Για ειλικρινή συζήτηση έκανε λόγο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί όσον αγορά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Αναφερόμενος στο κοινό ανακοινωθέν είπε ότι η κ. Λουτ, αναμένεται στα τέλη του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου, για να ξεκαθαρίσει το θέμα των όρων αναφοράς «Αυτό το εγχείρημα επείγει και δείχνει ότι από τώρα και στο εξής η διαδικασία στο Κυπριακό δεν θα είναι δίχως τερματικό σταθμό» σημειώνει.
Στη συνάντηση οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα σημεία που υπάρχουν διαφωνίες στα βασικά κεφάλαια τα οποία θα ξεκαθαρίσουν με την άφιξη της κ. Λουτ στην τριμερή διάσκεψη. ο κ. Ακιντζί τόνισε χαρακτηριστικα: «Με βάση το αποτέλεσμα των εργασιών της κ. Λουτ θα ακολουθήσει η τριμερής συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ. Στη συνέχεια, με βάση το αποτέλεσμα της τριμερούς διάσκεψης, θα έρθει στο προσκήνιο η άτυπη πενταμερής διάσκεψη. Η Τουρκία επιθυμεί αυτήν τη διάσκεψη».
Συνοψίζοντας τη σημερινή συνάντησ ο Τ/κ ηγέτης είπε: «Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες. Ωστόσο, μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου καταβάλλουμε προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Με την υποστήριξη της κ. Λουτ οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα στο πεδίο των ορών αναφοράς» και
Αναφερόμενος δε στην άφιξη της κ. Λουτ και τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον γ.γ. του ΟΗΕ, με βάση και το αποτέλεσμα της οποίας ενδέχεται να ακολουθήσει η πενταμερής διάσκεψη. είπε: «Από σήμερα έχουμε έναν οδικό χάρτη».
Τα σημεία διαφωνίας
Τα βασικά σημεία διαφωνίας, μετά και τη συνάντηση των δύο ηγετών αφορούν τα εξής: Η προσκόλληση στις προηγούμενες συγκλίσεις, το Κοινό Ανακοινωθέν του 2014 και το Πλαίσιο Γκουτιέρες. Οι όροι αναφοράς θα προκύψουν με βάση αυτά τα πλαίσια και η κ. Λουτ θα συμβάλει στο ξεκαθάρισμα του τοπίου, ενώ η τελική σύγκλιση αναμένεται στην τριμερή συνάντηση.
Το φυσικό αέριο
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως το θέμα τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση, ωστόσο, «η ε/κ πλευρά εξακολουθεί να μην αποδέχεται την τ/κ πρόταση. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση θα συνεχιστούν οι τουρκικές εργασίες». Την ίδια στιγμή ζητάει να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο αυτή η πρόταση, για την οποία η ε/κ πλευρά θα καταθέσει και γραπτό κείμενο. Ο κ. Ακιντζί άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η πρόταση δεν ικανοποιεί την τ/κ πλευρά. Απαντώντας σε ερώτημα Τούρκου δημοσιογράφου, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι στο ζήτημα του φυσικού αερίου η ε/κ πλευρά είναι αυτή που εξακολουθεί να απορρίπτει την ιδέα της κοινής επιτροπής και να συμφωνεί μονάχα για ανταλλαγή απόψεων, «Αυτή η στάση δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματο. Μετά τη λύση, οι δύο πλευρές θα αποδεχθούν ότι το ζήτημα του φυσικού αερίου και άλλα σημαντικά ζητήματα θα διευθύνονται από την ομόσπονδη κυβέρνηση». Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει μορατόριουμ αυτήν τη στιγμή στο ζήτημα του φυσικού αερίου.
Η ε/κ πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την πρόταση της ε/κ πλευράς περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στο ιστορικό υπόβαθρο της όλης συζήτησης και δήλωσε ότι «η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να την συζητήσει με βάση τις προηγούμενες συγκλίσεις (Κοινό Ανακοινωθέν, Πλαίσιο Γκουτέρες)».
Τα νέα ΜΟΕ
Σε ό,τι αφορά τα νέα ΜΟΕ, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε προτάσεις που αφορούν τις ασφάλειες των οχημάτων, τη δημιουργία μιας επιτροπής για τον αθλητισμό, τη λειτουργία της ad hoc επιτροπής για την Ε.Ε., την ευκολότερη πρόσβαση των τουριστών στα Κατεχόμενα μέσω του αεροδρομίου της Λάρνακας με αντάλλαγμα την ευνοϊκότερη φορολόγηση ε/κ εμπορευμάτων στα Κατεχόμενα, το καθεστώς κοινωνικής ασφάλισης-εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις βρετανικές βάσεις.