ΚΥΠΕ
Το σημερινό στάτους κβο απειλεί το μέλλον του κυπριακού λαού, ανέφερε απόψε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας πως η παρούσα κατάσταση είναι μια μόνιμη πηγή ανασφάλειας και κινδύνου.
Σε ομιλία του στην εκδήλωση για την Δημοκρατική Αντίσταση που πραγματοποιήθηκε στο Οίκημα της Αναγέννησης Δερύνειας, ο κ. Στεφάνου είπε πως σχεδόν μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή «η Κύπρος περιμένει ακόμα τη δικαίωση και τη λύτρωση. Όσο ο χρόνος περνά με το κυπριακό πρόβλημα να παραμένει άλυτο, ο εφιάλτης της διχοτόμησης πλησιάζει όλο και περισσότερο».
Πρόσθεσε ότι «το στάτους κβο απειλεί ευθέως το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον του κυπριακού λαού. Το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί να προειδοποιεί, η παρούσα κατάσταση είναι μια μόνιμη απειλή, μια μόνιμη πηγή ανασφάλειας και κινδύνου».
Αφού ανέφερε ότι διανύουμε πλέον τον έκτο χρόνο χωρίς καμία εξέλιξη στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι «ουδέποτε στο παρελθόν πέρασε τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς συνομιλίες. Το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και η στασιμότητα που επικρατεί παρέχει στην Τουρκία την ευκαιρία να προωθεί επίσημα πλέον τη λύση δύο κρατών αλλά και να προχωρεί στη δημιουργία νέων διχοτομικών τετελεσμένων».
Εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα «να συνειδητοποιούν όλοι ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι τεράστιοι και δεν αντιμετωπίζονται με ανέξοδες δηλώσεις και επικοινωνιακούς ελιγμούς. Αλλοίμονο αν αυτοί που κρατούν τις τύχες μας στα χέρια τους παραδοθούν σε μικροπολιτικούς χειρισμούς και επικοινωνιακές τακτικές».
Στην ομιλία του ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στην πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών, πρόταση η οποία, όπως είπε «στηρίζεται σε τρεις άξονες. Πρώτον τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν έπειτα από μακρόχρονη προσπάθεια. Δεύτερον διαμόρφωση θετικής ατζέντας στο επίκεντρο της οποίας να τεθούν οι ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής και το κυπριακό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζονται οι κόκκινές μας γραμμές και τρίτο, μονομερής προώθηση πακέτου μέτρων στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Αν παρ’ ελπίδα, συνέχισε «η τουρκική πλευρά δεν ανταποκριθεί θετικά, τουλάχιστον δεν θα έχουμε εμείς την ευθύνη για την αποτυχία της προσπάθειας. Όσο όμως δεν τεστάρουμε τις τουρκικές προθέσεις, δεν θα μάθουμε και η πρόταση που έχουμε υποβάλει είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμαστούν οι τουρκικές προθέσεις στην πράξη» είπε.
Αναφερόμενος στην αποψινή εκδήλωση στη Δερύνεια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «τιμούμε τον ηρωισμό όσων αντιστάθηκαν στον φασισμό και στην προδοσία, τη λεβεντιά αυτών που ο φασισμός τούς έστησε στο απόσπασμα ως προδότες, όμως την κρίσιμη στιγμή έτρεξαν άοπλοι και προδομένοι να σώσουν την Κύπρο. Αήττητη στάθηκε η δημοκρατική αντίσταση απέναντι από τα καλάσνικωφ της προδοσίας εκείνες τις μαύρες μέρες του Ιούλη του 1974, αγέρωχη αρνήθηκε να εκτελέσει παράνομες διαταγές, αλύγιστη προχώρησε ολόισια στη μάχη» είπε και πρόσθεσε πως «η ιστορική αλήθεια μέχρι σήμερα παραμένει ζωντανή, με εκδηλώσεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών».
Μέσα στη φωτιά, συνέχισε «προδομένοι ρίχτηκαν για να σώσουν την Κύπρο οι πραγματικοί πατριώτες, ο κόσμος της αριστεράς, οι δημοκρατικοί πολίτες, τα παιδιά του λαού. Οι παλικαράδες που πρότασσαν τα όπλα, συλλάμβαναν κόσμο και βασάνιζαν αγωνιστές έτρεξαν να κρυφτούν στο Τρόοδος και εμφανίστηκαν μετά που ολοκληρώθηκε το έργο τους, μετά που η μισή Κύπρος καταλήφθηκε από τον Αττίλα» είπε.
Η Κύπρος, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «προδόθηκε από μια θλιβερή μειοψηφία που επιδόθηκε στο όργιο της παρανομίας και της τρομοκρατίας σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Η Κύπρος παραδόθηκε στον Αττίλα από τη Χούντα των Αθηνών και την γριβική ΕΟΚΑ Β’ με ένα σχέδιο προετοιμασμένο χρόνια πριν, στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το πραξικόπημα ήταν προδοτικό, φασιστικό, ξενοκίνητο. Ήταν αυτό που έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία στο πιάτο για να εισβάλει στην Κύπρο».
Αναφερόμενος στο «Δεν Ξεχνώ» ο κ. Στεφάνου είπε ότι «για μας δεν είναι απλά ένα σύνθημα είναι πολιτική πράξη. Δεν ξεχνούμε την προδοσία, γιατί χωρίς αυτήν δεν θα γινόταν η τουρκική εισβολή, δεν θα υπήρχε η κατοχή, ποιοι έφεραν τον Αττίλα, ποιοι γέμισαν την Κύπρο τάφους, το αίμα που χύθηκε, τις μαυροντυμένες μάνες και τους αγνοούμενους που επιστρέφουν μέσα σε κασιούες για να θαφτούν με τις τιμές που τους αξίζουν μισό αιώνα μετά».
Στην ομιλία του ο Στέφανος Στεφάνου αναφέρθηκε και στο Ψήφισμα για την Δημοκρατική Αντίσταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ πέρσι στη Βουλή, το οποίο όπως είπε «υποχρεώνει τη Πολιτεία και τους θεσμούς να προωθήσουν πρωτοβουλίες γι’ ανάδειξη της Δημοκρατικής Αντίστασης και καλεί την Κυβέρνηση και τους θεσμούς ν’ απέχουν από εκδηλώσεις τιμής και ηρωοποίησης όλων όσοι στράφηκαν κατά της δημοκρατικής νομιμότητας και ειδικότερα του αρχηγού και μελών της ΕΟΚΑ Β’ ή/και στελεχών της πραξικοπηματικής κυβέρνησης" το οποίο, σημείωσε "καταψηφίστηκε από τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ».
Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση του, συνέχισε "παραβιάζοντας το Ψήφισμα τίμησαν και φέτος τους πραξικοπηματίες" και είναι "απαίτηση μας η Κυβέρνηση να κάνει πράξη όσα προνοούνται στο ψήφισμα».