ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να επικρατήσουν συνθήκες ενότητας

Ανέφερε ότι η σημερινή επέτειος είναι καθοριστική και ενδεχομένως η πιο ιστορική μέρα για τον Ελληνισμό

ΚΥΠΕ

Αν πραγματικά θέλουμε να τιμούμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 πρέπει να το κάνουμε μέσα από τον καθημερινό τρόπο που πολιτευόμαστε, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε το Σάββατο, στη Λευκωσία, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Από δικής του πλευράς, θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να επικρατήσουν συνθήκες ενότητας στο εσωτερικό της χώρας, που, όμως, επεκτείνονται και στον ευρύτερο Ελληνισμό και αφορούν τις σχέσεις της Κύπρου με την Ελληνική Κυβέρνηση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι η σημερινή επέτειος είναι καθοριστική και ενδεχομένως η πιο ιστορική μέρα για τον Ελληνισμό.

Το πιο σημαντικό, όμως, πρόσθεσε, «και φέρνοντας τη διάσταση του 1821 στα σημερινά μας δεδομένα, αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τέτοιου είδους επετείους, πρέπει να δείχνουμε μέσα από τον καθημερινό τρόπο ζωής μας, μέσα από τον τρόπο που πολιτευόμαστε ότι έχουμε πάρει τα μηνύματα από τον αγώνα του 1821».

Σημείωσε ότι ο αγώνας αυτός, έχει πάρα πολλά και διαχρονικά μηνύματα, και αναφέρθηκε σε δύο από αυτά.

Το πρώτο, όπως είπε, αφορά το γεγονός πως παρόλο ότι πέρασαν 400 χρόνια κάτω από τον οθωμανικό ζυγό, που ήταν δύσκολα χρόνια για τον Ελληνισμό, οι Έλληνες δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με την οθωμανική κατοχή και κατάφεραν μετά από ένα σκληρό αγώνα, όχι μόνο να πετύχουν τον στόχους, τον στόχο της απελευθέρωσης, τον στόχο της ελευθερίας, αλλά και να στείλουν μηνύματα σε άλλους λαούς ανά το παγκόσμιο για τη σημασία του να αγωνίζεσαι να αποκτήσεις την ελευθερία σου. «Και αυτά τα μηνύματα τα λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη εμείς στην Κύπρο που ήμασταν μέρος αυτού του αγώνα για την ελευθερία", σημείωσε.

Παρόλο που η Κύπρος, είπε, και όσοι έχουν ασχοληθεί ιστορικά το γνωρίζουν, δεν είχε συμπεριληφθεί στα σχέδια της Φιλικής Εταιρείας στις αρχές του αγώνα λόγω της απόστασης από την ηπειρωτική Ελλάδα, ο Κυπριακός Ελληνισμός συμμετείχε σε αυτόν τον αγώνα.

«Παίρνουμε σήμερα, λοιπόν, αυτό το μήνυμα και δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τα δεδομένα, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «ανησυχούμε έντονα από τις συμπεριφορές, από τις αναθεωρητικές προσεγγίσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αλλά πολύ περισσότερο αυτή η ανησυχία μας μετουσιώνεται σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ευελπιστούμε και θα αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, να δημιουργήσουν τέτοιου είδους δεδομένα που θα σπάσουν το αδιέξοδο και θα οδηγηθούμε στην πολυπόθητη απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας».

Το δεύτερο μήνυμα, είπε, συνδέεται και με τον παράγοντα της διχόνοιας «που έχουμε δει, το βιώσαμε και στον αγώνα του 1821, ότι όταν και όποτε επικρατούν τέτοιους είδους συνθήκες διχόνοιας, δυστυχώς, τα αποτελέσματα είναι τραγικά για τον Ελληνισμό».

Σημείωσε ότι θα ήθελε να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να μεταφέρει από ελληνοκυπριακής πλευράς «ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, με απόλυτο σεβασμό σε ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές ιδέες», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ανταπόκριση.

Θεωρεί, πρόσθεσε, ότι μπορεί οι ενδεχόμενες διαφωνίες να αφορούν τις τακτικές για να πετύχουμε τον στόχο, αλλά ο στόχος της απελευθέρωσης είναι κοινός.

«Από δικής μου πλευράς θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να επικρατήσουν αυτές οι συνθήκες της ενότητας στο εσωτερικό μας. Συνθήκες ενότητας που, όμως, επεκτείνονται και στον ευρύτερο Ελληνισμό και αφορούν τις σχέσεις μας με την ελληνική Κυβέρνηση», είπε.

Ευχαριστήσε δημόσια τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «ο οποίος από την πρώτη στιγμή στέκεται δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια και εντός της ΕΕ και όπου αλλού χρειάζεται έτσι ώστε να πετύχουμε την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα μας που δεν είναι άλλη από την απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας».

«Είμαστε εδώ για να κρινόμαστε καθημερινά από τον Ελληνισμό. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, χρόνια πολλά στον απανταχού Ελληνισμό», είπε κλείνοντας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση