ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: «Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδωσε το ''παρών'' στο Εθνικό Μνημόσυνο των Ηρώων της Κοινότητας Τρούλλων

ΚΥΠΕ

Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας, σε επιμνημόσυνο λόγο του στο Εθνικό Μνημόσυνο των Ηρώων της Κοινότητας Τρούλλων, ότι μοναδικός μας στόχος είναι η λύση.

Με πόνο ψυχής, παρά τους αγώνες, τις προσπάθειες, τις θυσίες των ηρώων μας, εδώ και 49 χρόνια βιώνουμε τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, είπε ο Πρόεδρος στο Μνημόσυνο, που τελέστηκε το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος, στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου.

«Συνέπειες και επιπτώσεις που εσείς εδώ στους Τρούλλους βιώνετε καθημερινά. Η χώρα μας, εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, παραμένει υπό κατοχή, αναζητούμε την τύχη των αγνοουμένων προσώπων, τα τουρκικά στρατεύματα που με βία εκδίωξαν το ένα τρίτο του λαού μας από τις πατρογονικές τους εστίες, βρίσκονται ακόμα στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Έχουμε, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υποχρέωση έναντι όλων αυτών που θυσιάστηκαν για τη δικαιοσύνη και για την ελευθερία της πατρίδας μας, να συστρατευτούμε στην κοινή προσπάθεια, με όραμα, αποφασιστικότητα, αλλά πάνω από όλα με σωφροσύνη, προκειμένου να άρουμε τα σημερινά αδιέξοδα και να οδηγηθούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017.

«Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας. Μοναδικός μας στόχος η λύση. Η λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ, των αρχών και αξιών της ΕΕ. Μια λύση η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τη διαίρεση της πατρίδας μας. Αυτό είναι το χρέος και η οφειλή μας απέναντι στους ήρωές που μνημονεύουμε σήμερα», τόνισε.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκτενή αναφορά στους ήρωες της κοινότητας, επισημαίνοντας ότι «η Ιστορία γράφεται από τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους, τους ανθρώπους του μόχθου, της υπομονής και της επιμονής, τους φιλήσυχους χωριανούς, που όταν κλήθηκαν να υπερασπιστούν το σπουδαιότερο αγαθό όλων, την ελευθερία, δεν δίστασαν λεπτό και πήραν την ανηφοριά της αιωνιότητας».

Ξεκινώντας, ανέφερε, από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ο Χριστόδουλος Δημητρίου πολέμησε γενναία κατά του φασισμού, κατά του ναζισμού, και έπεσε μαχόμενος στην τελευταία από τις πολλές μάχες που συμμετείχε. Κατά τον αγώνα του ‘55-΄59, η ενεργός δράση τους οδήγησε, αναπόφευκτα, σε συλλήψεις και φυλακίσεις τέσσερις νέους, τους Χρύσανθο Κυριάκου, Μάκη Παπαχαραλάμπους, Ανδρέα Κόκκινο και Χρίστο Κουλουμπρή. Στο πλαίσιο του αγώνα της ΕΟΚΑ, η Ευτυχία Ζένιου φονεύθηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες και ο μοναχός Νεκτάριος φονεύθηκε από τους Τουρκοκύπριους. Ο Ανδρέας Σουρουκλής, έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά τη διάρκεια ενέδρας που στήθηκε τα ξημερώματα της 1ης Αυγούστου 1958. Ο κατάλογος των ηρώων του 1974 και εδώ είναι μακρύς, είπε, κάνοντας ονομαστική αναφορά: Μιχαήλ Ζένιου η ταφή του οποίου έγινε, όπως και άλλων παληκαριών, βιαστικά στο νεκροταφείο Λακατάμιας και το 2001 με τη μέθοδο DNA αναγνωρίστηκαν τα οστά του. Τάφηκε με τις πρέπουσες τιμές στο κοιμητήριο της γενέτειρας του στις 27 Οκτωβρίου του 2001. Ο Νικόλας Γεωργίου, που δολοφονήθηκε τον Ιούλιο του 1974, ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, το 2000 τα οστά του βρέθηκαν στη Λακατάμια και η κηδεία του έγινε τον Σεπτέμβριο του 2000. Αντώνη Χριστοδούλου, που δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος.

Σήμερα, πρόσθεσε, τιμούμε επίσης τη μνήμη των Σωτήρη Πάμπουλλου και Ανδρέα Πλάρκου, οι οποίοι ήταν καταγεγραμμένοι στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων και που τα οστά τους εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA. Άλλα τρία ηρωικά τέκνα της κοινότητας, ο Κώστας Γαβριήλ, ο Ανδρέας Μιχαήλ και ο Κώστας Φασσιάς ήταν αγνοούμενοι από εκείνο το μαύρο Καλοκαίρι του 1974, και τις άνισες μάχες που διεξήχθησαν, ενώ αλλά έξι άτομα αγνοούνταν από τα τέλη Αυγούστου του 1974, όταν οι Τούρκοι μπήκαν, λεηλάτησαν το χωριό και συνέλαβαν, μεταξύ άλλων, τους Γεώργιο Μελλέχα και τη σύζυγό του Αναστασία Μελλέχα, τον Νικόλα Γιαννή Πάρπα και τη σύζυγό του Μαρία Πάρπα, την Παρασκευή Χαραλάμπους Ζήνωνα και την Χριστίνα Δημήτρη Γιωργαλλή. Η εξακρίβωση της τύχης τους το καλοκαίρι του 2012, σε ανασκαφές που έγιναν, όπου τα οστά τους βρέθηκαν σε πηγάδι κοντά στο χωριά Άρσος και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Δυστυχώς, τόσα χρόνια μετά, οι Κώστας Γαβριήλ και Ανδρέας Μιχαήλ παραμένουν ακόμη στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων, είπε, τέλος ο Πρόεδρος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση