ΚΥΠΕ
Τους άξονες πολιτικής στον τομέα του περιβάλλοντος παρέθεσε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, τονίζοντας πως όραμα του είναι όπως η αειφορία, η περιβαλλοντική δικαιοσύνη και η πράσινη μετάβαση διατρέχουν οριζόντια την οικονομία, την ανάπτυξη, την υγεία, την παιδεία και την κοινωνία, ώστε να γίνουν τελικά σύμφυτες με την ίδια τη χώρα.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ο κ. Μαυρογιάννης είπε αρχικά πως η οικονομική μεγέθυνση δεν είναι ανάπτυξη, αν δεν είναι αειφόρα και πρόσθεσε πως οραματίζεται τη δημιουργία θεσμών και συστημάτων σχεδιασμού και ελέγχου, που θα εγγυώνται τη μακροπρόθεσμη προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την κατάλληλη και ολοκληρωμένη διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων, όπως και την ένταξη της κυκλικής οικονομίας στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός του θα περιλαμβάνουν, πρώτον τη δημιουργία Υφυπουργείο Πράσινης Μετάβασης και Αειφορίας, το οποίο θα συγκεντρώσει όλες τις υπηρεσίες και τους τομείς συναφείς με τα ζητήματα περιβάλλοντος, όπως τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης.
Δεύτερο, θα προχωρήσει στην εκπόνηση και υλοποίηση ενός καθολικού «Σχεδίου Νήσου», για τη δημιουργία ενός σωστού πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού για ολόκληρο τον τόπο με στόχο τη διαχείριση της άναρχης ανάπτυξης, της αποτροπής της δόμησης σε προστατευόμενες περιοχές, την απαγόρευση της λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων δίπλα από οικιστικές ζώνες, τον καθορισμό ζωνών βαριάς βιομηχανίας με βάση γεωμορφολογικών και αιολικών παραμέτρων.
Τρίτο, είπε, θα αναθεωρήσει το νομικό πλαίσιο που διέπει τις εργασίες του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων, του Πολεοδομικού Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου όσον αφορά την παραχώρηση πολεοδομικών αδειών κατά παρέκκλιση έτσι ώστε η έννοια του Δημοσίου Συμφέροντος να καθοριστεί με αυστηρά νομοθετικά κριτήρια.
Επίσης, θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης και πίνακα ελέγχου για τη δημιουργία Κλιματικά Ουδέτερων Δήμων και Κοινοτήτων, ενώ θα αναθεωρήσει την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Κύπρο, με κύριους άξονες δράσης την Γεωργία, τα Δάση, το Νερό, την Βιοποικιλότητα, την Αλιεία, το Έδαφος, τις Παράκτιες Περιοχές, την Υγεία, τις Πλημμύρες, τον Τουρισμό, την Ενέργεια, τις Μεταφορές, το Δομημένο Περιβάλλον και τις Υποδομές.
Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ακόμη πως κατά τη διακυβέρνηση του θα ενισχύσει τις δομές επιθεώρησης και επιβολής περιβαλλοντικού νομικού πλαισίου σε κάθε αρμόδιο τμήμα και θα δημιουργήσει μονάδα περιβαλλοντικής προστασίας στην Νομική Υπηρεσία.
Θα δοθεί, πρόσθεσε, ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή των εκπονημένων Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), με κύριο γνώμονα την προώθηση των υποδομών που βοηθούν στην επιλογή εναλλακτικών μέσων διακίνησης και των Μέσων Μαζικής Συγκοινωνίας. Προτεραιότητα, σημείωσε, θα δοθεί στην ολοκλήρωση των δικτύων πεζοδρομίων, πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων και λεωφορειολωρίδων.
Όσον αφορά τον Ακάμα, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως ο σχεδιασμός θα συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινότητες της περιοχής και θα προτείνει έργα ανάδειξης της παραδοσιακής, πολιτιστικής και φυσικής ιδιαιτερότητας και ομορφιάς τους, τα οποία θα συνδέονται με τη δημιουργία πράσινων, ποιοτικών μόνιμων θέσεων εργασίας, για να ενθαρρυνθεί η παραμονή και δραστηριοποίηση των κατοίκων και ειδικά των νέων στις κοινότητες αυτές. Σημείωσε πως θα συστήσει, για καλύτερο συντονισμό, διαχειριστική επιτροπή με στόχο την οριστική επίλυση του ζητήματος, που θα συμπεριλαμβάνει λύσεις όπως ανταλλαγή γης, μεταφορά αναπτυξιακών δικαιωμάτων και απαλλοτριώσεις.
Ο υποψήφιος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη πως θα προχωρήσει στον άμεσο σχεδιασμό ολοκληρωμένων συστημάτων συλλογής και διαλογής αποβλήτων σε αστικές και αγροτικές περιοχές, προωθώντας την κυκλική οικονομία, με ξεκάθαρο στόχο την ελαχιστοποίηση, τη σωστή διαχείριση και την οικονομική αξιοποίηση των αποβλήτων. Για την προστασία των ακτών, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως θα καταθέσει νομοσχέδιο για την επικύρωση του Έβδομου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών της Μεσογείου.
Για τα ζώα, θα προχωρήσει στη δημιουργία δομών εντός του Υφυπουργείου ώστε να ελέγχεται και να διασφαλίζεται η σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας για την ευημερία των ζώων, η επίβλεψη ζωολογικών κήπων και καταστημάτων πώλησης κατοικίδιων και η στήριξη των καταφυγίων αδέσποτων ζώων. Επίσης, θα ενισχύσει την Αστυνομία Ζώων και θα εφαρμόσει σχέδιο για στείρωση όλων των αδέσποτων γάτων και σκύλων σε χρονοδιάγραμμα 5 ετών.
Τέλος, για την πάταξη της λαθροθηρίας θα επανασυστήσει, όπως είπε, τον ουλαμό πάταξης της Λαθροθηρίας της Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ) και θα ενισχύσει την Υπηρεσία Θήρας.