ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Debate του λαού: Αντάλλαξαν απόψεις Αβέρωφ, Κολοκασίδης και Χριστοφίδης

Δείτε βίντεο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (03/02) το debate του λαού στο οποίο συμμετείχαν οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Γιώργος Κολοκασίδης και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. 

Μια ανάσα πριν από την διεξαγωγή του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών, οι τρεις υποψήφιοι αντάλλαξαν απόψεις σε έναν ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες. 

Υπενθυμίζεται ότι το debate πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Αβέρωφ Νεοφύτου, στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία. 

Διαφθορά

Σε σχέση με τη διαφορά ο κ. Νεοφύτου πρότεινε οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι να εγκρίνονται από τη Βουλή ή από ένα Κολέγιο που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό και να μην διορίζονται απλώς από τον Πρόεδρο. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα της σύγκρουσης συμφέροντος, αφού δεν γίνεται πελάτες του μελλοντικού προέδρου να συναλλάσσονται με υπηρεσίες του κράτους.

Ο κ. Κολοκασίδης ζήτησε από τον κ. Νεοφύτου να πει ένα mea culpa για τη διαφθορά, αφού ήταν ο αρχηγός του κόμματος που συμμετείχε στην Κυβέρνηση για την οποία οι πολίτες σχημάτισαν την εντύπωση ότι ήταν διεφθαρμένη, αλλά και για το ρόλο που είχε στην κομματοκρατία που «μας έφερε εδώ που μας έφερε», δηλαδή, όπως είπε στη «διαφθορά και την κλεπτοκρατία».

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η βάση της διαφθοράς στην Κύπρο είναι η αναξιοκρατία που δημιουργεί μεταξύ άλλων μετριότητα και χαμένες ευκαιρίες. Πρότεινε έναν διαφορετικό τρόπο διορισμού των συμβουλίων των ημικρατικών αλλά και των Επιτροπών Δημόσιας και Εκπαιδευτικής Υπηρεσίες ώστε να διορίζονται προσοντούχοι και να μην υπάρχει ευνοιοκρατία.

Κυπριακό

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι μπορεί η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας να μην είναι ιδανική, ωστόσο είναι η μόνη συμφωνημένη βάση πάνω στην οποία μπορούμε να πετύχουμε τη λύση. Με οποιαδήποτε προσπάθεια να φύγει η ΔΔΟ από το τραπέζι, πρόσθεσε, άθελά μας διευκολύνουμε την Τουρκία να πετύχει τους στόχους της για δύο κράτη και προσάρτηση.

Ο κ. Κολοκασίδης είπε ότι αντιτάσσεται στην πορεία προς την ΔΔΟ και θα αντιταχθεί σε αυτή με δημοκρατικό τρόπο και θα διεκδικήσει τις απόψεις του. Είπε επίσης ότι από το 2013 μέχρι το 2017 ο κόσμος έχει μια πολύ γενική εικόνα για το τι έγινε στο Κυπριακό και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η βάση. Πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά έγγραφα για να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται, αλλά δεν το έπραξε.

Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι κάθε φορά που δεν υπάρχουν συνομιλίες η Τουρκία δημιουργεί και νέα τετελεσμένα. Όσον αφορά το σχέδιο Γκουτέρες, είπε ότι διαφωνούν με την εκ περιτροπής Προεδρία και πιστεύει στο Προεδρικό Συμβούλιο, ενώ επίσης διαφωνεί να μπορεί καθολικά να έχει δικαίωμα στην περιουσία ο χρήστης και να μην μπορούν να επιστρέψουν κάποιοι πρόσφυγες στις περιουσίες τους.

Ο κ. Κολοκασίδης αντέταξε ότι οι συνομιλίες διολισθαίνουν όχι επειδή δεν γίνονται συνομιλίες, αλλά λόγων των δώρων που δίνει κάθε φορά η πλευρά μας για να επαναρχίσουν.

Μετανάστευση

Όσον αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι τα πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι κατεχόμενη και από την παράνομη είσοδο από την πράσινη γραμμή. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα πρέπει να πάψει να είναι ελκυστικός προορισμός και ότι τα επιδόματα που δίνονται στους μετανάστες θα πρέπει να αντιστοιχούν σε ίσης αξίας εργασία.

Ο κ. Κολοκασίδης είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με χώρες προέλευσης των μεταναστών αφού δεν μπορεί να γίνει διευθέτηση με την Τουρκία, ενώ θα πρέπει να δίνονται κουπόνια αντί επιδόματος για να είναι ελεγχόμενο τι παίρνουν οι μετανάστες.

Παιδεία – κράτος πρόνοιας

Ο κ. Νεοφύτου τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης ενός συστήματος παιδείας που θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες με βρεφοκομικούς σταθμούς και ολοήμερα σχολεία, ώστε να δώσει τη δυνατότητα στη μητέρα να εργάζεται.

Ο κ. Κολοκασίδης είπε ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η νέα οικογένεια και να δοθούν κίνητρα στην επιχειρηματικότητα των νέων για να παραμείνουν στην Κύπρο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για εγκατάσταση οικογενειών και στις αγροτικές περιοχές. Τόνισε την ανάγκη της αξιοκρατία ώστε να ενθαρρυνθούν οι νέοι άνθρωποι να επιστρέψουν στην Κύπρο. Όσον αφορά το σχολείο ανέφερε ότι θα πρέπει να εξυπηρετεί ένα διττό σκοπό, από τη μια να παρέχει χρήσιμες δεξιότητες και από την άλλη να ενισχύει ένα κοινό κορμό σκέψης, τις κοινές παραστάσεις και τις αξίες.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το μοντέλο που ο ίδιος προτείνει είναι το κράτος προνοίας των σκανδιναβικών χωρών, όπου το 30% των εισφορών των φορολογουμένων συντηρεί ένα σύστημα για δημιουργία υποδομών που καταπολεμά παράλληλα και την ανεργία. Πρότεινε παράλληλα τη δημιουργία βρεφοκομικών σταθμών στους χώρους εργασίας και δημιουργία μικρών σχολείων της γειτονιάς.

Παράλληλα ο κ. Νεοφύτου είπε ότι οι σπουδές θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και να είναι σε συγκεκριμένους τομείς όπως αυτούς της τεχνολογίας.

Απαντώντας ο κ. Χριστοφίδης αντέτεινε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που τα διάφορα ρεύματα της επιστήμης μπορούν να παράγουν καινοτομία μαζί. Είναι η εποχή, όπως είπε, της μεγάλης συνάντησης των επιστημών. Όσον αφορά τα σχολεία τάχθηκε, υπέρ της μείωσης των μαθημάτων όχι της ύλης, αλλά και υπέρ της δημιουργίας σύγχρονων υποδομών που θα επιτρέψουν στο Ολοήμερο σχολείο να λειτουργήσει σωστά.

Ο κ. Κολοκασίδης είπε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει γεφύρωση της ακαδημίας με την επιχειρηματικότητας.

Συνδικαλισμός

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε κάποιες τομές, παρά τις αντιρρήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ως Υπουργός Συγκοινωνιών συγκρούστηκε με τα συνδικάτα για τα αεροδρόμια, που τελικά ιδιωτικοποιήθηκαν και λειτουργούν σήμερα ως σύγχρονα αεροδρόμια, αλλά και για το θέμα της παραχώρησης των ΜΟΤ στον ιδιωτικό τομέα. Ο κοινωνικός διάλογος, πρόσθεσε, είναι απαραίτητος αλλά δεν προϋποθέτει ότι πρέπει να συμφωνήσουν όλοι για να παρθεί απόφαση, διαφορετικά αυτή μπορεί να μην ληφθεί ποτέ. 

Ο κ. Κολοκασίδης είπε ότι ορισμένες φορές ο συνδικαλισμός κάνει κατάχρηση και υπέρβαση κάποιων ορίων και σε υπερβολικές απαιτήσεις η πολιτεία δεν πρέπει να δείξει συνδιαλλαγή αλλά να επιμένει.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ πρέπει να έχουν λόγο όσον αφορά τους μισθούς και τα ωράρια, αλλά όσον αφορά τα ακαδημαϊκά προγράμματα θα πρέπει να γίνει μια εθνική επιτροπή με επιλογή των καλύτερων στον τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023