ΚΥΠΕ
Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να διαχειριστεί «τις δυσκολότερες συνθήκες από την εισβολή» είπε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου. Είπε ακόμη ότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα και οι ψηφιακές εφαρμογές αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για μια χώρα όπως η Κύπρος.
Η βράβευση «αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η νέα γενιά της Κύπρου διαθέτει αισθητήριο και αντιλαμβάνεται ότι η καινοτομία δεν έχει όρια». Αναφερόμενος σε «θαύματα καινοτομίας που γίνονται αλλού, όπως το Ισραήλ», είπε ότι η επιχειρηματικότητα, η τεχνολογία, και η καινοτομία «είναι στρατηγικός μας προσανατολισμός».
Η σταθερότητα και προοπτική που επιτεύχθηκε, πρέπει να διαφυλαχθεί και τη νέα πενταετία, «με το πρόγραμμά μας» συμπλήρωσε
Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο έργο της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ, και είπε ότι, «για πρώτη φορά εφαρμόζεται ένα συνολικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων με σχέδιο, χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση, που φέρνει τη χώρα μας στη νέα εποχή».
Η σταθερότητα και προοπτική που επιτεύχθηκε, πρέπει να διαφυλαχθεί και τη νέα πενταετία, «με το πρόγραμμά μας» συμπλήρωσε. «Συνεχίζουμε για μια Κύπρο σύγχρονη και ψηφιακή» που «φιλοδοξεί να γίνει περιφερειακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας» είπε ο κ. Νεοφύτου.
Αναφέρθηκε και σε σχεδιασμό για «να φέρουμε όλο το κράτος στο κινητό, μέσα σε τρία χρόνια», για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μέσα από την ψηφιοποίηση και την τεχνολογική τους αναβάθμιση και για ανάδειξη της νεανικής, γυναικείας και σύγχρονης επιχειρηματικότητας, μεταξύ άλλων.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη ότι σήμερα η οικονομία της χώρας «είναι δυνατή», αλλά όχι δεδομένη. «Η ασφάλεια, η σταθερότητα, η κοινωνική ευημερία που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, απειλούνται», είπε, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία «πέφτει στο χειρότερο χειμώνα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, «απειλεί να ανατρέψει όσα πέτυχαμε».
Είπε ότι ο επόμενος Πρόεδρος, πρέπει να διαχειριστεί «τις δυσκολότερες συνθήκες από την εισβολή» και οι θέσεις του, οι κινήσεις, η αξιοπιστία και οι συμμαχίες του, «θα κρίνουν αν η πατρίδα μας υπερβεί με επιτυχία τις προκλήσεις που έχει μπροστά της».
Είπε ακόμη ότι είναι η τρίτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια που ο ενδιάμεσος χώρος «επιχειρεί να διεμβολίσει και να διασπάσει τον Δημοκρατικό Συναγερμό» και ότι «το πρόβλημά τους ήταν και είναι οι θέσεις που εκφράζει» το κόμμα, όπως «ο πατριωτικός ρεαλισμός για την επίλυση του κυπριακού», η ανοικτή οικονομία και ο δυτικός προσανατολισμός της χώρας.
Καταλήγοντας είπε ότι σήμερα, «ενοχλεί και πάλι» που ο ΔΗΣΥ κατέρχεται θεσμικά και δημοκρατικά με τις ιδέες και τις αξίες του, που ορίζουν το πρόγραμμά του για τη νέα πενταετία και εξέφρασε περηφάνια για τις θέσεις και αρχές που εκπροσωπεί το κόμμα.
Το βραβείο φέτος απονεμήθηκε στις Μαρία Τερζή, Άρτεμις Κοντού και της Λίζα Χαραλάμπους, που ίδρυσαν τη νεοφυή επιχείρηση Malloc, προσανατολισμένη στην αποτροπή παραβίασης και υποκλοπής δεδομένων χρηστών από κινητές συσκευές.
Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων, Γιώργος Παναγιώτου, αναφερόμενος στις επιτυχίες της Malloc, μόλις σε ένα χρόνο από τη λειτουργία της, είπε ότι οι τρείς νέες επιστήμονες, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και «να ποντάρουν στο όραμά τους» να βοηθήσουν άτομα και εταιρείες να προστατεύσουν τα δεδομένα τους.
Είπε ακόμη ότι «έσπασαν τα στερεότυπα» και έκαναν εφικτό, κάτι που για τους πλείστους θεωρείται ακατόρθωτο. Η εφαρμογή της Malloc, ‘Antistalker mobile security’, μέχρι το περασμένο τρίμηνο, είχε ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο downloads, με χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου.
Ο Πρόεδρος της ΟΝΕ, αναφέρθηκε και στη δράση και το ρόλο της Οργάνωσης. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο ρόλος της ΟΝΕ δεν είναι μόνο είναι να δρα και να παράγει έργο σε μια κοινωνία άλλα οφείλει και να προσπαθήσει να αντιστρέψει το κλίμα της απαξίωσης προς την πολιτική και τα κόμματα και να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας των πολιτών.