνα της για διαφάνεια και κάθαρση, όχι επιφανειακά αλλά ουσιαστικά.
Από αυτό το βήμα για ακόμα μια φορά θα ήθελα κατά τρόπο ξεκάθαρο να καταστήσω σαφές ότι η ΕΔΕΚ δεν χρηματίζεται. Η συνεισφορά της προς την πατρίδα και το λαό μας δεν γίνεται στη βάση ανταλλαγμάτων και δοσοληψιών. Για τη στάση της αυτή πολλές φορές μέχρι σήμερα πλήρωσε κόστος και μάλιστα βαρύ. Όμως δεν αποστασιοποιήθηκε και ούτε πρόκειται να αποστασιοποιηθεί από τις αρχές της.
Η ΕΔΕΚ προχωρά εποικοδομητικά δίπλα στον πολίτη, για τον πολίτη και την πατρίδα μας, αδιαφορώντας για το κόστος που θα κληθεί ενδεχομένως να καταβάλει. Το παρελθόν της σηματοδοτεί το παρόν και το μέλλον μας.