ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρέσβης Ελλάδας: Η επί 47 έτη μη επίλυση του Κυπριακού συνιστά πρόκληση

Σημειώνει ότι η θέση αρχών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία έχει πλήρη εφαρμογή και στην περίπτωση της Κύπρου

ΚΥΠΕ

Η μη επίλυση του Κυπριακού επί 47 και πλέον έτη εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας συνιστά μία μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο, την Ελλάδα αλλά και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, ανέφερε στο τηλεοπτικό μήνυμα του, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κυπριακή Δημοκρατία Ιωάννη Παπαμελετίου, σημειώνοντας ότι η θέση αρχών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία έχει πλήρη εφαρμογή και στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία επίσης αποτελεί θύμα εισβολής και κατοχής.

Τόνισε πως για την Ελλάδα, το Κυπριακό αποτελεί το κορυφαίο εθνικό ζήτημα και ότι παραμένει αταλάντευτος στόχος η άρση των συνεπειών της εισβολής και ο τερματισμός της κατοχής, με την πλήρη αποκατάσταση της διεθνούς και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης.

Σημείωσε παράλληλα, ότι βασική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η προστασία της ελληνικής ομογένειας στην εμπόλεμη Ουκρανία, η οποία δοκιμάζεται, έχοντας ήδη θρηνήσει θύματα.

Ανέφερε πως για την Ελλάδα, η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας όλων των κρατών, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των ΗΕ, αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καταδικάστηκε από την πρώτη στιγμή από σύσσωμη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Πρόσθεσε πως Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται και συναποφασίζουν με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζουν πλήρως τις αποφάσεις που λαμβάνονται, συμπεριλαμβανομένων και των περιοριστικών μέτρων.

«Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα αυτούς που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα μεγάλα προσφυγικά κύματα. Και ζητούμε από άλλες χώρες, ιδιαίτερα εκείνες οι οποίες είναι υποψήφιες προς ένταξη, να εναρμονισθούν με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά στη λήψη περιοριστικών μέτρων», συνέχισε ο κ. Παπαμελετίου.

Σε σχέση με το Κυπριακό είπε ακόμα ότι η Τουρκία και η παρούσα τουρκοκυπριακή ηγεσία καταβάλλουν προσπάθειες για αλλαγή της βάσης επίλυσης του Κυπριακού, εμμένοντας σε αξιώσεις που δεν μπορούν επ’ ουδενί να γίνουν αποδεκτές, καθώς βρίσκονται εκτός του συμπεφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επιβολής νέων αρνητικών τετελεσμένων στα Βαρώσια, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η διεθνής νομιμότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στα σχετικά και δεσμευτικά για όλους ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών επιτάσσει ότι η επίλυση του Κυπριακού θα επέλθει μέσω της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

«Ελλάδα και Κύπρος έχουμε επίσης καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεν νοείται συμπεφωνημένη λύση χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών εντός του συμπεφωνημένου πλαισίου.

Ο κ. Παπαμελετίου σημείωσε περαιτέρω ότι η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και της κυπριακής κυβέρνησης να προτάξει στοχευμένα και γενναία Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία δύνανται να συμβάλουν στη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας ανέφερε ακόμα ότι αποτελεί πρόκληση η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου από πλευράς της Τουρκίας. Προσθέτοντας ότι η επιθετική ρητορική της Άγκυρας έχει λάβει νέες διαστάσεις με αφορμή την εμμονή που επιδεικνύουν ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι στο εντελώς παράλογο και ανυπόστατο αίτημα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, σε συνάρτηση με την ανοιχτή αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Συνεχίζοντας είπε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ουδείς νομιμοποιείται να μετέρχεται απειλές χρήσης βίας για να αξιώνει την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά ορίζονται στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τη γειτονική χώρα και ταυτόχρονα, θα συνεχίσει να υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών.

«Μαζί με την Κύπρο θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε από κοινού προκλήσεις και απειλές, προτάσσοντας την αταλάντευτη προσήλωσή μας στην ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευρισκόμενοι σε διαρκή συνεργασία και πλήρη συντονισμό σε όλα τα επίπεδα, διμερώς, στο πλαίσιο της Ε.Ε. καθώς και διεθνώς», συνέχισε.

Σε περιφερειακό επίπεδο, δε, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα τριμερή σχήματα συνεργασίας, τα οποία λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές διπλωματικής ισχύος. Παράλληλα, όταν Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται απέναντι σε λογικές αναθεωρητισμού και επεκτατισμού, είναι θεμιτό και απαραίτητο να διαθέτουν αποτρεπτική ισχύ, ανέφερε περαιτέρω.

Ο Έλληνας Πρέσβης υπενθύμισε ότι οι Έλληνες της Κύπρου, ως αναπόσπαστο τμήμα του έθνους, κατέβαλαν υψηλό τίμημα, συμμετέχοντας ενεργά στον υπέρ πάντων αγώνα είτε πρόκειται για τον Ιωάννη Καρατζά ο οποίος μαρτύρησε στο πλευρό του Ρήγα στο Βελιγράδι, είτε για τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους προκρίτους που εκτελέστηκαν τον Ιούλιο του 1821, είτε για Κύπριους αγωνιστές που μετέβησαν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν, όπως οι αδελφοί Νικόλαος και Θεόφιλος Θησέας, προσθέτοντας πως αν υπολογίσει κανείς, ότι ο πληθυσμός της Κύπρου την εποχή εκείνη ανερχόταν στις 80.000 περίπου, η συμμετοχή χιλίων Κυπρίων αγωνιστών στην επανάσταση αποτελεί ουδόλως αμελητέο αριθμό.

Είπε ακόμα ότι ο εορτασμός της επετείου της Επανάστασης του 1821 αποτελεί ευκαιρία αναστοχασμού και εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων σημειώνοντας στην επιβίωση των Ελλήνων κατά τις περιόδους σκλαβιάς συνέβαλε καθοριστικά η διατήρηση της πίστης, με σημείο αναφοράς το Οικουμενικό Πατριαρχείο της γλώσσας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X