ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Τεράστιας σημασίας τα ζητήματα προώθησης της ισότητας ανδρών-γυναικών

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση πως, ο δυναμισμός που διακρίνει τις γυναίκες, τους επιτρέπει να υπηρετούν με επιτυχία τους πολλαπλούς ρόλους και υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν

ΚΥΠΕ

Η Κυβέρνηση προσδίδει τεράστια σημασία στα ζητήματα προώθησης της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και εστιάζει τις προσπάθειές της στη χάραξη και εφαρμογή οριζόντιων πολιτικών ισότητας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του την Τρίτη το απόγευμα στην Γενική Εκλογική Συνέλευση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ), στην Λευκωσία.

Στον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση πως, ο δυναμισμός που διακρίνει τις γυναίκες, τους επιτρέπει να υπηρετούν με επιτυχία τους πολλαπλούς ρόλους και υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

«Τα επιτεύγματα και η εν γένει επιτυχημένη δραστηριοποίηση των γυναικών στο ιδιωτικό και δημόσιο βίο, επέβαλαν τον σεβασμό, την αναγνώριση και αξιοποίηση των ικανοτήτων τους», ανέφερε και πρόσθεσε πως «είναι αυτός ο σεβασμός που συνειδητά με οδήγησε κατά τον σχηματισμό της Κυβέρνησής μου και της πρώτης αλλά ιδιαίτερα της δεύτερης, να αξιοποιήσω σε καίρια πόστα και θέσεις ευθύνης σημαντικό αριθμό γυναικών, μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είπε ακόμη ότι σήμερα 50% των Επιτρόπων της Δημοκρατίας είναι γυναίκες, ενώ την ίδια στιγμή έχει αυξηθεί σημαντικά η παρουσία γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών αφού υπερβαίνουν πλέον το 35%.

Σημείωσε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο συμμετέχουν πέντε καταξιωμένες γυναίκες, ενώ για πρώτη φορά έχει εκλεγεί μια νέα γυναίκα ως Πρόεδρος της Βουλής.

Κάνοντας μια συνοπτική αναφορά στο πόσα έχει πετύχει η Κυβέρνηση όσον αφορά την εργασία και ιδιαίτερα τη μείωση του χάσματος αμοιβών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σύμφωνα με τα τελευταία και αναθεωρημένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2019, το ποσοστό του χάσματος αμοιβών βρίσκεται στο 10,1%, σε σχέση με 14,1% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι «η θετική αυτή εξέλιξη κατατάσσει την Κύπρο στην 7η καλύτερη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη με σημαντική άνοδο κατά τα τελευταία χρόνια, αφού πετύχαμε σημαντική μείωση του χάσματος, από 15,6% το 2012 όταν αναλαμβάναμε την εξουσία, στο 10,1%».

Ανέφερε επίσης ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2019-2023, το οποίο καταρτίστηκε μετά από έρευνα και μελέτη από την παρούσα Κυβέρνηση, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην αποδόμηση των στερεοτυπικών αντιλήψεων και του σεξισμού σε συνδυασμό με τη σύζευξη οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Είπε ακόμη ότι από το 2017 μέχρι και σήμερα, η παρούσα Κυβέρνηση έχει αυξήσει τις χορηγίες που δίνονται σε γυναικείες οργανώσεις με σκοπό τη διοργάνωση δράσεων προς αυτή κατεύθυνση, κατά 52%.

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό τομέα, της εργασιακής νομοθεσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχουν ψηφιστεί σημαντικά νομοθετήματα, που ενισχύουν το ρόλο των γυναικών στη σφαίρα της οικογένειας, της εργασίας και της κοινωνίας ευρύτερα και παράλληλα, έχουν καταρτισθεί σημαντικές νομοθεσίες στον τομέα πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας, οι οποίες ισχυροποιούν το υφιστάμενο πλέγμα προστασίας των γυναικών θυμάτων βίας και κακοποίησης.

«Η παρούσα κυβέρνηση μέσα από τις πολιτικές και δράσεις της στέλνει το μήνυμα για επίδειξη μηδενικής ανοχής σε σεξιστικές και παρόμοιου είδους συμπεριφορές που πλήττουν και υποβαθμίζουν τη γυναικεία υπόσταση», υπογράμμισε.

Για αυτό και το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως είπε, «πολύ πρόσφατα, αποφάσισε τη σύσταση του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, κάτω από τον οποίο αναμένεται να προωθηθούν ουσιαστικές δράσεις για αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών».

Οι νομοθεσίες αυτές, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, συμπληρώνονται από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και προγραμμάτων που αφορούν τη συμφιλίωση μεταξύ οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, την κατάρτιση και επανένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε ότι πάγια πεποίθηση του ΚΕΒΕ είναι πως η γυναικεία επιχειρηματικότητα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη, την καινοτομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Μέσα στο πέρασμα του χρόνου, η γυναίκα απέδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί και να διαχειριστεί διαφορετικούς και πολύπλοκους ρόλους όπως, εκτός από μητέρα και σύζυγος να είναι εργαζόμενη, κατέχοντας σημαντικές θέσεις, αλλά και επιτυχημένη επιχειρηματίας και επαγγελματίας», τόνισε.

Ανέφερε ότι το ΚΕΒΕ σε συνεργασία με την ΚΟΓΕΕ στηρίζει και προωθεί συστηματικά την γυναικεία επιχειρηματικότητα με διάφορους τρόπους, όπως εξάλλου πράττει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που αποδίδει το ΚΕΒΕ στα θέματα της γυναικείας επιχειρηματικότητας αλλά και της συμμετοχής των γυναικών επιχειρηματιών στα κέντρα λήψης αποφάσεων αποτελεί το γεγονός, σύμφωνα με τον κ. Αγκαστινιώτης, ότι «αξιωματούχοι της ΚΟΓΕΕ αλλά και της κάθε τοπικής ΟΓΕΕ συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια του ΚΕΒΕ και των Τοπικών Επιμελητηρίων συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διαμόρφωση των θέσεων και της πολιτικής των Επιμελητηρίων», ενώ παράλληλα δύο στελέχη του ΚΕΒΕ κατέχουν θέσεις στο συμβούλιο της ΚΟΓΕΕ και των τοπικών Οργανώσεων.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελεστεί τα τελευταία χρόνια, ακόμα υπάρχουν προκαταλήψεις και στερεότυπα για το ρόλο της γυναίκας καθώς και ανισότητα στις αμοιβές.

«Δυστυχώς, η πανδημία δυσχέρανε το ρόλο της γυναίκας και τώρα όσο ποτέ, οι φορείς και το κράτος πρέπει να εργαστούν στενά για την καταπολέμηση τους αφού αυτό θα έχει πολύ ευεργετικές επιπτώσεις τόσο για την οικονομία του τόπου όσο και ευρύτερα για το κοινωνικό σύνολο», είπε.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ διαβεβαίωσε ότι το Επιμελητήριο θα συνεχίσει την στενή του συνεργασία με τη ΚΟΓΕΕ και «δηλώνει έτοιμο να στηρίξει κάθε νέα πρωτοβουλία και δράση της».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου αναφέρθηκε σε τρεις προκλήσεις που έχει τόσο στην Κύπρο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη η αναγνώριση της γυναίκας ως ισάξιας επιχειρηματία που είναι αυτές της ίσης μεταχείρισης και αναγνώρισης γενικά στο χώρο εργασίας, της προώθησης στα ανώτερα Διευθυντικά στρώματα διοίκησης και της καταξίωση και εκτίμησης ως ικανή για δημιουργία και επιτυχία σε παντός είδους start-ups ή νέες εταιρείες.

«Έχουμε πετύχει πολλά κι έχουμε προοδεύσει σημαντικά, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος και περιθώριο βελτίωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά την θέση των γυναικών στις ανώτερες διοικητικές θέσεις, όπου οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι υστερούμε και υπάρχει ακόμα έργο να επιτελεστεί», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι αν ανασκοπήσει κανείς τις πλείστες ιδιωτικές εταιρείες, οργανισμούς και Συνδέσμους στον τόπο, «δύσκολα θα ξεπεράσουν το 10% οι γυναίκες Προέδροι και Ανώτεροι Διευθυντές».

Αυτό παρόλο που σε παγκόσμιο επίπεδο όλες οι ενδείξεις και μελέτες δείχνουν ότι οι Γυναίκες Διευθύνουσες Σύμβουλοι επιδεικνύουν ακεραιότητα και ανώτερες αξίες, είναι πιο ευαίσθητες στις ευθύνες και υποχρεώσεις τους, παίρνουν δύσκολες αλλά ταυτόχρονα σώφρονες αποφάσεις και είναι πιο δεκτικές σε απόψεις και έχουν καλύτερα επίπεδα επικοινωνίας, πρόσθεσε.

Ο κ. Αντωνίου διαβεβαίωσε ότι η ΟΕΒ θα είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης, καθώς πρέπει να αναγνωρίσουμε, όπως σημείωσε, «ότι χωρίς την συμβολή των γυναικών δεν μπορεί να υπάρξει υγιής οικονομία αλλά ούτε και λειτουργικές κοινωνικο-οικονομικές δομές».

Ανέφερε ότι η ΚΟΓΕΕ μέσω των διαχρονικών προσπαθειών και εκστρατειών της όπως η «Ίση Αμοιβή», έχει επιδείξει την τόλμη να διεκδικεί το δικαίωμα της γυναίκας για ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς διακρίσεις, αλλά που προωθεί τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία, την εκπαίδευση, την αμοιβή και την προοπτική επαγγελματικής σταδιοδρομίας και ανέλιξης.

Ανέφερε επίσης ότι η ΟΕΒ ήταν η πρώτη Οργάνωση στην Κύπρο που εξέδωσε Κώδικα πρακτικής για την Αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία ήδη από τον Μάη του 2004, με σκοπό την εμπέδωση βασικών κοινωνικών αξιών και νομικών υποχρεώσεων.

Είπε ακόμη ότι η ΟΕΒ, με δική της πρωτοβουλία, συνέβαλε ενεργά στη δημιουργία και ανάπτυξη προτύπου πιστοποίησης επιχειρήσεων οι οποίες εφαρμόζουν πολιτικές που διασφαλίζουν στο προσωπικό τους συνθήκες ισότητας των φύλων, το οποίο υλοποίει μέχρι και σήμερα το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας.

Επίσης, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι ΚΟΓΕΕ και ΟΕΒ εγκαινίασαν μαζί από το 2017 τον θεσμό των βραβείων Γυναικείας Αριστείας «Εριφύλη», τα οποία λόγω των δυσχερειών της πανδημίας έχουν διακοπεί αλλά θα επανέλθουν σύντομα με αναβαθμισμένο ενθουσιασμό.

Η Πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ Μαίρη Παπαδοπούλου είπε ότι «αντιμετωπίσαμε προβλήματα και προκλήσεις που σήμερα μεταβάλλονται ιλιγγιωδώς σε ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς και πρόσθεσε ότι η ΚΟΓΕΕ ανέλαβε την προώθηση προγράμματος δράσης, γνωρίζοντας «από την αρχή ότι θα πρέπει να κάνουμε την επανάσταση για τα αυτονόητα», όπως είναι μεταξύ άλλων για ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, για ισότητα ευκαιριών και για εξάλειψη στερεοτύπων και προκαταλήψεων, «για όλα εκείνα που κρατούν την γυναίκα στο περιθώριο».

Στην συνέχεια η Πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ αναφέρθηκε στις δράσεις και στις εκστρατείες διαφώτισης που ανέλαβε η Ομοσπονδία, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «η ψαλίδα καλά κρατεί».

«Όσο θα κρατεί θα συνεχίσουμε με το ίδιο πείσμα και την ίδια δέσμευση», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση