ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χριστοδουλίδης για αξιώσεις Τουρκίας: Θα χάναμε το 44% της ΑΟΖ μας

«Η Κύπρος έχει κυριαρχία σε μια θαλάσσια περιοχή σχεδόν 11 φορές μεγαλύτερη από το χερσαίο της έδαφος»

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Οι οριοθετήσεις ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας παράγουν ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία και συνεισφέρουν στην προαγωγή και επικράτηση της ειρήνης όπου αυτή απουσιάζει σημείωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο» που συνδιοργάνωσαν στη Λευκωσία η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ).

«Οι οριοθετήσεις ΑΟΖ προσδίδουν ισχύ και κύρος στα κράτη που οριοθετούν. Είναι αξιοσημείωτο να αναφέρω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα σε μια θαλάσσια περιοχή που είναι σχεδόν 11 φορές το χερσαίο έδαφος της πατρίδας μας» ανέφερε.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η προσδοκία ανακάλυψης υδρογονανθράκων στο υπέδαφος του βυθού των θαλασσών μας, οδήγησε την Κυπριακή Δημοκρατία στη συνομολόγηση συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο το 2003 και με το Ισραήλ το 2010 και στην υπογραφή το 2007 της ακόμα ανεπικύρωτης συμφωνίας από πλευράς Βηρυτού οριοθέτησης με τον Λίβανο.

«Η πρόσφατη συμφωνία, με μεσολάβηση των ΗΠΑ μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για την οριοθέτηση του πλευρικού τους θαλάσσιου συνόρου και για την εκμετάλλευση διασυνοριακού κοιτάσματος, φαίνεται να δημιουργεί δυναμική για νέες οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών στην περιοχή της Λεβαντίνης και την ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Η συμφωνία οριοθέτησης της Κύπρου με το Ισραήλ και η όμοια της συμφωνία με τον Λίβανο, πρέπει τώρα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έφερε η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνομολόγηση συμφωνίας με τη χώρα είναι πρακτικά και πολιτικά πολύ δύσκολη έως αδύνατη, εξηγώντας πως: «αν γίνονταν δεκτές οι αξιώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου στη θάλασσα, η πατρίδα μας θα έχανε προς όφελος της Τουρκίας ποσοστό 44% της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της».

«Η επιθετικά παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας μας οδήγησε τον Μάιο του 2019 στην κατάθεση μονομερώς στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών συντεταγμένων και σχετικού χάρτη για τα εξωτερικά όρια της κυπριακής ΑΟΖ, με τους υπολογισμούς να γίνονται στη βάση της αρχής της Μέσης Γραμμής. Η Κύπρος έχει έτσι καθορίσει τα όρια της δικαιοδοσίας της έναντι της Τουρκίας, όρια που γίνονται σεβαστά από τη διεθνή κοινότητα» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην παρούσα συγκυρία και την ενεργειακή κρίση που περνάει η Ευρώπη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε με έμφαση πως: «η ανάγκη για εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου είναι επιτακτική τόσο για την Κύπρο και τα κράτη της περιοχής. Η ολοκλήρωση των θαλασσίων οριοθετήσεων και η ενεργητική συνέχιση του προγράμματος των υδρογονανθράκων πρέπει να είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας Κυπριακής κυβέρνησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
AOZ  |  Προεδρικές  |  Εκλογές  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023