ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι 3 πυλώνες για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ - Αντίδραση από Τουρκία

Ο κύριος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε το αποκλειστικό δημοσίευμα της «Κ», τονίζοντας ότι υπάρχει συζήτηση σε εξέλιξη με τις ΗΠΑ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συζητούμε με τις ΗΠΑ σε τρία επίπεδα που προσφέρει η ιδιότητα του κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, για το πώς μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες, έτσι ώστε όταν όλα είναι στη θέση τους, η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να γίνει κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε μια άλλη εξέλιξη πηγές από το τουρκικό ΥΠΑΜ σχολιάζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανέφεραν ότι είναι, «απαράδεκτη εξέλιξη που θα διαταράξει τη λεπτή ισορροπία στο Κυπριακό». 

«Όσο πιο λίγα λέμε για αυτό το θέμα τόσο πιο κοντά είμαστε στον στόχο»

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή για τον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024, στην Κρατική Έκθεση, και κληθείς να δώσει «ξεκάθαρη απάντηση» αν η Κυπριακή Κυβέρνηση προτίθεται να υποβάλει αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «εντελώς ξεκάθαρη (απάντηση).

Τι είχε γράψει η «Κ» σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ» ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε τη στρατηγική επιλογή αλλά και τις θεωρητικές και πρακτικές πτυχές του σχεδίου του για μια ενδεχόμενη μελλοντική ένταξη της Κυπριακής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ στον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Πρώτον, τη δυνατότητα να μπορεί να προμηθεύεται αμυντικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ, κάτι που για να καταστεί εφικτό προϋποθέτει τη μετατροπή της ετήσιας ανανέωσης της άρσης του εμπάργκο όπλων σε τουλάχιστον τριετή ή πενταετή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο δεσμεύθηκε ότι θα προχωρούσε στις κατάλληλες συνεννοήσεις με το Κογκρέσο για την ικανοποίηση αυτού του «λογικού», όπως χαρακτηρίστηκε, αιτήματος. Τονίζεται ότι για να συμβεί αυτό, απαιτείται αλλαγή της υφισταμένης νομοθεσίας και ήδη εκκρεμεί η σχετική τροπολογία του γερουσιαστή Κόρι Μπούκερ, η οποία δεν αποκλείεται να ενταχθεί στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ έως το τέλος του έτους.

Δεύτερο αίτημα που πρέπει να ικανοποιηθεί από την πλευρά των ΗΠΑ βάσει του κυπριακού σχεδιασμού, είναι η περαιτέρω ουσιαστική αναβάθμιση στον τομέα της κοινής εκπαίδευσης μελών της κυπριακής Εθνικής Φρουράς σε στρατιωτικές ακαδημίες των ΗΠΑ. Η δυνατότητα αυτή επισημοποιήθηκε μόλις πρόσφατα και αφορά σε δύο από τις πέντε σχολές των ΗΠΑ που προσφέρουν στρατιωτικά προγράμματα τετραετούς φοίτησης. Η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί απολύτως απαραίτητη την αύξηση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων και η αμερικανική πλευρά αντιμετωπίζει θετικά και αυτό το αίτημα.

Τρίτος στόχος είναι η καθοριστική συνεισφορά των ΗΠΑ στον σταδιακό εκσυγχρονισμό των αμυντικών δυνατοτήτων και των στρατιωτικών δυνάμεων, εγκαταστάσεων και μέσων της Κύπρου στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Ηδη η Κύπρος έχει αποδείξει ότι μπορεί να καταστεί μακροπρόθεσμα απολύτως αναγκαία με τις συνολικές υποδομές που διαθέτει, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στις οποίες εξυπηρετούνται ήδη αμερικανικές δυνάμεις, σε βαθμό που έχει εντυπωσιάσει την Ουάσιγκτον. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται έως το τέλος του χρόνου να υπάρξουν εξελίξεις σχετικές με την παραχώρηση στην Κύπρο δωρεάν αμυντικού εξοπλισμού, όσο και παροχή υλικού μέσω προγραμμάτων διεθνών πωλήσεων.

Ειδικότερα για τη Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, οι ΗΠΑ θα ενδιαφέρονταν για μόνιμη στρατιωτική παρουσία των δυνάμεών τους, κάτι το οποίο όμως δεν είναι εφικτό έως σήμερα για καθαρά πρακτικούς χωροταξικούς λόγους, καθώς εκεί σταθμεύουν και δυνάμεις από άλλες χώρες. Για να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Λευκωσία, φαίνεται να επιδιώκει την οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ για την επέκταση της συγκεκριμένης βάσης, η οποία εν συνέχεια θα μπορούσε να διαμορφωθεί κατά τα αμερικανικά πρότυπα και να φιλοξενήσει σε μόνιμη βάση προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αναβάθμιση εξοπλιστικών

«Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ λόγω των ενστάσεων της Τουρκίας, αποτρέπει την Εθνική Φρουρά από πολλές ευκαιρίες είτε αναβάθμισης είτε απόκτησης στρατιωτικού εξοπλισμού», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τονίζοντας ότι «Και ακριβώς επειδή δεν θέλουμε την Εθνική Φρουρά να χάνει αυτές τις ευκαιρίες, συζητούμε με τις ΗΠΑ - και χαίρομαι για τη θετική ανταπόκριση - σε τρία επίπεδα που προσφέρει η ιδιότητα του κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, για το πώς μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες, έτσι ώστε όταν όλα είναι στη θέση τους, η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να γίνει κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι για μας ύψιστης σημασίας και έτσι αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία, τόσο προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ όσο και προς την ΕΕ, όπου υπάρχουν αρκετά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας στα οποία συμμετέχουμε για να πετύχουμε αυτό τον στόχο».

Σε συνέχεια τον δηλώσεων του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, «την ίδια στιγμή έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που συνοψίζεται στη γεωγραφική μας θέση, σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας. Άρα, για τις υποδομές που έχουμε, είτε η ναυτική βάση είτε η αεροπορική βάση, έχει ήδη ληφθεί απόφαση για ενίσχυση και αναβάθμιση τους και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για τη ναυτική βάση με την ΕΕ, για την αεροπορική βάση με τις ΗΠΑ. Αυτό πράττουμε πολύ συγκεκριμένα. Προς αυτή την κατεύθυνση βλέπουμε μια πολύ θετική ανταπόκριση και από τις ΗΠΑ, οφείλω να το αναγνωρίσω, βλέπετε όλα όσα γίνονται. Σύντομα θα ακούσετε και άλλες σημαντικότατες εξελίξεις που αφορούν τον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας και όχι μόνο και που θα ενισχύουν την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όσο πιο λίγα λέμε τόσο πιο κοντά είμαστε στον στόχο

Ερωτηθείς πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν υποβολή της αίτησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όσο πιο λίγα λέμε για αυτό το θέμα τόσο πιο κοντά είμαστε στον στόχο».

Αντιδράσεις στην Τουρκία

«Απαράδεκτη εξέλιξη που θα διαταράξει τη λεπτή ισορροπία στο Κυπριακό», χαρακτηρίζουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, το ενδεχόμενο σχέδιο μελλοντικής ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, πτυχές του οποίου παρουσίασε η «Κ» τις προηγούμενες ημέρες.

Η τουρκική πλευρά σημειώνει πως «οι αποφάσεις επέκτασης της συμμαχίας λαμβάνονται ομόφωνα» και υποστηρίζει ότι «αυτές οι διαδικασίες πρέπει να πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας».

Πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ αναφέρουν επίσης ότι «επί του παρόντος, η “ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου” (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) δεν έχει καταθέσει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά ακόμη και οι προσπάθειες αποτελούν μια απαράδεκτη εξέλιξη για την Τουρκία». Ενώ καταλήγουν επισημαίνοντας πως μια τέτοια πρωτοβουλία «θα διαταράξει τη λεπτή ισορροπία στο Κυπριακό και θα επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματευτικές διαδικασίες για λύση».

Αντωνίου: Eιδική σχέση με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ

Δεν έχει μιλήσει κανείς για αίτηση ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, τονίζοντας παράλληλα ότι «εκείνο το οποίο συζητούμε είναι να έχουμε μία ειδική σχέση με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ».

Σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο κ. Αντωνίου είπε ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση γίνεται σε τρεις πυλώνες, το πρώτο είναι το θέμα των εξοπλισμών, το δεύτερο είναι το ζήτημα της εκπαίδευσης στελεχών της Εθνικής Φρουράς και το τρίτο το ζήτημα των υποδομών. Συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «αυτά τα τρία ζητήματα τα βλέπουμε ολιστικά μέσα από μία ειδική σχέση που θέλουμε να έχουμε με χώρες του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ», επισημαίνοντας ότι «αυτός είναι ο σχεδιασμός μας, δεν υπάρχει ώριμο πολιτικό περιβάλλον που να μας επιτρέπει να έχουμε αξιώσεις για να καταστεί η χώρα μας πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε είναι ζήτημα αυτή τη στιγμή για μας προτεραιότητα». Βασική προτεραιότητα όπως είπε ο κ. Αντωνίου είναι η επίλυση του Κυπριακού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση