ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος για κυρώσεις: Λάβαμε τα πρώτα στοιχεία από ΗΠΑ

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι ήδη το πρώτο πακέτο παραπέμφθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα

ΚΥΠΕ

Οι κυπριακές αρχές έχουν λάβει το πρώτο πακέτο πληροφοριών από τις ΗΠΑ αναφορικά με φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλήφθηκαν στη λίστα αμερικανικών κυρώσεων, ενώ αναμένονται και άλλα δύο πακέτα το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως ήδη το πρώτο πακέτο παραπέμφθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα.

Μιλώντας στο 13ο Nicosia Economic Congress, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα σήμερα το πρωί από την Stockwatch, είπε πως «χθες λάβαμε τις πρώτες πληροφορίες από πλευράς ΗΠΑ, το πρώτο πακέτο πληροφοριών, θα ακολουθήσουν ακόμη δύο το επόμενο διάστημα».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως ήδη σήμερα το πρωί έχει μιλήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα, για το θέμα και σημείωσε πως «θα του αποσταλούν σήμερα όλες οι πληροφορίες που λάβαμε χθες έτσι ώστε να αρχίσει η σχετική επεξεργασία από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας, αναμένοντας και τα άλλα δύο πακέτα πληροφοριών από τις ΗΠΑ».

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε εκ νέου πως ο ίδιος θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντική τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας και του ονόματος της Κύπρου ως επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου, ιδιαίτερα μετά και τις πρόσφατες κυρώσεις που υποβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σε Κύπριους παροχείς υπηρεσιών, «ένας στόχος που, επαναλαμβάνω, αποτελεί στόχο ύψιστης σημασίας».

Απευθυνόμενος στους συνέδρους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως «είναι επιτακτική ανάγκη να προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο θέμα με την κατάλληλη σοβαρότητα, να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμαυρώνει το όνομα της χώρας και είμαι βέβαιος ότι εσείς που είσαστε η οικονομία του τόπου μας, αντιλαμβάνεστε και συμμερίζεστε την ανάγκην αν τελειώνουμε με αυτό το θέμα και να προχωρήσουμε στη νέα εποχή».

Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι μετά την κρίση του κορωνοϊού η οικονομία της Κύπρου επέδειξε ανθεκτικότητα και γνώρισε μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Η θετική αυτή τάση συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, παρά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον με αφορμή την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ειδικότερα, είπε, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν παρουσίασε αύξηση 5,6% το 2022 σε πραγματικούς όρους, μετά από σημαντική επέκταση 6,6% το 2021.

«Τομείς, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, τα καταλύματα και οι υπηρεσίες εστίασης επέδειξαν αξιοσημείωτη ανάπτυξη, παράλληλα με τον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Επιπλέον, η αγορά εργασίας έχει επιδείξει βελτίωση, με το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται στο 6,8% το 2022, έναντι 7,5% το 2021. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, αποτελεί απόδειξη και της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Είπε ότι με βάση τις μακροοικονομικές προβλέψεις της Κυβέρνησης, η ανάπτυξη το 2023 αναμένεται να συνεχίσει να κινείται σε θετική τροχιά, αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό της τάξης περίπου του 2,8%. Επιπλέον, παρά τους κινδύνους που σχετίζονται με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί σε περίπου 3,2% το 2023, έναντι 8,1% το 2022.

Είμαστε πεπεισμένοι, συνέχισε, ότι μέσα από την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, θα ενθαρρύνουμε την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων, την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος και τη δημιουργία μιας υποστηρικτικής υποδομής που θα ενισχύσει τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Ήδη, είπε, είμαστε σε επαφή με κάποιες χώρες, σε προχωρημένες διαβουλεύσεις και αναμένουμε εντός του 2023 να δούμε κάποιες σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας.

«Με τις πολιτικές μας σχέσεις, από τη μια με τις χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, όπως επίσης την Ινδία και την Ιαπωνία, αλλά και μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής μας πλέον σχέσης με τις ΗΠΑ, και αξιοποιώντας αυτές τις εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις, θα έχουμε και το επόμενο διάστημα κάποιες σημαντικές επενδύσεις να ανακοινώσουμε», τόνισε.

Μίλησε για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο περιλαμβάνει τις βασικές εθνικές πολιτικές για βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και είπε ότι «όταν μιλάμε για την οικονομία μιας χώρας, τον σχεδιασμό, το όραμα για το μέλλον της οικονομίας, αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από τους εκλογικούς κύκλους».

«Άρα, κτίζουμε σε αυτά που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και είμαστε εδώ κτίζοντας πάνω σε όλα αυτά για να βελτιώσουμε τις αδυναμίες που έχουμε διαπιστώσει που προέκυψαν μέσα σε αυτή την πορεία και να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές για τη χώρα μας».

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είπε, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, περιλαμβάνει διαφοροποίηση της οικονομίας,  περιορισμό του υπερβολικού δανεισμού από τον ιδιωτικό τομέα,  διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα και επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο εντός όσο και εκτός του τραπεζικού τομέα.

«Είναι ζωτικής σημασίας τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν εγκαίρως και αποτελεσματικά, έτσι ώστε να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στους εν λόγω τομείς και να διορθωθούν με βιώσιμες ενέργειες τα αδύναμα, τα τρωτά σημεία της οικονομίας μας», είπε.

Το Σχέδιο, ανέφερε ο Πρόεδρος, μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη, και συγκεκριμένα, σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ της Κύπρου κατά περίπου 3% βραχυπρόθεσμα και περίπου 7% μεσοπρόθεσμα μέχρι το 2026, σε σύγκριση με το βασικό σενάριο ανάπτυξης χωρίς την εφαρμογή του. Αναμένεται, την ίδια στιγμή, να αυξήσει σημαντικά την απασχόληση, περισσότερο από 2,5%, όπου αυτό μεταφράζεται σε περίπου 11.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας για την περίοδο 2021-2026 και περίπου 6% μακροπρόθεσμα.

Είπε ότι προσβλέπει σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τα κοινοβουλευτικά κόμματα ώστε να αποτραπεί η οποιαδήποτε απώλεια πολύτιμων ευρωπαϊκών πόρων. 

Επεσήμανε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, βρίσκεται σε απόλυτη σύζευξη με τη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κύπρου. Το «Όραμα 2035» που στην ουσία είναι ο  οδικός χάρτης που διατυπώνει τις προσδοκίες, τις αξίες και τους στόχους μας για την επόμενη δεκαετία, αποσκοπεί να καταστήσει την Κύπρο ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται κάποιος.

Εκανε αναφορά στην σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, της πράσινης μετάβασης και είπε ότι στην Κύπρο, οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη αισθητές, και πρόσθεσε ότι  το Υπουργείο Οικονομικών έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου για την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην κυπριακή οικονομία με στόχος μας είναι η συνέχιση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις βιώσιμες μεταφορές και την ενεργειακή απόδοση.

Επιπρόσθετα, είπε ότι πρόθεση είναι να ευθυγραμμίσουμε τη φορολογική μας πολιτική με τους στόχους που περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ειδικά στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προώθησης της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, ενώ μίλησε για την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση και στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.

Ο Πρόεδρος είπε ότι σημαντική προτεραιότητα αποτελεί και η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και σημείωσε ότι η λειτουργία του κεντρικού Γραφείου Μεταφοράς Γνώσης θα διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και τεχνολογιών, συνδέοντας τους ερευνητές με τις επιχειρήσεις και άλλους δυνητικούς χρήστες των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Επιπλέον, μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που προωθείται, αφορά τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης, κάτι που προβλέπεται μέσα από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με σκοπό την προώθηση της χρηματοδότησης και των ευκαιριών που θα απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις στην Κύπρο, κατά τρόπο που να συνάδει με τις πρακτικές που υιοθετούνται σε άλλα ανεπτυγμένα κράτη, ειδικότερα σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το σημαντικότερό μας πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινό μας δυναμικό και πρόσθεσε ότι σκοπεύουμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης με έμφαση στην προώθηση της δια βίου μάθησης.

«Η ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών, η παρακολούθηση και ο προσανατολισμός των αποφοίτων, καθώς και η ίδρυση σύγχρονων σχολείων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, θα αντιμετωπίσουν τις αναντιστοιχίες μεταξύ της εκπαίδευσης και των αναγκών της οικονομίας μας και της αγοράς εργασίας. Βασικός στόχος, δηλαδή, αποτελεί η σύνδεση της παιδείας μας με την οικονομία του τόπου».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι υπό το φως και των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων, στόχος είναι η στοχευμένη οικονομική βοήθεια προς τις ευάλωτες ομάδες, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική σύνεση και πειθαρχία, στοιχείο απαραίτητο για να μπορείς να αναπτύσσεις και κοινωνική πολιτική.

Ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, που πρόσφατα λήφθηκε η απόφαση για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη ανάγκης καθώς και την παράταση ορισμένων μέτρων ευρείας βάσης.

«Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τη στήριξη των κτηνοτροφικών μονάδων, τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση