ΚΥΠΕ
Η Ολομέλεια υπερψήφισε το απόγευμα δύο νομοσχέδια τα οποία αφορούν το Διοικητικό Δικαστήριο και το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, τα οποία διαφοροποιούν τις αρμοδιότητες ενός εκάστου σε υποθέσεις διεθνούς προστασίας.
Ειδικότερα, σκοπός του πρώτου νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα στο Διοικητικό Δικαστήριο, εφόσον κρίνει ότι είναι αναρμόδιο να επιληφθεί προσφυγής που καταχωρίστηκε ενώπιόν του, να την παραπέμπει για εκδίκαση στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας.
Ως ημερομηνία καταχώρισης της εν λόγω προσφυγής θα θεωρείται η ημερομηνία καταχώρισής της ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου.
Σκοπός του δεύτερου νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, εφόσον κρίνει ότι είναι αναρμόδιο να επιληφθεί προσφυγής που καταχωρίστηκε ενώπιόν του, να την παραπέμπει για εκδίκαση στο Διοικητικό Δικαστήριο και ως ημερομηνία καταχώρισης της εν λόγω προσφυγής να θεωρείται η ημερομηνία καταχώρισής της ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτελούν εισήγηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία συμφωνούν και οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Στα νομοσχέδια περιλαμβάνονται πρόνοιες και προβλέπεται ότι το παραδεκτό της καταχωρισθείσας προσφυγής, περιλαμβανομένης της εμπρόθεσμης καταχώρισής της, εξετάζεται από το καθ’ ύλην αρμόδιο δικαστήριο, δηλαδή το δικαστήριο στο οποίο αυτή παραπέμπεται προς εκδίκαση.