ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Α. Μαυρογιάννης για παιδεία: Αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό

Οι προτάσεις του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας

ΚΥΠΕ

Η δημιουργία ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των μαθητών και κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, αλλά και του «άδικου» καθεστώτος εργοδότησης της αγοράς εκπαιδευτικών υπηρεσιών είναι κάποιες από τις προτάσεις του υποψήφιου για την Προεδρία, Ανδρέα Μαυρογιάννη, τις οποίες παρουσίασε την Τρίτη κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στα γραφεία του κεντρικού εκλογικού επιτελείου του στη Λευκωσία.

Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι η παιδεία είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων τους και ότι «ισχυρή» τους πεποίθηση, είναι ότι η απάντηση σε κάθε ερώτημα και δίλημμα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, είναι το τρίπτυχο παιδεία, εκπαίδευση και μόρφωση. «Αυτή είναι η βάση για την ανάπτυξη κάθε προοδευτικής κοινωνίας και συγχρόνου κράτους», είπε αλλά το κλειδί «που θα ανοίξει την πόρτα στην σύγχρονη εποχή».

Πλαισιωμένος από συνεργάτες του ειδικούς σε θέματα παιδείας, ανέφερε ότι τα τελευταία 10 χρόνια «δυστυχώς η παιδεία ταλαιπωρήθηκε στα χέρια των κυβερνώντων», που δεν είχαν όραμα, σχέδιο και στόχο για την παιδεία, όπως είπε, προσθέτοντας ότι «αφέθηκε στη δίνη πρόχειρων σχεδιασμών, μονομερών αποφάσεων και αμφιλεγόμενων και αποσπασματικών πολιτικών».

«Θέλουμε και μπορούμε να τα αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά», είπε ο κ. Μαυρογιάννης, αναφέροντας ότι μέσα από πέντε ενότητες «δημιουργούμε την εκπαίδευση που μας αξίζει», ψηφιακή, καινοτόμα, σύγχρονη, που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής της κοινωνίας, συμπεριληπτική, δημοκρατική και ανθρωποκεντρική, με κουλτούρα δημιουργίας και καινοτομίας, και «που εμπνέει».

Με την ανάληψη ευθύνης διακυβέρνησης, είπε ότι, ανάμεσα σε πολλά άλλα, θα δώσουν έμφαση σε 20 μέτρα, όπως, την επαναξιολόγηση των ωρολόγιων και αναλυτικών προγραμμάτων, ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην ετοιμασία και παράδοση των μαθημάτων, προώθηση μεθόδων συμμετοχικής διδασκαλίας και εκμάθησης εντός και εκτός των αιθουσών διδασκαλίας, διασφάλιση ότι όλοι οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή τάμπλετ και ευκαιρίες εκμάθησης δεύτερης και τρίτης ξένης γλώσσας από το δημοτικό.

Επίσης, αναφέρθηκε σε δημιουργία δύο νέων τεχνικών σχολών με την υλοποίηση του μέτρου του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με ταυτόχρονο σχεδιασμό προγραμμάτων για ολοήμερη αξιοποίησή τους, ενίσχυση του ρόλου των προγραμμάτων και αύξηση σπουδαστών στα μεταλυκιακά ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Ο κ. Μαυρογιάννης προτίθεται επίσης να συστήσει Εθνικό Συμβούλιο για την ανώτερη εκπαίδευση με στόχο τον επανασχεδιασμό της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο, όπως και να προχωρήσει σε στοχευμένη επέκταση των δημόσιων ολοήμερων σχολείων, κατάργηση «του άδικου» καθεστώτος εργοδότησης της αγοράς υπηρεσιών για εκπαιδευτικές υπηρεσίες, «ουσιαστική» ενίσχυση των υπηρεσιών συμβουλευτικής και εκπαιδευτικής ψυχολογίας και του επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία και σταδιακή και μελετημένη μετάβαση στην εποχή της ενιαίας εκπαίδευσης.

Αναφέρθηκε επίσης σε σεβασμό στους μηχανισμούς διαλόγου με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, αύξηση μόνιμων οργανικών θέσεων στην προδημοτική, δημοτική, ειδική και μέση εκπαίδευση «για την αντιμετώπιση προβλημάτων και στρεβλώσεων του νέου συστήματος διορισμού» και συνδιαμόρφωση εντός έξι μηνών «ενός νέου ολοκληρωμένου συστήματος αξιολόγησης των μαθητών και κατάργηση εξετάσεων τετραμήνων μετά από διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Για την επέκταση προδημοτικής εκπαίδευσης των παιδιών 4 με 6 χρόνων, είπε ότι «ενώ πρόκειται για μέτρο λογικό και αναγκαίο», η Κυβέρνηση ακολουθεί «λανθασμένη προσέγγιση» για την υλοποίησή του. Σημείωσε ότι, αντί να φροντίσει για υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό και κατόπιν να λάβει την πολιτική απόφαση, και, αντί να επενδύσει στις δομές και προσωπικό του δημόσιου σχολείου, επιλέγει να επιδοτήσει τα δίδακτρα στον ιδιωτικό τομέα, που είναι «όλο λάθος», κατά την άποψή τους, είπε. Η δημόσια παιδεία είπε, χρειάζεται να γινούν να επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.

Ο κ. Μαυρογιάννης έκανε αναφορά στο «τραγικό αποτέλεσμα» τις τελευταίες μέρες, «της αποτυχίας της κοινωνίας μας αλλά και του εκπαιδευτικού μας συστήματος» που είναι η βία στα γήπεδα, όπως είπε. «Δεν περιποιεί τιμή στον τόπο μας, μας λυπεί πάρα πολύ,» είπε ο κ. Μαυρογιάννης, προσθέτοντας ότι απαιτείται η κοινωνία, το Κράτος, η Πολιτεία και όλοι οι θεσμοί να αντιληφθούν το μέγεθος αυτού του προβλήματος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα υποδομών για τα ολοήμερα σχολεία είπε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας». «Υπάρχει κάποιο κόστος», σημείωσε, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθούν χώροι στα σχολεία για τα γεύματα των παιδιών. Σε ερώτηση για το ποια πιστεύει θα πρέπει να είναι η σχέση Εκκλησίας με την παιδεία, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι είναι υπέρ του πλήρους διαχωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος.

Σε σχέση με τις συζητήσεις στη Βουλή για διάφορα θέματα που αφορούν στα σχολεία, είπε ότι «είναι απαράδεκτο» να αποφασίζονται με πολιτικά κριτήρια το περιεχόμενο των ωρολογίων προγραμμάτων και το τι διδάσκονται οι μαθητές. Για το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είπε ότι «φτάσαμε στο σημείο να παρερμηνεύεται» το θέμα και ότι είναι κοινωνική προσέγγιση και όχι αξιολογική.

Για το θέμα των τετραμήνων, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι προσπαθεί να δει που έχει βοηθήσει, λέγοντας ότι είναι ένα πλήρως εξετασιοκεντρικό σύστημα που δεν δίνει ανάσα στους μαθητές για να μάθουν και θα μπορούσε η Κύπρος να εξετάσει τις καλές πρακτικές διεθνώς. Για την εισδοχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέφερε ότι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε αυτούς που το επιθυμούν και εναπόκειται κυρίως στα πανεπιστήμια να θέτουν τα κριτήρια τους και να επιλέγουν τους υποψηφίους που θέλουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023